5 tipů, jak trénovat mozek stárnoucích psů | Blog Mall.cz

5 tipů, jak trénovat mozek stárnoucích psů

Starého psa prý novým kouskům nenaučíte. Se správnou péčí ale zabráníte tomu, aby naučené kousky zapomínal. Čtyřnozí mazlíčci, stejně jako lidé, chřadnou s přibývajícím věkem nejen na těle, ale i na duši. Přečtěte si 5 tipů, jak trénovat bystrost vašeho pejska, aby mu to i ve stáří pálilo.

Každý pes stárne jinak. Ale obecně malí psi začínají stárnout  asi od 9 let věku a velcí psi asi od 7 let. Trénovat mozek vašeho mazlíčka byste ale měli už od štěňátka.

1. Stimulujte psí smysly nápaditými hrami

Mozek je sval, takže ho musíte trénovat, aby nezakrněl. Dopřejte pejskovi dostatek podnětů, kterými přinutíte jeho mozek k aktivitě:

  • Ozvláštněte procházky hrami na schovávanou.
  • Schovejte pejskovi po bytě oblíbené pamlsky a nechte ho je hledat.
  • Pokud má rád aportování, hažte mu míčky nebo klacky.
  • Oblíbil si pískací hračky? Kupte mu aspoň dvě – každou s jiným zvukem.

Pokud už si váš psí senior moc hrát nechce, nechte ho aspoň dívat se z okna a pozorovat svět.

I stárnoucí pejsci si rádi hrají a tak jim trochu bláznění neodpírejte. Buďte ale opatrnější – například při přetahování dávejte pozor na jejich zuby. • 

2. Trénujte bystrost psa s hlavolamy

Věděli jste, že existují psí hlavolamy? Pejska nejen zabaví, ale hlavně rozpohybují jeho mozkové závity. Musí totiž pochopit, jak hlavolam funguje a dostat se k vytouženému pamlsku.

Díky těmto hračkám pes:

  • trénuje přemýšlení a paměť,
  • zlepšuje své čichové schopnosti
  • a zvyšuje si také sebevědomí.

U starších psů ale začněte zlehka – nejdříve se poohlédněte po jednoduchých hlavolamech pro začátečníky a postupně přidávejte na obtížnosti.

3. Přinášejte chlupáčovi radost do života

Stárnoucí psi nejsou jiní než stárnoucí lidé. Umí si užít společnost své rodiny, dětí i ostatních psů. A radují se z maličkostí. Vezměte je na procházku do oblíbeného lesa, nebo naopak někam, kde ještě nikdy nebyli. Potěšíte je.

Ale stejně jako lidé, i starší psi chtějí mít někdy svůj klid. Když se jim na dlouhou procházku nechce nebo se necítí na bláznění s dětmi, nenuťte je. Radši chlupáče jen podrbejte za uchem a nechte odpočívat.

Náš tip: Naučte děti, že pejska v pelíšku nemají vyrušovat. Obzvlášť starší psi to ocení. Čtyřnozí senioři nemusí mít s dětmi tak velkou trpělivost, jako když byli ještě štěňátka a nic je nebolelo.

Pokud má pejsek chuť, zapojte ho do svých rodinných aktivit, kdykoliv to jde. Choďte s ním na procházky a mazlete se s ním. Dotek známé ruky ho vždy potěší. • 

4. Dopřejte mu správnou výživu

Psí mozek potřebuje pro správnou funkci hodně energie. Ta obvykle pochází z glukózy, kterou psí organismus získává z potravy.

Ovšem s přibývajícím věkem klesá schopnost psího organismu využívat glukózu jako zdroj energie a pejskovi to prostě přestává zapalovat. Proto už kolem 7. roku života u velkých plemen a kolem 9. roku u těch menších přejděte na speciální krmivo pro starší psy.

Například granule pro starší psy Purina PRO PLAN OptiAge mají vědecky ověřený účinek a obsahují:

  • všechny živiny pro bezproblémové stárnutí
  • a rostlinné tuky, z nichž i stárnoucí mozek, který už nedokáže využívat glukózu, snadno získá energii.

Krmivo Purina PRO PLAN OptiAge navíc:

  • zlepšuje mentální kondici pejska,
  • vrací mu chuť do života,
  • čistí jeho zuby i dásně
  • a pečuje také o jeho klouby.

Pokud váš pejsek váží do 10 kg, pořiďte mu granule pro malá plemena. Pro ostatní pak vyberte krmivo určené pro střední a velké psy. Granule se liší tvrdostí a velikostí, aby je snadno požvýkali i malí psí senioři, které už začínají bolet zuby.

Když pejsek stárne, je důležitější než kdy dřív krmit ho kvalitním a lehce stravitelným krmivem. Pořiďte mu speciální granule pro psí seniory, ze kterých získá všechno, co potřebuje. • 

5. Pravidelně choďte k veterináři

Když se pejsek nebude cítit dobře po fyzické stránce, brzy začne upadat i po té psychické. Ztratí zájem o okolí a jakékoliv vaše snahy o hry a trénování smyslů budou k ničemu.

Proto s ním choďte pravidelně k veterináři a kdykoliv získáte podezření, že pejsek není ve své kůži, raději se poraďte se zvěrolékařem. Je možné, že o nic vážného nepůjde, ale v pokročilém věku buďte obezřetnější. I stárnoucí pejsci si budou nadšeně užívat každé vaše pohlazení, když je nebude nic bolet.

Jak se o svého psího seniora staráte vy? Napište nám do komentářů.