Ochraňte psa před zubním kamenem | Blog Mall.cz

Ochraňte psa před zubním kamenem, pomohou tyčinky i prevence

Dentální hygiena a péče o zuby u lidí získává v posledních letech zaslouženou pozornost. Psí chrup ale potřebuje stejnou péči. Čtěte, co na zubní kámen radí veterináři a co můžete dělat, aby váš chlupáč nepotřeboval jejich odborný zákrok.

4 z 5 psů trpí onemocněním dásní a jejich majitelé o tom mnohdy ani nemají tušení. Onemocnění totiž začíná nenápadně. Po každém jídle nebo pamlsku se v psí tlamě usazují bakterie zubního plaku. Ty se nalepí na povrch zubu a vytvoří povlak.

Stejně jako u lidí je důležité tento povlak ze zubů mechanicky odstranit – nejčastěji zubním kartáčkem. Do neodstraněného plaku se ukládají minerální látky ze slin a zubní kámen je na světě.

Nažloutlého až nahnědlého zubního kamene si u psa všimnete nejčastěji v blízkosti dásní, například když žvýká hračku. • 

Co pejska se zubním kamenem čeká u veterináře

Potíž se zubním kamenem je v tom, že se netvoří pouze na viditelných místech, ale proniká i pod volný okraj dásně. Tam způsobuje bolesti při jídle i hře a vede k závažným zánětlivým onemocněním.

I ty nejmírumilovnější čtyřnohé kamarády musí veterinář před čištěním plaku uspat. Může za to právě zubní kámen pod dásněmi. „Odstraňování zubního kamene bez anestezie považují veterinární stomatologové za neodborné. Zásahy pod dásní jsou totiž bolestivé a často při nich dásně krvácí,” uvádí MVDr. Zbyněk Lonský, předseda České společnosti veterinárních stomatologů.

Bakterie pod dásněmi vylučují nebezpečné látky (toxiny), které způsobují bolestivé záněty. • 

Jak onemocnění dásní rozeznáte

Veterináři doporučují sledovat především tyto příznaky:

  • přiléhavost dásně – zdravé zuby jsou těsně obalené dásní,
  • povlak zubů – varovným signálem je i mazlavý povlak na zubech,
  • barva dásně – správná barva je světle růžová bez výrazně červených okrajů.

Nejčastějším varovným signálem je pro majitele psů zápach z psí mordy nebo krvácení dásní při žvýkání hraček či pamlsků.

>> 6 tipů pro voňavý psí dech. <<

Náš tip: Při podezření na onemocnění psích zubů nečekejte až na smluvený termín další preventivní prohlídky a za veterinářem vyrazte co nejdříve. Čím méně usazeného zubního kamene váš čtyřnohý parťák v tlamě má, tím jednodušší bude odstranění.

Pravidelné čištění je základ, pomohou i dentální tyčinky

Stejně jako u lidí je i u psů nejlepší prevencí před zubním kamenem pravidelné čištění zubů. Pokud nechcete pořizovat speciální psí kartáček, dobře poslouží i dětský kartáček s měkkými štětinkami. Nikdy ale nešetřete na psí zubní pastě. Lidská je totiž pro psí mazlíčky toxická.

>> Čtěte návod, jak psovi vyčistíte zuby. <<

Čištění psích zubů je zdlouhavé a u větších plemen mnohdy i fyzicky náročné. Nehledě na to, že ne každý pejsek si na čištění zvykne. Proto existují i speciální dentální tyčinky.

„Tyčinky DentaStix mechanicky čistí zuby a obsahují látky, které po jídle snižují ulpívání zubního plaku. Výhodou je, že psům chutnají a berou je jako pamlsek,” vysvětluje MVDr. Leoš Železný, spolupracovník výzkumného veterinárního centra WALTHAM.

Jestli u čištění kartáčkem pes nevydrží, sáhněte po dentálních tyčinkách. • 

Některé dentální pamlsky můžete dopřát vašim miláčkům každý den jako pamlsek, například DentaStix Daily Oral Care. Pokud chcete kromě péče o dásně také osvěžit pejskův dech, sáhněte po DentaStix Daily Oral Care Fresh.

Tyto tyčinky mají tvar písmene X, takže se dostanou i do užších prostorů mezi zuby. Zvolte správnou velikost tyčinky podle vzrůstu pejska. Chrup čivavy totiž vyžaduje odlišnou péči než zuby německého ovčáka.

Pravidelnu péči a kontroly u veterináře vyžadují ale všechna plemena, protože onemocnění zubů a dásní se nevyhýbá nikomu. Někteří ale se zuby mají větší problémy.

„Onemocněním dásní častěji trpí malá a trpasličí plemena psů. V jejich malé tlamě jsou zuby nahromaděny a mezi nimi se zadržují zbytky potravy. Ty jsou zdrojem výživy pro bakterie v dutině ústní. Malým psům také chybí takzvaná samočisticí schopnost, kterou u středních a velkých plemen se širšími mezizubními prostory vykonává průtok slin a pohyb jazyka,” říká MVDr. Zbyněk Lonský.

Nepodceňujte ani pravidelné návštěvy veterináře. Doktor při nich psovi zuby zkontroluje. • 

Pokud nemáte čas myslet na každodenní péči o psí zuby, pořiďte svému mazlíčkovi takové tyčinky, které stačí jako pamlsek nabídnout dvakrát týdně.

>> Tyčinky Pedigree DentaStix Advanced pořídíte na MALL.CZ. <<

V péči o zuby pomohou i správné granule

Příliš měkké granule se pejskům lepí na zuby a podporují tím vznik zubního plaku. Přehnaně tvrdé granule se při kousání rozštěpí na malé kousky s ostrými hranami a poškozují psí dásně. Nevhodná tvrdost tak v obou extrémech přispívá k bolestivým zánětům dásní.

„Správná granule by na řezu měla být porézní, aby při kousání a přejetí po zubu částečně mechanicky odstraňovala zubní plak,” vysvětluje MVDr. Leoš Železný. I nejlepší krmiva ale na zubech trochu plaku zanechají, proto je důležité odstraňovat zubní povlak pomocí tyčinek DentaStix. To doporučují i veterináři z České společnosti veterinárních stomatologů.

>> 8 nejčastějších chyb při krmení psů. <<

Jak se o chrup vašeho čtyřnohého parťáka staráte vy? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.