Naučte se správně mrazit jídlo | Blog Mall.cz

Naučte se správně mrazit jídlo

Zbytky od oběda, meruňky od sousedky nebo maso ze zabijačky? Šup s tím do mrazáku. Se stále se zvětšujícími mrazicími boxy v domácnostech se zvyšuje i objem potravin, které v nich můžete zamrazit. Nevydrží tam ale věčnost – někdy třeba jen pár týdnů, proto potraviny mrazte s rozumem.

Kam s ním?

Mrazák je součástí každé lednice, ale jeho velikost nemusí stačit. Stále více lidí si tak pořizuje samostatné mrazáky. Ty mohou být:

  • Šuplíkové – vypadají jako klasická lednice s výsuvnými nebo výklopnými šuplíky.
  • Truhlicovéotevírají se shora, mají větší objem a perfektní izolaci.
  • Vestavné – mají rovněž podobu klasické lednice, ale jsou vestavěné třeba do kuchyňské linky.

Pro správné fungování mrazák potřebuje dostatek místa. Za jeho zadní stěnou by mělo být alespoň 30 cm volného prostoru kvůli odvětrávání a nikdy by neměl stát blízko topení. Většina mrazáků vyžaduje okolní teplotu mezi 15-32 °C. Čím nižší je okolní teplota, tím více ušetříte energie.

Mrazák také příliš často neotvírejte – čím více teplého a vlhkého vzduchu se dostane dovnitř, tím rychleji se tvoří námraza, která zvyšuje spotřebu energie. Ze stejného důvodu mrazák udržujte plný. Pokud do něj zrovna nemáte co dát, zaplňte ho třeba prázdnými plastovými krabicemi.

Udržujte si přehled

Mrazák ale není kouzelná hůlka – i mražená pizza nebo zmrzlina mají své datum spotřeby. Teplota pod nulou jej pouze oddálí, protože brání růstu mikroorganismů a zpomaluje aktivitu enzymů, které potraviny kazí.

Většina mikroorganismů v potravinách však zůstává naživu, takže buďte po rozmrazení opatrní. Obecně jídlo v mrazáku vydrží přibližně rok, to ale zdaleka neplatí pro všechny potraviny. Například houby nebo libové maso to zvládnou bez problému, tučné uzeniny nebo omáčky se mohou zkazit i po měsíci.

A nejde jen o trvanlivost. Potraviny se možná nezkazí, ale mohou ztratit svou barvu, chuť či konzistenci.

Základním předpokladem je prostorný mrazák, který nebudete příliš často otvírat. • 

Jednou z nejdůležitějších vlastností, která ovlivňuje trvanlivost potravin v mrazáku, je objem tuku v jídle. Čím víc tuku, tím nižší trvanlivost. Záleží ale i na tom, jak je jídlo zabalené, a jak teplota v mrazáku kolísá.

Při zamrazení jakékoliv potraviny dodržujte základní kroky:

  • Jídlo pečlivě zabalte a utěsněte, ať už v plastové nádobě nebo v igelitovém sáčku. Použít můžete i speciální mrazící sáčky nebo alobal.
  • Před utěsněním vytlačte z nádoby všechen vzduch. U tekutých potravin se naopak přesvědčte, že mají dostatek prostoru, jinak může nádoba prasknout.
  • Na každý obal s jídlem si poznačte, kdy jste ho zamrazili.

A ještě přidáváme pár tipů:

  • Horká jídla nechte před zmrazením vychladnout.
  • Jídlo mrazte po menších porcích (například maso nakrájejte na plátky) – čím rychleji se zamrazí, tím více původních vlastností si po rozmrazení zachová. Rychlosti mrazení pomůže i dostatek prostoru – vzduchu – v mrazáku.
  • Zeleninu před zmrazením blanšírujte (rychlé ohřátí a okamžité zchlazení) – neztratí tolik chuti a barvy.
  • Ovoce nakrájejte na menší kousky a umyjte.
  • Z masa odstraňte viditelný tuk.

Čím méně tuku v mase, tím déle v mrazáku vydrží. A nezapomeňte jej naporcovat. • 

Ani sebelepší postup ale u některých potravin trvanlivost neprodlouží, jiné pak do mrazáku vůbec nepatří. Nedávejte do něj brambory nebo tropické ovoce (banány, mango, avokádo). Jsou příliš vodnaté a po rozmrazení z nich budete mít kaši.

To samé platí pro saláty, rajčata, papriky nebo cukety. Konzistenci změní i mléčné výrobky – tvrdé sýry, vejce i pudinky. Výrazně kořeněná jídla, majonéza nebo párky zase změní strukturu. Šumivé nápoje mohou pro změnu v mrazáku vybuchnout a způsobit pěknou paseku.

Ideální je potraviny zavařit. Zavařenina v neporušené zavařovací sklenici vydrží i desítky let. Ušetřete čas i námahu a zavařujte v myčce

Zatímco chléb uložte do mrazáku jen na pár týdnů, kusy masa či bylinky můžete skladovat i rok. • 

Tohle byste v mrazáku nehledali

Chleba z mrazázku si občas vytáhne asi každý. Pokud ale máte prostorný, třeba truhlicový mrazák, můžete mrazit prakticky všechno:

  • Víno. Pokud vám po klidném večeru zůstane půlka láhve červeného, přelijte jej do vhodné nádoby a zamrazte. Můžete ho pak využít třeba při vaření.
  • Ořechy. Uskladněte je ve vzduchotěsné nádobě – igelitu či sáčku. Vydrží i půl roku a třeba při pečení je můžete použít ještě zmrazené.
  • Dorty a dezerty. Po oslavách často zbydou. Co s nimi? No přece do mrazáku na jednotlivé dílky. Pozor ale na polevy z vaječných bílků, po rozmrazení změní konzistenci. 
  • Čokoláda. Mít po ruce pár řádků čokolády se vždycky hodí – a z mrazáku bude vždy skvěle čerstvá. Čokoládu před zamrazením ochlaďte v lednici a při rozmrazování zvolte opačný postup – nemá ráda rychlé změny teploty.
  • Vajíčka. V lednici se zkazí, v mrazáku vydrží, ale skořápky popraskají. Proto vajíčka rozklepněte, rozšlehejte a uložte do nádoby.  

Po opláchnutí nechte ovoce oschnout, aby se k sobě nelepilo. • 

Co si nejraději mrazíte vy? A máte v mrazáku dost místa? Napište nám na náš Facebook