Nenáročná pokojovka: jak pěstovat tchynin jazyk? | Blog Mall.cz

Tchynin jazyk: nenáročná pokojovka i pro nezkušené pěstitele

Všichni ji znáte z chodeb škol, úřadů i nemocnic. Tchynin jazyk neboli tenura (Sansevieria) je skromná pokojová rostlina, která přežije i velmi nezkušené zacházení. Pěstitelé si ji oblíbili pro její odolnost, dlouhověkost nebo proto, že se nemusí tak často přesazovat. Čtěte, jak o ni nejlépe pečovat, aby vám dělala radost dlouhé roky.

Rostlina s nápadně protáhlými a špičatými listy dostala nelichotivé označení právě kvůli svým listům, které lidem připomínají ostrý a nevybíravý jazyk mnoha tchyní. S lidovým pojmenováním se pokojovka uchytila i v Anglii. Tady jí lidé říkají

  • mother-in-law's tongue – tchynin jazyk,
  • devil's tongue – ďáblův jazyk,
  • jinn's tongue – džinův jazyk
  • nebo snake plant – hadí rostlina.

Z historického hlediska se tenura pyšní i superlativy. V Číně ji dodnes považují a uctívají jako symbol Osmi bohů. Majitelům prý předávala osm božských ctností, jako

  • dlouhý život,
  • inteligenci,
  • krásu,
  • prosperitu,
  • umění,
  • poezii,
  • zdraví
  • a sílu.

Vědci z NASA ji dokonce testovali, jestli skutečně dokáže čistit vzduch, jak se o ní říká. A její vlastnosti potvrdili. Proto je vhodná do ložnic a místností, kde nemůžete často větrat.

Tchynin jazyk patří do čeledi agávovitých a při správné péči vám přežije i desítky let. Pochází z tropických oblastí západní Afriky a z Indie. Díky několikaletému šlechtění dnes vyberete až ze 70 druhů rostlin.

Všechny její druhy jsou jedovaté, proto je raději nepořizujte, pokud máte doma kočku nebo malé děti.

>> 7 tipů, jak doma vyčistíte vzduch. <<

Vyberte z oblíbených i neobvyklých variant

Už ze základní školy nejspíš znáte druh Sansevieria trifasciata. Zdobí ji světle zelené a tmavě zelené příčné proužky a vyroste vám až do výšky 1,6 metru. Oblíbenou variantou je i její vyšlechtěný kultivar Sansevieria trifasciata Laurentiis, který má stejně úzké a ploché listy, které jsou ale navíc lemované žlutým proužkem.

Spousta lidí pěstuje druh Sansevieria cylindrica, který má úzké válcovité listy dorůstající do síly 3 centimetrů. Její špičaté špalíčky vyrostou až do délky 1,5 metru. Kultivar tohoto druhu Spaghetii pěstitelé příznačně pletou do copu nebo spirály. Jeho listy jsou rovněž zelené s jemnějšími příčnými proužky.

Varianta Sansevieria cylindrica vám skvěle doplní designové kanceláře či čekárny. • 

Pokud netoužíte po dlouhých dekorativních listech, vyzkoušejte nízké kompaktnější odrůdy. Trpasličí kultivar s bíle lemovanými listy, který dorůstá 30 centimetrů, hledejte pod názvem Sansevieria trifasciata – Jade Dwarf Marginated. Na rozdíl od ostatních tenur je tento kultivar choulostivý, potřebuje slunné stanoviště a stálou teplotu okolo 20 °C. Další nízké odrůdy najdete pod názvy

  • Sansevieria trifasciata – Silver Hahnii se stříbrnými listy
  • a Sansevieria trifasciata – Golden Hahnii se žlutými listy.

Pěstuje tchynin jazyk jako profesionál

Tchynin jazyk postavte kamkoliv do západní části bytu. Snáší dobře stín i přímé slunce. Poradí si i s parapetem, kde na něj proudí teplo z radiátoru. Nejlépe mu ale bude mezi 15 a 25 °C. V zimě pak okolo 14.

Tenury dobře snáší i průvan. Ideální jsou proto do ložnic, na chodby, schodiště a obecně do chladnějších místností.

Tenury jsou suchomilné rostliny. Nesnáší přílišnou zálivku, při které ji uhnívají mělké kořeny. Proto je pro ni ideální zapomětlivý pěstitel, který rád vyjíždí na delší dovolené. Rostliny jsou vlastně sukulenty, proto je zalévejte jako kaktusy – až když jim zemina úplně vyschne. Postačí tedy jednou za dva týdny, v zimě klidně jednou za tři týdny. Rostlinu nikdy nezalévejte do středu růžice a nemusíte ji ani rosit.

Od května do konce srpna ji jednou za měsíc zahnojte tekutým hnojivem přidaným do zálivky. Vhodné jsou typy pro pokojové rostliny nebo sukulenty.

S přesazováním se taky nenadřete

Tchynin jazyk zasazujte do širokých nádob. Koření totiž mělce a potřebuje více prostoru do šířky než do hloubky substrátu. Dařit se mu bude v zemině složené z

  • drnovky,
  • listovky,
  • písku
  • a rašeliny v poměru 2:1:1:1.

Při přesazování nezapomeňte na dno květináče vysypat dvoucentimetrovou vrstvu drenáže v podobě keramzitu nebo lávových kamínků. Ty odvedou i v případě přelití rostliny přebytečnou vodu od kořenů.

Tenury nemusíte přesazovat každé jaro jako náročnější exempláře pokojových rostlin. Když uvidíte, že jí květináč už nestačí, pusťte se do jeho výměny. U starších rostlin to bude jednou za tři roky, u mladších co dva roky.

S barevným lemováním vám tenura skvěle ozvláštní domácí džungli. • 

Z jednoho listu 10 dalších rostlin

Tchynin jazyk je pověstný i svým snadným množením – zasazením bočních výhonků nebo listových řízků. Jakmile máte větší rostlinu, vodorovně ji položte na podložku a opatrně ji vyjměte z květináče. Lehkým poklepáním na kořenovou soustavu ji zbavíte hlíny a pak jednotlivé rostliny rozdělíte a zasadíte zvlášť.

Oblíbenou metodou rozmnožování rostliny je i řízkování. Jednoduchým postupem z jednoho listu získáte dalších pár životaschopných rostlin.

  1. Jeden dlouhý list čistým a ostrým nožem nakrájejte na několik pěticentimetrových kousků.
  2. Dejte pozor a označte si u každého kousku horní část listu, která vám poroste do výšky.
  3. Nechte části listu několik hodin zavadnout v teple.
  4. Spodní řeznou ranou ponořte každý kus listu do sklenice s 1 centimetrem vody, nebo lépe – zasaďte jej do písku či perlitu, který pravidelně zalévejte.
  5. Po 30 dnech zakořeněné listy vytáhněte a přesaďte je do květináčů se substrátem.

Pokud metodu řízkování použijte u rostlin, které mají žluté nebo bílé lemování, počítejte s tím, že vám dále porostou jen zelené listy. Pro tyto druhy je proto vhodnější množení pomocí oddělování bočních výhonků.

Půlmetrová rostlina vám na řízcích z jednoho listu vydá i dalších deset nových rostlin. • 

Co vám říká tchynin jazyk když…

I když je rostlina téměř nezničitelná, dá vám vždy najevo, když se jí něco nelíbí. Mezi nejčastější varovné signály tenur patří

  • suché a hnědé špičky listů – rostlina potřebuje vlhčí vzduch,
  • povadlé, žluté a hnijící listy – rostlinu přeléváte nebo málo hnojíte.

Pokud má rostlina suché špičky, stačí ji přemístit do jiného pokoje, kde tolik netopíte. U povadlých listů nejprve nechte rostlinu řádně proschnout a poté ji zalévejte měsíc velice střídmě. Pokud i to nepomůže, přidejte do zálivky tekuté hnojivo.

>> Co se vám pokojovka snaží říct, když žloutne nebo opadává. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.