Proč a jak zalévat zahradu dešťovkou | Blog Mall.cz

Proč se vyplatí zalévat dešťovou vodou a pomocí čerpadla

V létě prochází zahrada zatěžkávací zkouškou kvůli vysokým teplotám a ostrému slunci. Abyste jí pomohli, myslete na správnou zálivku a techniku – nejlíp vám poslouží dešťová voda a čerpadlo. Přečtěte si, co taková kombinace umí.

Každý Čech průměrně spotřebuje kolem 100 litrů pitné vody za den. Používáme ji totiž i při činnostech, kde by stačila voda, která není určená na pití – třeba při zalévání zahrady. Nachytejte si raději dešťovou vodu, která je na zahradě hotový poklad.

Složení vody: dešťová je lepší než kohoutková

Na rozdíl od vody z kohoutku neobsahuje dešťovka chlór, minerály ani soli, které rostlinám škodí. Navíc:

  • je měkčí, takže rostliny nežloutnou,
  • má ideální teplotu – díky tomu nezpůsobíte květinám při zalévání šok,
  • obsahuje více živin, třeba dusík, kterým při zalévání přirozeně pohnojíte trávník,
  • a je zadarmo.

Náš tip: Dešťovou vodou určitě zalévejte azalky, rododendrony nebo orchideje – ty totiž jinou vodu špatně snáší.

Nejlépe se vám bude dešťovkou zalévat pomocí čerpadla. Některá jsou tak malá, že nezaberou skoro žádné místo a prostě je jenom zavěsíte za sud. Třeba aku čerpadlo GardenPump 18 od značky Bosch. • 

Pomozte si čerpadlem

Na pár truhlíků si vystačíte s obyčejnou konví, na větší zahradu si ale opatřete čerpadlo, které připojíte ke sběrné nádobě a propojíte třeba s hadicí.

Například akumulátorové čerpadlo Bosch GardenPump 18 je přímo vyrobené pro odsávání dešťové vody – připojíte ho ke všem typům zahradních nádrží na vodu. Dosáhne až do dálky 25 metrů, takže s ním zalijete celou zahradu.

Díky vysokému rozstřikovacímu výkonu s ním bez problému zavlažíte i zavěšené květináče třeba ve výšce dvou metrů nebo vyčistíte zahradní nábytek a cesty. Čerpadlo napojíte i na postřikovač nebo zavlažovací systém.

>> Aku čerpadlo na dešťovku Bosch GardenPump 18 najdete na MALL.CZ. <<

Aku čerpadlo Bosch patří do řady akumulátorového systému Power for All – na jediný nabíjecí systém připojíte více než 30 přístrojů. Kromě čerpadla třeba i brusky, sekačky na trávu nebo vysavače, díky tomu nepotřebujete na zahradě žádné další nabíječky. • 

>> Na co se dívat při koupi vodního čerpadla? <<

Jak a do čeho dešťovku chytat

Nejjednodušší způsob, jak si nachytáte dešťovou vodu, jsou otevřené sudy, barely nebo sběrné nádrže postavené pod okapy. V otevřených nádobách se ale voda rychleji kalí, rostou v ní řasy a množí se komáři.

Jestli chcete vodu kvalitnější, pořiďte si nádrže s víkem, které vodu chrání od nečistot. K dostání jsou i speciální sudy s vypouštěcím kohoutkem ve spodní části – na ten napojíte zahradní hadici nebo si natočíte vodu přímo do konve.

Při výběru velikosti nádrže vezměte v úvahu:

  • kolik dešťové vody spotřebujete,
  • jak velká je plocha střechy, ze které voda teče,
  • a jak často u vás v regionu prší.

Náš tip: Jestli dešťovku využijete hojně na zahradě i v domácnosti, vybudujte si doma podzemní nádrž. Ta je sice nejdražší a nevyhnete se při tom stavebním úpravám domu, ale voda v ní zůstává kvalitní, nehnije a upotřebíte ji po celou zimu.

Při sběru vody si dejte pozor na střešní krytinu, i ta totiž ovlivňuje kvalitu nachytané vody. Máte-li plechovou střechu, mohou spolu s vodou okapem stékat i kousky starého nátěru. Nejlepší jsou tašky z pálené keramiky nebo betonu, které vodu neznečišťují. Pro jistotu ale pořiďte do okapu také lapač listí nebo filtr, který díky mřížce větší nečistoty zachytí.

Zvládne toho hodně. Akumulátorový systém Bosch GardenPump 18 napojíte na všechny zásobníky vody s objemem až do 1 000 litrů. • 

Sudy čistěte a dešťovku rychle spotřebujte

Zvlášť v plastových barelech a sudech má dešťová voda tendenci se kalit a zapáchat – hlavně přes léto. Na vině jsou vysoké teploty a světlo, které podporují množení různých mikroorganismů.

Kvalitě vody pomůžete, když barel zakryjete víkem a alespoň dvakrát za rok nádrž vyčistíte třeba wapkou nebo kartáčem.

Sesbíranou dešťovku také vždy co nejrychleji zužitkujte – když ji necháte ve sběrné nádrži moc dlouho, podpoříte její hnití. Pokud třeba v létě odjíždíte na delší dovolenou, nádrž předtím raději vypusťte.

Dešťová voda je nejlepší na zalévání okrasných květin, trávníku, zeleninových záhonků i pokojovek. • 

Tipy na závěr: kde ještě dešťovou vodu použijete?

Zalévání zahrady ale není zdaleka jediné, k čemu můžete dešťovku využít. Skvěle vám poslouží i při:

  • úklidu domácnosti (hlavně mytí podlah, případně oken),
  • splachování toalety
  • nebo mytí auta.

Dešťová voda je skvělá i na praní prádla – oceníte ji hlavně tam, kde z kohoutku teče tvrdá voda. Díky tomu, že je dešťovka měkká, mnohem lépe v pračce rozpustí prací prášek a nezanáší buben pračky vodním kamenem. A vy tak ušetříte za nákup změkčovačů.

Ale pozor: na praní používejte srážkovou vodu jen tehdy, máte-li doma vybudovanou podzemní nádrž. Tam vodu nekazí kolísání teplot ani na ni nesvítí slunce, takže je čistší a kvalitnější.

>> Čtěte další tipy, díky kterým zalijete zahradu úsporněji. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.