Jak začít s macramé: staronový trend vám ozdobí byt | Blog Mall.cz

Jak začít s macramé: staronový trend vám ozdobí byt

Macramé určitě znáte, i když vám název na první dobrou nic neříká. Česky se této rukodělné technice říká drhání. V 70. letech se bohatě využívalo na tašky, náramky nebo ozdoby do interiéru. Podívejte se, jak se macramé za poslední roky změnilo a proč je teď opět na výsluní.

Mladá generace hlásí návrat k tradičním ručním pracem. Váže uzlíky z provázků stejně jako jejich maminky a babičky a tvoří aktuálně dost populární ozdoby na zeď.

Jaké jsou hlavní výhody macramé?

  • Potřebujete jen provázek a nůžky,
  • zvládnete krásná dílka i se základními typy uzlíků,
  • naučíte se to doslova za pár minut
  • a máte ozdobu do bytu nebo na sebe.


Jak začít s macramé: co potřebujete

To nejdůležitější jsou provázky. Můžete zkusit tenčí i silnější a uvidíte, jaké vám budou víc vyhovovat. Při práci se silnějšími provázky jde dílo rychleji od ruky, ale je zároveň mohutnější. Pokud použijete tenké bavlněné šňůrky, bude vaše dílo jemnější. Proto jsou například na náramky ideální klasické vyšívací bavlnky a na nástěnné ozdoby klidně silnější provazy.

Vhodný materiál je bavlna. Nic ale nezkazíte ani provázky s příměsí lnu nebo třeba sisalem. Ten ale trochu klouže a je hůře poddajný, a tak si začátečník líp poradí s bavlnou.

K drhání potřebujete ještě předmět, na který si provázky upevníte a můžete pohodlně splétat uzly. Stačí obyčejná vařečka nebo silnější pletací jehlice. Pokud tvoříte bohémskou dekoraci třeba do obýváku, můžete uzlíky splétat rovnou na pěkné větvičce, kterou si přinesete z lesa a která bude i součástí vašeho díla.

>> Pořiďte si dekoraci do bytu z MALL.CZ. <<

Když použijete silnější provázek, vytvoříte populární drhané ozdoby do interiéru za chvilku. A klidně si pohrajte i s barvami. 

Můžete používat přírodní provázek, ale třeba i pestrobarevný. Záleží na tom, jak ladíte váš interiér.

Jak postupovat při drhání

Provázky si musíte nastříhat na požadovanou délku. Ta závisí na tom, jaké konkrétní dílo tvoříte. Obvykle pracujete se dvěma typy provázků:

  • z jednoho vážete uzlíky (klidně úplně obyčejné),
  • které vždy obmotáte kolem druhého provázku (první provázek obtočíte kolem druhého a zauzlujete).

Z toho vyplývá, že první provázek, ze kterého tvoříte uzlíky, musí být podstatně delší než ten, na kterém uzlíky uchycujete.

Při dalším oblíbeném postupu nastříháte všechny provázky stejně dlouhé a pak v polovině navážete například na větvičku pomocí jednoduchého připevňovacího uzlu neboli liščí smyčky. Přehnete provaz napůl, takže vznikne oko, na něj položíte větvičku a provázek okolo větvičky protáhnete okem. Provázky pak různě na střídačku uzlujete a tvoříte vlastní kreativní dílo.

Náš tip: Pokud se provázky po nastříhání třepí, zauzlujte je na koncích. Po dokončení můžete tyhle „pracovní“ uzly rozmotat.

K nejběžnějším uzlům patří:

  • základní
  • kroužkovací (děláte uzlíky z jednoho provázku a obmotáváte je kolem druhého)
  • nebo řetízkový (prvně uděláte uzlík z provázku 1 kolem provázku 2 a pak uzlík z provázku 2 kolem provázku 1 a tak to pořád střídáte).

Uzlíky můžete povolovat nebo naopak pevně utahovat – jak se vám to bude líbit. Můžete také použít korálky s většími dírkami, které při drhání navlékáte na šňůrky a upevňujete je do uzlů.

Když máte dílo hotové, zastřihněte čouhající kousky provázků do tvaru, který se vám líbí. Můžete je nechat delší nebo zkrátit kousek pod posledními uzlíky a pak trochu upravit jednoduchým přečesáním hřebínkem nebo kartáčem na vlasy. Ale pozor, ať máte uzlíky na konci dobře utažené, aby se macramé nerozplétalo.

Náš tip: načerpejte inspiraci pro macramé také v knížkách.

>> Máte doma starší oblečení, které nenosíte? Zrecyklujte ho a získejte originální kousky. <<

Macramé podložka pod hrneček není náročná na kombinování různých druhů uzlů a když použijete silnější šňůru, máte ji hned.

Do čeho se můžete pustit pro začátek

Nejjednodušší je malá ozdoba na zeď, na kterou použijte pěknou větvičku nebo třeba ozdobnou vařečku, která vám v kuchyni není moc k užitku. A začněte silnějším provázkem, ať se vám vaše první uzlíky lépe vážou.

Pak se můžete pustit třeba do letního barevného náramku a třeba vás to tak chytne, že ho vytvoříte i pro kamarádky.

Vyšší dívčí pro zkušenější „drhačky“ je třeba batůžek, plážová kabela, puf na sezení, povlak na polštář nebo závěs na květináče. Ani to ale nejsou projekty jen pro vyvolené a brzy se k nim také dopracujete. K opravdu velkým dílům patří například paravány a závěsy do oken.

A pokud se vám macramé líbí, ale nestíháte do něj investovat čas, k zakoupení seženete už hotové dekorace. Stačí je jen pověsit.

Macramé domácí houpačka? Proč ne. Až natrénujete na menších kouscích, může to pro vás být ideální výzva.

>> Pusťte se do tvoření a nachystejte i krásná velikonoční vajíčka pro koledníky. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.