Jarní hnojení zahrady: pozor na čerstvý hnůj, zničil by vám úrodu | Blog Mall.cz

Jarní hnojení zahrady: pozor na čerstvý hnůj, zničil by vám úrodu

Zatímco na podzim byste svou zahradu měli hnojit pomalu působícími (a nejlépe organickými) hnojivy, jarní půda žádá spíše rychle působící hnojiva s dostatečným obsahem dusíku. Avšak není hnojivo jako hnojivo – některé typy vám mohou na jaře doslova zničit úrodu.

Základem je příprava půdy

Abyste se vůbec mohli pustit do hnojení, potřebujete správně připravené záhony. Nejlepší je, když půdu už na podzim hluboce zryjete, ale pokud jste vloni rytí nestihli, ještě pořád to můžete napravit. Záhony zryjte co nejdříve, užšími záběry a ideálně rycími vidlemi, abyste v půdě udrželi vodu.

Hned po zrytí záhony uhrabte železnými hráběmi, aby zůstaly nakypřené. Stejně postupujte během sezóny, když sklidíte jednu plodinu a chystáte se vysadit novou. V takovém případě ale půdu ještě před zrytím zalijte.

Organická vs. minerální hnojiva

Zahrádkáři se často neshodnou v tom, jaká hnojiva používat. Zda spíše organická (hnůj, kompost), nebo minerální (průmyslově vyráběná). A pravdu mají vlastně všichni – nejlepšího účinku totiž dosáhnete, když budete oba typy hnojiv kombinovat.

Nezakazujte půdě průmyslově vyráběná hnojiva, i ta jsou potřeba. • 

Organická hnojiva půdu obohacují a přispívají k tvorbě humusu. Bez nich by se zemina rychle vyčerpala. Na druhou stranu minerální hnojiva půdě dodávají látky, které nejvíce postrádá – zejména dusík, fosfor a draslík. Bez minerálních hnojiv by vaše půda brzy vyhladověla.

>> Čtěte návod, jak si vyrobit vlastní kompost. <<

Čím a kdy ideálně hnojit?

Hlavní sezónou pro hnojení je podzim, kdy vaší půdě nejvíce prospěje pomalu působící organické hnojivo – například čerstvá chlévská mrva. Ta se během zimy v půdě rozloží a do jara ji obohatí o důležité látky. Během zimy vám přijde vhod také močůvka, kterou lejte na sníh. Z minerálních hnojiv jsou na podzim vhodná ta s vyšším obsahem draslíku a fosforu.

Naopak na jaře používejte vždy rychle působící hnojiva. Zmíněná chlévská mrva nebo jakýkoliv čerstvý hnůj je nevhodný, protože by vaše rostliny mohl spálit. Pokud chcete využít organická hnojiva, zapravte do půdy například dobře uleželý koňský hnůj, který je bohatý na dusík. Vhodnou alternativou jsou organická hnojiva ve formě fermentovaných granulí.

>> Nechte si dovézt hnojivo až domů. <<

Čerstvý kravský hnůj je velmi cenné hnojivo, ale na jaře ho raději nepoužívejte. • 

Z minerálních hnojiv pak doporučujeme ta s vysokým obsahem dusíku, protože dusík je látka, která podporuje růst rostlin. Zkuste klasické NPK, případně hnojte Cereritem, který kromě dusíku, fosforu a draslíku obsahuje ještě další minerální a stopové prvky. Vhod vám na jaře přijdou také krystalická hnojiva s příznačným označením START, která nastartují růst rostlin.

>> Kompost, nebo kompostér? Zjistěte, co je pro vás lepší. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.