Ať se lépe dýchá! 7 tipů, jak doma vyčistíte vzduch | Blog Mall.cz

Ať se lépe dýchá! 7 tipů, jak doma vyčistíte vzduch

Pokud vás často bolí hlava nebo se vám špatně dýchá, možná za to může špatný vzduch v domácnosti. Stačí přitom dodržovat pár pravidel a rázem bude vzduch doma zdravější. Inspirujte se, čím začít.

Podle výzkumů trávíme asi 90 % našeho času zavření v budovách – ať už v kanceláři, nebo doma. Právě tam bývá ale vzduch znečištěný 5× víc než venku a způsobuje například:

  • bolesti hlavy,
  • nevolnosti,
  • ospalost a únavu.

Co můžete udělat pro zdravější vzduch:

1. Pravidelně větrejte

Nejjednodušší způsob, jak osvěžíte vzduch v bytě, je pravidelné větrání. Otevírejte okna několikrát denně, minimálně ráno a večer. V letních měsících otevřete okna klidně na půl hodiny. Na podzim a v zimě větrejte krátce a intenzivně: okno otevřete dokořán asi na 5–10 minut.

Platí přitom, že čím víc lidí domácnost obývá, tím častěji byste měli větrat.

2. Pořiďte si rostliny, které čistí vzduch

Pořiďte domů pár květin a rázem se vám bude lépe dýchat. Rostliny totiž potřebují ke své výživě uhlík, který si berou ze vzduchu. A spolu s ním pohlcují asi 90 % škodlivin, které poletují v domácnosti. Až budete vybírat přirozené čističky vzduchu, sáhněte po:

  • ledviníku,
  • dracéně,
  • zelenci,
  • aloe vera
  • nebo tenuře, které se přezdívá tchynin jazyk.

Pořiďte si alespoň jednu květinu na 10 metrů čtverečních. Jen tak rostliny zvládnou vzduch vyčistit. • 

3. Sledujte vlhkost v bytě

Sprchování, vaření nebo třeba sušení prádla vytváří v bytě vlhkost, která je živnou půdou pro vznik plísní. Ty způsobují třeba astma nebo alergické reakce. Chcete-li se nadměrné vlhkosti vyhnout a mít doma zdravěji, pořiďte si vlhkoměr a pravidelně vlhkost kontrolujte. Ideálně by měla být kolem 45 %, nesmí ale přesáhnout 60 %.

S udržením správné vlhkosti vám pomůžou odvlhčovače a zvlhčovače:

  • Odvlhčovačům se také říká vysoušeče, protože vás zbavují vlhkosti, která se projevuje třeba orosenými okny. Vlhkost se kondenzuje a zachycuje do nádobky. Například odvlhčovač Rohnson R-9180 Genius zvládne odvlhčit prostor až 120 m2 a podle teploty a vlhkosti sám určí, na jaký pojede výkon. Navíc má i funkci Turbo pro sušení prádla.
  • Zvlhčovače vzduchu jsou dobrými pomocníky především v topné sezóně, kdy je vzduch v bytě moc suchý, takže pálí oči a špatně se vám dýchá. Většinou uvolňují páru, která vzduch navíc vyčistí. Třeba zvlhčovač Rohnson R-9510 Cool & Warm je novinka, která vám umožňuje, abyste si sami nastavili, zda bude vypouštět teplou nebo studenou páru. Tenhle ultrazvukový zvlhčovač má pohodlné horní plnění a velký zásobník na 6 litrů vody. Praktický inverzní displej vám navíc ukazuje aktuální vlhkost v místnosti.

„Mám zkušenost s domácností, kde se vyskytovala plíseň a byla tam 80% vlhkost, s odvlhčovačem spadla během pár dní na 30–40 %. Odvlhčovače se hodí, i když malujete nebo pokládáte nové podlahy a potřebujete vzduch vysušit. Zvlhčovač je zase nejlepší v zimních měsících, kdy je většina bytů (zejména panelových) přesušených.”

Kyriakos Tselidis, ředitel společnosti Electra Trade – dovozce značky Rohnson

Aby se vám doma dobře dýchalo, musíte mít v bytě ideální vlhkost – ta má být kolem 45–50 %. • 

4. Omezte polštáře a deky

Právě v nich se totiž drží nejvíc bakterií. Pokud můžete, zbytečných textilií se zbavte. A u těch, které si necháte, dodržujte následující pravidla:

  • Menší koberce pravidelně vyklepávejte nebo perte.
  • Měňte častěji ložní povlečení.
  • Ručníky nechte po každém použití dobře proschnout, aby se v nich nemnožily plísně.
  • Sušte a pravidelně perte také koupelnovou podložku.

5. Zapojte čističku vzduchu

Zvlášť pokud bydlíte v prašném prostředí nebo máte doma malé alergiky, zaměřte se na kvalitu vzduchu důkladněji a pořiďte si čističku vzduchu. Ta dokáže odstranit ze vzduchu prach, roztoče i další alergeny. Většinou navíc obsahuje ionizátor, který vypouští do ovzduší záporné ionty a vytváří vzduch podobný tomu přímořskému.

Například čistička Rohnson R-9600 Pure Air odstraní až 99,9 % polétavého prachu a má 7stupňové čištění vzduchu – díky tomu pohlcuje také formaldehyd, benzen a jiné toxické látky. Citlivý senzor navíc sám rozpozná míru znečištění a na displeji vám zobrazí, jaká je kvalita vzduchu u vás doma.

„Čistička vzduchu pomáhá zejména astmatikům, alergikům a lidem s dýchacími potížemi. Kromě bakterií a bacilů odstraňuje také nepříjemný zápach nebo cigaretový kouř.”

Kyriakos Tselidis, ředitel společnosti Electra Trade – dovozce značky Rohnson

>> Pořiďte si čističku Rohnson R-9600 Pure Air na MALL.CZ. <<

Na čističce Rohnson můžete nastavit funkci spánku. Vypnete tím podsvícení panelu a snížíte hlučnost na pouhých 29dB, takže můžete vzduch čistit i v noci. • 

6. Nábytek barvěte v dílně nebo na balkóně

Pokud rádi kutíte, vybudujte si na tvoření zvláštní místo mimo byt. Barvy, trubky a další stavební materiály totiž obsahují mnoho látek, které se uvolňují do vzduchu – například ftaláty. Takzvané estery kyseliny ftalové přitom patří k nejškodlivějším látkám.

A jestli nemáte dílnu ani garáž, poslouží vám i obyčejný balkón – lakování nebo barvení nábytku provádějte tam.

7. Pravidelně uklízejte

I to je totiž pro čistý vzduch klíčové. Smetákem ale prach jen rozvíříte, podlahy ukliďte raději namokro nebo používejte vysavač.

A chcete-li čistému vzduchu pomoct ještě víc, vyrobte si vlastní úklidové prostředky třeba z octa nebo sody – neobsahují chemii, takže do vzduchu nevypouští jedy, ale byt uklidí stejně dobře.

Co děláte pro to, abyste měli doma zdravý vzduch? Napište nám do komentářů, které z bodů pravidelně dodržujete.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.