7 ověřených tipů, jak pečovat o zahradní růže | Blog Mall.cz

7 ověřených tipů, jak pečovat o zahradní růže

Růže vyžadují celoroční péči. Odmění se za ni ale velkoryse. Nádherně probarvené květy provoní vaši zahradu od jara až do podzimu. Přečtěte si to nejdůležitější o hnojení, zalévání a řezu mnohokvětých, stromkových či skalkových růží.

1. Růže hnojte už od jara

Aby se zahradním růžím dařilo, potřebují pravidelný přísun živin z půdy. Růže potřebují půdu bohatou na živiny a minerály jako je dusík, fosfor a draslík. Všechny tyto látky obsahují speciální zahradní hnojiva na růže.

S hnojením začněte v polovině března. Menší hrst nasypte kolem každé růže a následně prokopejte motyčkou, aby se hnojivo rychleji dostalo ke kořenům.

>> Hnojiva pro růže a další zahradní rostliny najdete na MALL.CZ. <<

Hnojení opakujte znovu v polovině léta. Tentokrát ale sáhněte po hnojivu se síranem draselným, které přispívá k zesílení rostlin a probarvení květů.

Na podzim použijte přírodní hnojiva s pozvolným uvolňováním, například kompost, kterým růže připravíte na zimu. Nevyužité živiny v kompostu přečkají až do jara, kdy je růže opět využijí.

2. Dopřejte růžím častou zálivku

Zahradní růže, hlavně mladé keře, potřebují častou a vydatnou zálivku. Na jaře a na podzim zalévejte růže 3× týdně, v létě klidně i častěji. S vodou nešetřete, aby se dostala i hluboko ke kořenovému systému.

Pokud mají kořeny vody málo, začnou se protlačovat nahoru, aby získaly alespoň nějakou vláhu. Keř pak neroste, protože navlhlé listy jsou citlivější na nákazu chorobami.

Když to s vodou naopak přeženete, poznáte to podle zažloutlých listů. Půdu nechte pořádně proschnout a uberte na zálivce.

3. Nevynechte mulčování

Klíčem ke zdravým a nádherně kvetoucím růžím je mulčování. Mulč je jakýkoliv organický materiál, kterým pokryjete půdu kolem keře. Postupně se rozkládá na humus, který chrání rostliny před téměř všemi druhy plevelů a pomáhá k vytvoření nové a úrodné zeminy.

Mulčovací kůru položte kolem každého keře. Ochrání růže před plevelem. • 

S mulčováním začněte kdykoliv – ideálně však na jaře, kdy je zem dostatečně prohřátá sluncem, ale stále udržuje zimní vláhu.

Za nejkvalitnější mulč zahrádkáři považují stájový hnůj, takže pokud váš soused chová koně či krávy, máte vyhráno. A pokud takového souseda nemáte, seženete mulč v každém zahradnictví. Pak jen rozprostřete tlustou vrstvu kolem růží a o zbytek už se postará příroda.

>> Mulčovácí kůru pro růže pořídíte na MALL.CZ. <<

4. Odštípněte zvladlé květy

Jakmile uvidíte zvadlý květ, vezměte zahradní nůžky a odstřihněte ho. V opačném případě se keř obsype šípky, které sice vypadají krásně, ale keř na ně spotřebuje mnoho energie. Jakmile staré květy odstřihnete, keř získá více síly na tvorbu nových květů.

A pokud už vám šípky na keřích vyraší, připravte z nich třeba skvělou marmeládu nebo likér.

5. Připravte růže na mrazíky

Růže snesou teploty až do -10 °C, ale maximálně týden v kuse. Ve skleníku je tak klidně nechejte celoročně, na zahradě je však na podzim zazimujte.

Půdu prokopejte čerstvým kompostem, odstraňte zvadlé květy a přikryjte vrstvou (15 až 20 cm) slámy, listí nebo větviček. Růže zvládnou zimu bez úhony a na jaře se s nimi šťastně shledáte.

>> Založte na zahradě kompost, který ocení nejen zahradní růže. <<

6. Růžové keře pravidelně prořezávejte

Růžím se sice daří i bez pravidelného řezu, ale rychleji pak stárnou a přerůstají. Místo krásných a voňavých květů se keř zahustí starým dřevem, které nevypadá pěkně. Navíc je pak zdrojem chorob a škůdců.

V polovině března je ideální čas na řez. Růžím tím ulevíte a získají více energie ke kvetení. • 

Nejdůležitější je prořez na jaře. Růže zmladíte a keř se vám odmění nádhernými květy. S prořezávkou začněte v polovině března, kdy z oček raší růže. V tomto období nejlépe poznáte, které části keře jsou živé a které je potřeba odstranit.

Růže zbavte drobných, promrzlých a suchých větví a ty zdravé zkraťte. Každý typ růží vyžaduje trochu jiný řez:

  • Stromkové a převislé růže seřízněte několik milimetrů nad očkem, které směřuje ven z keře. Podpoříte tím tvorbu mladých výhonů a zároveň docílíte pravidelného rozložení.
  • Čajohybridní růže neboli velkokvěté řežte radikálně, přibližně na 15 až 20 centimetrů.
  • Mnohokvětým růžím ponechte třetinovou výšku kolem 30 centimetrů.
  • Růže odrůdy polyantka zkraťte do výšky 50 centimetrů.
  • Skalkové růže zkraťte na polovinu.

7. Škůdce zlikvidujte včas

V létě spolu s teplem přichází také škůdci, v tomto období kontrolujte růže častěji než jindy. Pokud na růžích objevíte padlí, houbové choroby, mšice nebo svilušky, dejte se s nimi do boje co nejdříve.

Jestli nechcete ošetřovat růže chemií, nasaďte na škůdce biologické přípravky. Jsou sice dražší než syntetické, ale stejně účinné.

>> Ochraňte své rostliny a zatočte se škůdci na zahradě. <<

A nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné i nemožné, abyste si zahradu užívali sami i s rodinou.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.