Sportujte i v zimě: pravidla pro zimní běhání | Blog Mall.cz

Sportujte i v zimě: pravidla pro běhání v chladném období

Tma, chlad, únava. Běhání v zimě není snadné, ale mnozí ho mají radši než to letní. Stačí jen se dobře připravit. Poradíme, jak na to, abyste si běhání v zimě užili.

Proč se vám vyplatí běhat v zimě? Místo gaučového válení si zlepšíte kondičku, shodíte přebytečná vánoční kila a dávkou endorfinů zatočíte se zimní depresí. Běhání totiž zlepšuje náladu a to je v zimě víc než potřeba.

Běhat můžete až do teploty -10 °C, dobře se však před výběhem rozehřejte (např. dřepy nebo poskakováním). Při větších zimách a třeskutých mrazech si ale běžte raději zaplavat do bazénu nebo skočte na pás v posilovně.

Pokud jste zvyklí běhat na čas, v zimě na to zapomeňte a časomíru nechejte až na léto. V mrazu jsou podmínky náročnější, proto běhejte volným tempem a co nejdéle to půjde.

„Běhání v zimě se nemusíte bát, naopak. Kilometry naběhané v tomhle období vystaví základ pro celou sezonu, rozhodně se nebojte vyběhnout jen proto, že je venku ošklivo. Pokud už teď přemýšlíte o osobním rekordu třeba na jarním půlmaratonu, kilometry z prosince a ledna přijdou vhod.”

Tadeáš Mahel, maratonec a redaktor běžeckého časopisu Béčko

Aby vám nebyla zima

Hodně běžců-začátečníků toho na sebe před běháním nabalí tlustý svetr a péřovku. Potom je jim ale hrozné vedro. Jak se správně obléknete?

„Je lepší obléct víc tenkých vrstev na sebe než jednu tlustou. Čím rychleji chcete běžet, tím méně byste měli být oblečeni. Platí zásada oblékat se tak, jako by venku bylo o 10 stupňů víc, než ve skutečnosti je – na startu by vám mělo být lehce chladno. Vůbec to nevadí, při pohybu se zahřejete.”

Tadeáš Mahel, maratonec a redaktor běžeckého časopisu Béčko

Při oblékání na zimní sporty chytře vrstvěte. Spodní vrstva odvede pot do vyšší vrstvy a vaše tělo zůstane v teple a suchu. Každá vrstva by měla být funkční a měla by dobře odvětrávat:

  • jako spodní vrstvu použijte termo funkční oblečení,
  • na něj navlékněte funkční mikinu,
  • přes ni ještě lehkou větruvzdornou bundu,
  • na nohy si natáhněte zateplené běžecké kalhoty.

Náš tip: Nezapomeňte ani na funkční spodní prádlo. Také bavlněné tílko nechejte doma, bavlna neodvádí pot a bude vám v ní zima.

>> Jak správně vrstvit? <<

Ruce zahřejte rukavicemi, nezapomeňte ani na šátek kolem krku a čepici dosahující až do čela. Oblíbené jsou i běžecké kukly, které v mrazech schovají téměř celý obličej, ale zase můžou vyděsit sousedku venčící psa.

>> Funkční oblečení na běh seženete na MALL.CZ. <<

Pro zimní běhání si pořiďte kompresní podkolenky, které stáhnou lýtka a vaše svaly se díky nim rychleji zregenerují. • 

Aby to neklouzalo

Ideální běžecké boty na zimu mají hrubou podrážku a hlubší vzorek. Kvůli sněhu věnujte také pozornost tomu, aby vaše boty byly nepromokavé. Ideální jsou z goretexu, které vaše nohy ochrání, ale mohou při tom dýchat.

A co do bot? Bavlněné ponožky vás akorát budou studit. Pořiďte si teplé běžecké ponožky, které odvedou pot a zahřejí.

Lépe se vám poběží po sněhu než po vyčištěných chodnících, které snadno namrzají. Výběr vhodných bot je kvůli námraze důležitý. Nebezpečné jsou hlavně teploty kolem nuly, kdy sníh přes den roztaje a k večeru zmrzne. Platí, že pokud je venku břečka nebo extrémní námraza, raději běžte běhat na pás. Stejně tak se nevyplatí běhat ve zvýšeném smogu, který nemají rády plíce.

>> Lákají vás zimní sporty? Naučte se běžkovat. <<

Abyste byli vidět a abyste viděli

Protože je v zimě po většinu dne tma, buďte si jistí, že v ní zůstanete vidět. Snížíte tak riziko, že se vám něco stane. Většina běžeckého oblečení na sobě mívá reflexní prvek, nebo si rovnou kupte reflexní pásky na nohy a na ruce. Pokud běháte po silnici, tam jsou odrazové prvky povinné.

Abyste pod svoje nohy ve tmě vůbec viděli, posviťte si pod ně čelovkou. Takhle se taky vyhnete nečekaným větvím a vůbec všem nástrahám tmy.

>> Čelovku pořídíte na MALL.CZ. <<

Velkou výhodou zimního běhání je, že se lidem moc nechce chodit venku. Parky tedy můžete mít klidně i sami pro sebe. • 

Abyste měli zdravou pleť

Při běhání v zimě myslete na to, že vaše pleť dostává nálož. Mráz ji totiž vysušuje. Obličej si tedy namažte mastnějším krémem a také rty promažte dobrým balzámem. Můžete využít i kosmetiku, kterou výrobce doporučuje na hory. Pokud byste běhali ve velké zimě, vyzkoušejte krémy, které chrání proti mrazu a omrzlinám. 

Nezapomeňte také dostatečně pít, i v mraze totiž můžete vyprahnout.

Po běhání

Doběhněte do tepla, nejlépe přímo k domu, kde vás hned obejme náruč tepla. Doma se trochu aklimatizujte, protáhněte a pak si svlékněte propocené oblečení:

„Nejdůležitější je se co nejdřív po doběhnutí převléknout do suchého. Když zůstanete v propoceném triku, koledujete si o malér. Jako regenerace skvěle poslouží sauna nebo masáž, neuškodí jóga. Po každém běhu byste se měli alespoň trošku protáhnout a úplně nejlepší na regeneraci je vydatný spánek.”

Tadeáš Mahel, maratonec a redaktor běžeckého časopisu Béčko

Tip na závěr: jak se dokopat?

V zimě se málokomu chce sportovat. Ti úspěšní se ale dokopou. Nejlépe se běhá s parťákem. Když už jste domluveni na běh, nemůžete se jen tak vymluvit. Dohodněte se proto se sourozencem nebo s kamarádem na setkání na určitou hodinu a vyraže. Uvidíte, že se po pár setkáních začnete těšit.

Nebo se klidně už teď přihlaste na kratší jarní závod (např. běh na 5 km). Budete mít před sebou jasnou motivaci. Nejde o to ho vyhrát, ale v pořádku doběhnout. A pak si můžete nastavovat vyšší a vyšší cíle.

>> Běžecké desatero pro správný běh. <<

Změňte obyčejné venčení za výběh se psem a získáte každodenní motivaci, jak se v zimě dokopat k běhání. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.