Návod, se kterým si vyberete ty správné brusle, i když jste na nich nikdy předtím nestáli | Blog Mall.cz

Návod, se kterým si vyberete ty správné brusle, i když jste na nich nikdy předtím nestáli

Když s bruslením začínáte, nemusíte hned pořizovat brusle za několik tisíc, ale šetřit byste také neměli. Koupě laciného modelu budete litovat po pár minutách na ledě. Jak si vybrat ten správný model, aby vám brusle dlouho a dobře sloužily?

Vyberte si hlavně pohodlné brusle

Když se chcete naučit bruslit, dobré brusle jsou základ. Jejich výběr je stejně důležitý jako výběr bot. Sice v nich nestrávíte celý den, ale musíte balancovat na nestabilních nožích a to už je samo o sobě dost náročné. Proto brusle vybírejte hlavně podle pohodlí. Počítejte však s tím, že zpočátku, než je rozšlápnete, nebudou úplně příjemné žádné brusle.

Bota sice musí být co nejpohodlnější, ale musí také pevně obepínat kotník a místo, kde našlapujete. Jen tak zvládnete pohodlně a plynule přenášet váhu bez jakékoliv křeče.

Padnoucí brusle se vám budou dobře ovládat, bruslení vás bude víc bavit a také se snadněji naučíte zatáčet nebo brzdit. I děti se budou po ledě prohánět s větším nadšením, když je nebude nic tlačit.

Když výběru bruslí věnujete dostatek času (i peněz), bude bruslení najednou mnohem snazší. Brusle totiž musí dobře padnout, abyste nad nimi měli plnou kontrolu. Čím kvalitnější mají ostří a čím pohodlnější jsou, tím lépe se vám budou ovládat. • 

Na výběru velikosti bruslí si dejte záležet

Vždy počítejte s tím, že si na bruslení vezmete teplejší ponožky, ale nikdy si nekupujte brusle větší o víc než jedno číslo. Když by vám v nich noha klouzala, riskujete minimálně ošklivé puchýře, a v tom nejhorším možném případě i poranění kotníků.

Většina dětských bruslí má dnes speciální roztahovací systém, díky kterému brusle vyrostou s vašimi dětmi až o 4 čísla. Takové brusle pořiďte, pokud vaše ratolest bruslí jen pro radost a ne v hokejovém týmu, kam dochází dvakrát do týdne. Klasické kanady totiž nic nenahradí.

Při zkoušení bruslí se přesvědčte, že:

  • máte ve špičce dost místa pro pohyb prstů
  • a že vás brusle příliš netlačí vpředu na holeni, když nohy mírně pokrčíte v kolenou.

Pokud ano, zkuste povolit šněrování nebo vyzkoušejte jiný model. Tenhle nebude pro vás.

Doporučujeme vám vzít si už přímo na zkoušení bruslí silnější ponožky. Tak budete mít jistotu, že jste si velikost vybrali správně. • 

Zoubky nechte pokročilejším

Brusle seženete textilní, kožené, gumové, nylonové, plastové, ale nejčastěji v kombinaci více materiálů. Čím měkčí materiál, tím spíše jsou brusle vhodné pro občasné rekreační vyjížďky.

U dámských bruslí máte na výběr z:

  • klasických modelů se zoubky na špičce, které se využívají při otočkách, piruetách a skocích (někteří je však nesprávně využívají i k odrazu při rozjíždění),
  • anebo „dámské kanady” bez zoubků.

Je na vás, kterým dáte přednost. Ale snazší je naučit se bruslit s těmi bez zoubků, protože o zoubky můžete jako začátečník zakopávat. Brusle s pěti a více zuby jsou pak pro profíky a vy se jim vyhněte. Pokud jste zimomřivější, poohlédněte se po modelech zateplených kožíškem.

U pánských modelů pak vybíráte mezi:

  • klasickými kanadami
  • a tzv. rekreačními bruslemi z měkkých a teplejších materiálů.

Vyhýbejte se však celoplastovým modelům, které se tolik nepřizpůsobí tvaru vaší nohy. A na to si dávejte pozor hlavně u dětských bruslí.

I když sněhu se možná nedočkáme, už teď pěkně přituhuje, takže první led můžeme očekávat ještě před Vánoci. Nečekejte na Ježíška a vyberte si brusle už teď, ať je v zimě využijete naplno. • 

Přezky, nebo tkaničky, toť otázka

U pánských i dámských bruslí pro dospělé dejte přednost šněrování. Jedině tak si brusle stáhnete akorát, aby držely pevně, ale netlačily.

Když vybíráte brusle pro děti, ujistěte se, že si vaše dítko zvládne šněrovací brusle dobře utáhnout i samo. Pokud ne, kupte radši ty s přezkami, které jednou nastavíte a pak už jen zaklapnete. Jinak riskujete, že jednoho dne přijde domů s brekem. S nedostatečně utaženými bruslemi se nejen špatně řádí, ale hrozí i poranění kotníku.

Nože z nerezavějící oceli jsou už dnes základ. Ale i tak je musíte po každém bruslení vytřít do sucha a zabalit do savé tkaniny, než je uložíte do krabice či botníku. • 

Vlhkost je nepřítel ledních bruslí

Je jedno, jestli bruslíte pravidelně, nebo vytáhnete brusle jen párkrát do roka. Vždy jim věnujte náležitou péči, než je uložíte zpátky do krabice. Pokud chcete, aby vám brusle dlouho vydržely, dodržujte těchto šest zásad:

  • Při přenášení dávejte na nože bruslí plastové či silikonové chrániče, které zabraňují otupění. A ať vás ani nenapadne chodit v bruslích bez chráničů po březích rybníka či mimo gumový přístup ke kluzišti.
  • Brusle vždy otřete do sucha. Na nožích si dejte extra záležet. A ještě před uložením je nechte proschnout v pokojové teplotě.
  • Brusle nikdy nenechávejte ve vlhkém sklepě nebo na balkoně. Očištěné nože bruslí před uskladněním zabalte do měkké savé tkaniny, a do botníku brusle uložte otevřené s povolenými tkaničkami, aby mohly dýchat.
  • Pravidelně kontrolujte také tkaničky. Časem mohou zteřet a snadno prasknout v nejnevhodnější chvíli. Vždy mějte jedny v záloze, kdyby vám praskly třeba při utahování bruslí na břehu rybníka.
  • Pokud jsou boty kožené, po pečlivém vysušení je natřete ochranným vyživujícím krémem, aby nepraskaly.
  • Nepokoušejte se brusle brousit sami. Brousit sice potřebují, kdykoliv máte pocit, že vám na ledě „kloužou”, ale vždy je odneste k odborníkům, kteří ví, jak na to. Jen tak vám vydrží dlouhé roky.

Chodíte s rodinou bruslit na rybník, přehradu anebo do zimní haly? Napište nám do komentářů.