8 nejčastějších chyb při krmení psa | Blog Mall.cz

8 nejčastějších chyb při krmení psa

Ještě před pár desetiletími plnili majitelé psů misky svých mazlíčků tím, co bylo zrovna po ruce. Doba se změnila, o stravě psů toho víme o dost víc, a přesto některé zlozvyky páníčků přetrvaly. Zjistěte, zda i vy neděláte některou z běžných chyb. 

1. Ženete psa do extrémů

Pes není ani masožravec ani vegetarián. Nenuťte mu proto jednostranně zaměřené krmení a dbejte na to, aby měl dostatek granulí, konzerv i doma připraveného krmiva. Už od štěněte dávejte zvířeti vyváženou a různorodou potravu, která musí obsahovat správný poměr:

  • sacharidů,
  • tuků,
  • proteinů,
  • minerálů
  • a vitamínů

Pokud je pes zdravý, není důvod, aby určitý typ jídla nežral. I přesto, že zvlášť menší plemena můžou být vybíravá, neustupte psím chutím a dbejte na to, aby strava byla pestrá.

Psí strava by se měla skládat z bílkovin (tuku a masa) minimálně z jedné poloviny. Čtvrtinu musí tvořit sacharidy a čtvrtinu další živiny včetně proteinů, minerálů a vitamínů. • 

2. Necháváte stále plnou misku

Psi by, na rozdíl od koček, žrali pořád. Pokud je necháte, zakládáte psovi na obezitu s ní spojené zdravotní problémy. Není proto vhodné nechat psovi po celý den plnou misku a doplnit ji vždycky, když se mazlík nažere.

Dospělého psa stačí krmit 1x denně a pokud žrádlo nesežere, misku mu odeberte a vraťte mu ji až v době dalšího krmení. Dbejte na to, abyste psa krmili každý den ve stejnou dobu.

3. Nehledíte na věk a kondici psa

Představte si, že byste kojencovi naservírovali steak. U psů je to podobné – v každém stádiu života se pro ně hodí jiná strava. Zatímco štěňata potřebují stravu bohatou na kalorie, dospělí a staří psi by po takové dávce energie zbytečně přibrali.

A věk není to jediné, na co je dobré hledět. Svou roli hraje i plemeno psa a jeho zdravotní stav. Váš pes může trpět na potravinové alergie a jídla, která jednomu psovi vyhovují, by tomu vašemu mohly zadělat na pořádné bolení břicha. 

Štěňata potřebují jiné krmení, než dospělí psi. Poraďte se s veterinářem, jak krmit psa v určitém věku. • 

4. Příliš psa odměňujete

„Sedni! Hodný, tady máš pamlsek,“ se hodí při výcviku psa, ale jindy škodí. Dobroty v sobě mají spoustu kalorií, které je těžké uhlídat. Může se pak stát, že psovi v podobě pamlsků naservírujete jedno další jídlo a kila na psí váze půjdou nahoru. Pokud chcete mazlíčkovi projevit náklonnost mimo výcvik, místo pamlsků ho raději pomazlete.

5. Neodměřujete jídlo

Pes většinou sežere tolik, kolik mu dáte. A pokud při přípravě žrádla jen odhadujete, může se stát, že pejskovi dáváte příliš velkou nebo malou porci. Ohledně správného množství se poraďte s veterinářem, kupte odměrku a pečlivě nastavené množství dodržujte.

6. Krmíte psa zbytky od stolu

Nejen, že psa rozmazlujete, ale také ho naučíte loudit a dáváte mu tím najevo, že má v rámci vaší smečky stejné postavení. Jídlo ze stolu pro psa také není vhodné kvůli soli a koření, které psovi můžou podráždit žaludek. Pokud už dáváte psovi zbytky, vždy mu je dejte do misky až poté, co odejdete od stolu.

Pozor také na časté krmení vařeným jídlem. Pes si na něj zvykne a granule, u kterých máte jistotu, že obsahují vše potřebné pro správný psí vývoj, už mu nebudou chutnat. Pokud chcete granule či konzervy vyměnit za něco jiného, nastudujte si zásady krmení syrovou stravou B.A.R.F..

7. Dáváte psovi nevhodné kosti

Někdo říká, že k sobě pes a kosti patří, někdo tvrdí opak. Podle veterináře MVDr. Milana Štourače záleží jen na majiteli. Pokud je pes dobře živený, nevadí, pokud kost nikdy neochutná. Ti majitelé, kteří zastávají přírodní způsob krmení, musí dobře vybírat. Ne všechny kosti jsou totiž pro pejsky vhodné.

Platí, že psi by měli žrát jen syrové kosti z mladých zvířat. Ty jsou pružné a netřepí se, a tak nemůžou psovi popíchat tlamu či trávící trakt. Hodí se kuřecí kosti (krky a skelety), jehněčí žebra či velké vepřové a hovězí kosti. Nevhodné jsou naopak krůtí krky a křídla nebo kosti ze zvěřiny.

Pokud se kostí bojíte, dejte pejskovi na kousání alespoň buvolí. • 

8. Krmíte psa před vycházkou

Pes je v mnoha ohledech podobný lidem a ani většina z nás nemá chuť se po jídle proběhnout. Nechte psa odpočinou půl hodinu před i po jídle. Krmení mu tedy naservírujte půl hodiny po návratu z venčení a po jídle nevyžadujte po psovi aktivitu.

Krmíte svoje pejsky správně? Dejte nám vědět na Facebooku