Sezóna klíšťat začíná, braňte své chlupaté miláčky | Blog Mall.cz

Sezóna klíšťat začíná, braňte své chlupaté miláčky

Pomalu, ale jistě se blíží jaro a hezké počasí pak přímo vybízí k dlouhým procházkám s vaším čtyřnohým kamarádem. Teplé počasí ale zároveň znamená začátek sezóny klíšťat. Přečtěte si, jak svého chlupáče proti parazitům ochráníte a jaká pravidla dodržovat.

Sezóna klíšťat nastupuje bez ohledu na tuhou zimu. Nepříjemní parazité číhají na loukách a v lesích, ale stále častěji, stále častěji nachází cestu i do městských parků. Způsobují lidem i zvířatům řadu obtíží:

  • přenáší nemoci,
  • jsou původci alergických reakcí
  • a rány po jejich odstranění mohou vést k zánětům.

Sebe poměrně účinně ochráníte důkladným prohlédnutím, ale zabořte se do kožíšku svého čtyřnohého přítele pokaždé, když se proběhne venku. To je téměř nemyslitelné. Nastupuje proto prevence v podobě antiparazitických přípravků, které psy a kočky ochrání před klíšťaty nebo třeba blechami.

Začněte s nimi hned na jaře a nepřestávejte až do prvních mrazíků.

Antiparazitické obojky

Jejich největší výhodou je, že vydrží celou sezónu a nemusíte tedy počítat, kdy jste aplikovali poslední kapičku antiparazitického roztoku. Na trhu najdete také čistě přírodní varianty, které sice mohou o trochu více zapáchat, ale představují jednu z nejbezpečnějších variant pro použití v domácnosti s dětmi.

Obojky kupujte vždy podle hmotnosti zvířete. Čtěte proto pečlivě popis zboží.

Pokud se pro obojek rozhodnete, nezapomínejte na správný výběr a nasazení:

  • nikdy nekupujte obojek určený pro většího psa, než máte doma – nebude účinnější,
  • obojek nasaďte tak, aby těsně přiléhal ke krku zvířete,
  • mezi obojkem a krkem by měla být mezera na dva prsty.

Málo známým faktem je, že obojky nepůsobí hned. Účinné látky se totiž nejprve musí po těle rozšířit, takže účinek plně nastupuje až po prvním týdnu nošení obojku.

Náš tip: Aby obojek správně fungoval, prvních 7 dní od nasazení psa raději nekoupejte – jen tak se může účinná látka rozšířit do kůže psa.

>> Pořiďte antiparazitický obojek pro psy a kočky z MALL.CZ. <<

Údržba obojku

Pokud si váš pes nenechá ujít jedinou příležitost, aby se vymáchal v každé louži, nemusíte mít strach – po prvním týdnu od nasazení už koupání na většinu obojků nemá vliv a jejich účinnost neohrozí.

Protože se z obojku účinné látky uvolňují postupně, je důležité občas obojek otřít vlhčeným hadříkem, aby byl čistý.

Antiparazitika pro psy nikdy nedávejte kočkám, mohou pro ně být nebezpečné. • 

Spot-on přípravky: jedna kapka a je po starostech

Antiparazitické roztoky (takzvané spot-on přípravky) aplikujete pomocí pipety, snadno to zvládnete sami doma:

  1. Rozhrňte kožíšek zvířete na krku,
  2. Snažte se vybrat takové místo, kam si mazlíček obtížně dosáhne.
  3. Odstřihněte spodek pipety a kápněte přípravek na holou kůži zvířete. Pokud máte hodně velkého psa, budete kapat antiparazitikum na více míst podél páteře.

Po aplikaci zvíře chvíli pozorujte a snažte se ho zabavit, aby si pokapané místo neškrábalo, nelízalo nebo nevytřelo do pelíšku. Pokud je to možné, týden po aplikaci omezte jeho koupání.

Pokud máte doma malé dítě, vyberte raději přírodní variantu antiparazitika. • 

Aby pipetka správně fungovala

Při používání spot-on přípravků je nutné dodržovat několik pravidel:

  • nikdy nepořizujte větší dávku (pro většího psa) s tím, že ji rozdělíte mezi dva menší psy, ohrožujete tím jejich zdraví,
  • na místo aplikace přípravku se snažte alespoň den nesahat – pejska nebo kočku proto zbytečně nehlaďte a nedrbejte,
  • rozhodně nezaměňujte přípravky pro psy a kočky a
  • vždy si důkladně přečtěte příbalový leták.

Vydrbejte je šamponem nebo zkuste tablety

Jestli nechcete používat obojky ani pipetky, zvolte při koupeli šampon proti vnějším parazitům. A pokud váš miláček vodu špatně snáší, použijte suchý šampon nebo sprej. Tento druh antiparazitik je také účinný, ale aplikaci je nutné často opakovat.

>> Antiparazitické šampony najdete na MALL.CZ. <<

Novinkou jsou také speciální žvýkací tablety, které mazlíčky brání před klíšťaty i blechami – pejskovi dáte pamlsek a je chráněný až na 12 týdnů. Jejich výhodou je, že účinná látka se nedostane na povrch kůže, takže psa můžete koupat a není nebezpečný ani pro děti nebo kočky, které s ním žijí v jedné domácnosti.

Několik rad na závěr

Před nasazením antiparazitických prostředků se vždy ujistěte, že váš pes nebo kočka žádná klíšťata či blechy nemá. Pokud ano, všech parazitů se zbavte a teprve potom aplikujte antiparazitické přípravky. V rámci prevence myslete i na boudu či pelíšek a ošetřete je speciálním sprejem.

Při výběru antiparazitik se nenechte zlákat nízkou cenou. Vždy zkontrolujte, jak dlouho obojek nebo kapička působí a zda se vám daný přípravek skutečně vyplatí.

Pokud zkoušíte nový přípravek, vždy svého mazlíčka bedlivě sledujte, zda nedochází k alergické reakci. Dejte si také pozor, pokud v jedné domácnosti žije dohromady pes a kočka – některé přípravky pro psy jsou pro kočky nebezpečné. O tom se vždy dočtete v příbalovém letáku.

Dbejte na prevenci, ale přesto své mazlíčky občas prohlédněte. • 

Nezapomínejte, že žádný přípravek není účinný na 100 %, a své čtyřnohé miláčky čas od času prohlédněte. Když pátrání po parazitech spojíte s drbáním, budou vám chlupáči kožíšky nastavovat sami.

>> Čtěte, jak vyrobíte přírodní antiparazitika. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.