Na psí hárání je těžká pomoc. Pár triků ale existuje | Blog Mall.cz

Na psí hárání je těžká pomoc. Pár triků ale existuje

Vystrašená fenka, zběsilí psi ze sousedství a pokapané podlahy. Období hárání je náročné pro pejsky i jejich majitele. Poradíme vám, jak se svými čtyřnohými přáteli přežijete tento čas v pohodě. 

Jak dlouho trvá hárání

Tato krušná období přichází obvykle dvakrát do roka a trvají 14 až 21 dní. Záleží však na plemeni, větší fenky hárají jen jednou ročně. 

To, že fenka začíná hárat, poznáte podle změn chování. Fenka působí nervózně, neudrží pozornost a je čilejší než obvykle. To se projevuje neposlušností a utíkáním. Kromě toho hárající fenky více zbaští, nebo naopak ztratí chuť k jídlu. Všímejte si proto změn v apetitu pejska.

První psí říje nastává zpravidla mezi 7. a 10. měsícem života. V této době se ale ještě o štěňátka nesnažte, protože fenka se stále vyvíjí. Do prvního krytí se pusťte tepve okolo dvou let psího života. 

Jak zvládnout hárající fenku

První hárání vás může vyděsit, ale věřte, že samotná fenka je vystrašená mnohem víc. Neví, co se s ní děje, krvácí a psi jí nedají pokoj. Je neklidná, podrážděná a smutná. 

Smutné fence v období hárání věnujte svůj čas a občas ji rozmazlete pamlskem. • 

Povel sedni vás ochrání před nežádoucími návštěvníky

Psí slečny ze začátku neumí psy odehnat, protože ještě nechápou, co se s nimi děje. I když je feně přítomnost psa nepříjemná, neví, jak to dát najevo. Proto ji odmala učte, aby si sedla, když se k ní blíží pes. Pro jistotu ale doporučujeme chodit s fenkou na vodítku nejen při hárání. 

>> Vyberte si spolehlivé vodítko na MALL.CZ. <<

Když jdete s hárající fenkou na procházku, volte málo frekventované trasy. Obloukem se vyhněte psím výběhům, hřištím a dalším místům s vysokou koncentrací čtyřnohých chlupáčů.

Naučte svou fenku, ať se vždy v blízkosti psa posadí. Ten se k ní pak nedostane. Během hárání nezapomeňte rovněž na dva pomocníky – obojek a vodítko. • 

Odeženou psy a zaručí čistý domov: hárací kalhotky

Pokud máte v domácnosti psí slečnu, nesmí ve vaší výbavě chybět hárací kalhotky. Pro zachování čistého pelíšku i domova představují doslova spásu. Před psími nápadníky sice neochrání stoprocentně, ale minimálně jim ztíží práci.

Některým fenkám jsou kalhotky nepříjemné a pokouší se dostat je dolů. Pokud mezi ně patří i ta vaše, místo kalhotek přehoďte doma přes postel a pohovku starou deku nebo prostěradlo a po skončení hárání ho vyperte. Podlahu jednoduše otřete vlhkým hadříkem. Fenky jsou čistotné, a proto uvidíte, že po sobě velký nepořádek nezanechají.

>> Zjistěte 5 způsobů, kterými pejska při tréninku pořádně namotivujete. <<

Vyzkoušejte odpuzovací sprej

Speciální sprej neutralizuje zápach hárající fenky a psům nevoní. Během hárání sprej nastříkáte fence na packy a ocas. Přírodní složení a neutrální pH zaručuje, že pejska sprej nijak nedráždí, takže jej používejte klidně i vícekrát denně.

>> Ochranné spreje pro hárající fenky pořídíte na MALL.CZ. <<

Sprej na ochranu hárající fenky nejprve vyzkoušejte doma. Uvidíte, jak váš mazlík sprej zvládá. Pokud mu nesedne, packy a ocas jen umyjte. • 

Kastraci pečlivě proberte s veterinářem

Pokud nechcete štěňata, stojí za to zvážit kastraci. O zákroku se dopředu poraďte s veterinářem. Vždy záleží na konkrétním psu. Kastrací totiž sice snižujete riziko nádorů mléčné žlázy, ale u některých pejsků zvýšíte riziko jiných onemocnění nebo pomočování.

>> Přečtěte si, jak čtyřnohé kamarády nejlépe ochráníte před klíšťaty. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.