Nenoste srst: odstraňte zvířecí chlupy z oblečení snadno a rychle | Blog Mall.cz

Nenoste srst: odstraňte zvířecí chlupy z oblečení snadno a rychle

S jarem přichází línání, a to znamená spoustu chlupů nejen na koberci a na gauči, ale také na oblečení. Pokud nechcete, aby váš outfit zdobila srst vašich čtyřnohých kámošů, přečtěte si našich 6 osvědčených rad, jak zvířecí chlupy z oblečení odstranit.

1. Než dáte oblečení do pračky

Chlupy v pračce jsou pořádní neřádi. Nejen že se z oblečení nikdy úplně nevyperou, ale navíc se nachytají na ostatní prádlo. Proto před vložením do pračky každý chlupatý svršek pořádně vyklepejte. Kousky, na kterých se chlupy drží nejvíc, také důkladně vykartáčujte měkkým kartáčem na šaty nebo ojeďte válečkem.

2. Zachránce jménem houbička

Je jasné, že vyklepáním a kartáčováním se nezbavíte úplně všech chlupů. Na ty zbylé existuje šikovná vychytávka – houbička na nádobí. Přidejte ji ke každé várce prádla a ona vám zatoulané chlupy pochytá.

Pro tyto účely se vyrábí také speciální prací kuličky. Tyto lapače chlupů jsou vyrobené z molitanu nebo suchého zipu a zachytí nejen zvířecí srst, ale také jiné nečistoty, se kterými by si pračka sama neporadila.

Chlupů z krátkosrstých psů se zbavuje hůř, protože se do oblečení zapichují. Máte-li takového psíka doma, buďte obzvláště důkladní. • 

3. S chlupy zatočí také sušička

Sušička má spoustu výhod – kromě toho, že vám ušetří čas a práci se sušením prádla, poradí si i se zvířecími chlupy. V bubnu sušičky proudí horký vzduch, který z oblečení vyfouká nejen srst vašich domácích mazlíků, ale třeba i vaše vlasy.

Náš tip: Sušička skvěle odstraní zvířecí chlupy také z povlečení a ložního prádla.

<< Vyžeňte chlupy a ušetřete čas díky nové sušičce. >>

4. Zkuste gumové rukavice

Pokud vám na oblečení zbydou nějaké chlupy i po vyprání a vysušení, snadno je  odstraníte při žehlení. Natáhněte si na ruce klasické gumové rukavice, navlhčete je vodou a prádlo s nimi několikrát přejeďte, aby se na ně chlupy nalepily. Pak už je stačí jen opláchnout pod tekoucí vodou.

5. Když na praní není čas

Pokud vám zrovna váš huňatý spolubydlící zachlupatil oblíbenou košili a potřebujete z ní srst odstranit okamžitě, sáhněte po lepicím válečku. Jednoduše s ním přejedete po oblečení a chlupy se na něj nachytají. Některé válečky jsou omyvatelné, z jiných postupně odtrhujete znečištěné vrstvy.

Skvělou alternativou jsou kartáče pro odstranění chlupů. Důležitý rozdíl mezi kartáčem a válečkem spočívá v jejich využití. Válečky skvěle odstraní chlupy z hladkého oblečení, jako jsou košile, džíny nebo trička. Kartáče zase přijdou vhod na kabáty, manšestr nebo sametové kousky. Proto je dobré mít doma oba nástroje.

Váleček si nechte v předsíni. Než půjdete ven, můžete si s ním oblečení rychle očistit. • 

Náš tip: Pokud potřebujete rychle odstranit chlupy, ale nemáte u sebe kartáč ani váleček, vyzkoušejte izolepu. Odtrhněte ji ale velmi opatrně, ať nepoškodíte látku.

6. Obměňte šatník

Na některé oblečení se chlupy chytají více, na některé méně. Proto zvažte, zda si nepořídit pár kousků, ze kterých půjdou chlupy snadno dolů i po celodenním mazlení s vaším chlupáčem. Platí pravidlo, že čím je povrch hladší, tím méně se na něj chlupy chytají.

Nejsnáze chlupy odstraníte ze:

  • syntetických materiálů,
  • viskózy,
  • bavlny bez příměsi,
  • hedvábí.

Největší fuška je naopak odstranit chlupy ze sametu a manšestru.

Náš tip: Máte-li doma zvídavou kočku, která ráda šmejdí v poličkách s oblečením, zkuste ho obrátit naruby. Chlupy se tak nedostanou na vnější stranu.

Jakým způsobem odstraňujete chlupy z oblečení vy? Napište nám do komentářů své tipy.