Svilušky útočí. Chraňte sebe i své mazlíčky | Blog Mall.cz

Svilušky útočí. Chraňte sebe i své mazlíčky

Konec léta je hotový ráj pro svilušky – malé parazity, kteří dokážou pěkně potrápit domácí mazlíčky i jejich páníčky. Jak poznat, že s nimi máte tu čest, a co dělat, abyste se jich nadobro zbavili? Může to být boj, ale poradíme vám, jak na to.

Svilušky neuvidíte, ale ucítíte

Nejen klíšťat a blech byste se měli bát. Sametky neboli svilušky jsou roztoči a blízcí příbuzní klíšťat. Setkáte se s nimi ve vašich zahradách, trávnících, nízkých keřích či trávě a právě odtud si je přinesete i domů.

Napadají nejen zvířata, ale i lidi. Takže pohodový víkend na chalupě se může snadno změnit na závod v drbání. Kousnutí svilušek svědí a než vám dojde, s čím máte tu čest, nejspíš už všude budete mít červené flíčky.

Drbe se vám pes? Prohlédněte ho a zjistěte proč

Kousnutí svilušky opravdu hodně svědí a vaši čtyřnozí miláčci se s tím vypořádávají po svém. Drbou se do zbláznění a vykusují si srst. Pokud si všimnete, že se pejsek škrábe víc než obvykle, zkontrolujte mu kůži.

Pokud narazíte na červené fleky anebo celá ložiska oranžových drobných larev, které se přisávají k pokožce a vypouští do ní jedovaté sliny, diagnóza je jasná – svilušky.

U psa se larva nejčastěji uchytí kolem očí, tlamy, uší, pod krkem, mezi prsty nebo pod ocasem. Svilušky se na těle drží asi tři dny a pak samy odpadnou. A pokud nepřijdou další, máte klid. Puchýřky zmizí během několika dní a hnědofialové skvrny až za několik týdnů.

Někdy může pejska před sviluškami zachránit, když mu hned po příchodu z procházky nastříkáte tlapky antiparazitiky. • 

Nejlepší je napadení sviluškami předcházet

Je dobré preventivně chránit svou zahradu, čtyřnohého mazlíčka i sebe. Zahradu ošetřete chemickými nebo přírodními přípravky proti sviluškám. A pejskovi dávejte celoročně tzv. spot ony proti parazitům.

Jde o kapky, které se nanáší na kůži a chrání psy proti blechám, klíšťatům, všenkám i dalším parazitům. Většina chovatelů je ale používá jen na jaře a v létě, kdy je největší výskyt klíšťat. To je chyba! Svilušky začínají nejvíc řádit až na konci léta, proto je třeba chránit pejsky i tehdy. Kromě kapek můžete zkusit i pěnový sprej se stejným účinkem.

Někteří chovatelé ještě radí ihned po příchodu ze zahrady nebo procházky psa prohlédnout, nastříkat mu tlapky antiparazitickými přípravky anebo potřít meziprstí peroxidem, případně lihem. Tak se ale zbavíte jen larev, které se ještě nepřisály.

>> Pořiďte psům účinná antiparazitika.

Sebe i celou rodinu pak stříkejte repelenty, než jdete na zahradu či do trávy. A po příchodu domů si dejte hodně teplou sprchu. Ta by měla larvám zabránit v uchycení na kůži.

Koupel v přípravcích s pyretroidy (látkami hubicími hmyz) by měla všechny larvy svilušek zahubit. • 

Co když jste to nestihli a už se drbete?

Nemáme dobrou zprávu. Budete to muset vydržet. Zkuste se neškrábat, pomůžou vám masti proti svědění. A než odpadnou larvy, které se už přisály, vyhněte se místům, kde se svilušky pravděpodobně vyskytují, abyste si domů nepřinesli další. To by byl nekonečný koloběh.

Pokud chcete pomoct svému pejskovi, aplikujte mu co nejdříve už zmiňovaný spot on, abyste zabránili uchycení nových larev. Larvy, které už na kůži jsou, můžete také zkusit odstranit ručně.

Zabrat by měla i koupel v přípravku na bázi tzv. pyretroidů, látek hubicích hmyz. Konkrétní produkt vám už doporučí veterinář. Pokud váš mazlíček není fanouškem koupání, pořiďte mu sprej se stejnou účinnou látkou.

Svilušky umí být pěkně vytrvalé potvůrky. Když už vás trápí dlouho, zdá se, že nic nezabírá a nevidíte ani žádné zlepšení, zajděte si k lékaři a psa vemte k veterináři.

Už vás nebo vašeho mazlíčka někdy trápily svilušky? Napište nám do komentářů, jak jste se jich zbavili.