Vykouzlete vánoční atmosféru pomocí světelného řetězu | Blog Mall.cz

Vykouzlete vánoční atmosféru pomocí světelného řetězu

Zapomeňte na blikající světla ve všech barvách duhy a svítící soby na střechách rodinných domků. Máme pro vás tipy, jak se světelným řetězem vykouzlíte decentní dekorace, které vypadají skvěle (nejen) na Vánoce. A poradíme také, jak řetěz vybrat.

Pokud svítící řetězy vytahujete až pár dní před Vánocemi a zdobíte s nimi dům a stromeček, připravujete se o pořádný kus slavnostní atmosféry. S elegantními světýlky vykouzlíte nejen dekorace v předvánočním období, ale v interiéru nebo na zahradě vypadají malé světlušky skvěle po celý rok

Zkuste letos světýlka nesklízet a ozdobte s nimi byt. Příští Vánoce budete mít o starost méně s rozmotáváním řetězu. • 

Vyberte nadčasové osvětlení a zvažte, co ozdobíte

Než do nákupního košíku vhodíte první řetěz, který v regálu uvidíte, zvažte několik kritérií.

1. Barva osvětlení

Několikabarevné žárovky možná vypadají dobře na vánočním stromku, pokud ale toužíte po dekoracích, které se neomrzí, držte se hesla „v jednoduchosti je krása“. Vyberte žárovky v teplém či studeném odstínu bílé, které jsou nadčasové a příjemně osvětlí interiér.

2. Umístění a napájení

Nepřehlédněte informace o tom, kam se vybraný řetěz hodí. Mít doma venkovní řetěz sice ničemu nevadí, naopak vnitřní řetěz by se venku postaral možná tak o nechtěný ohňostroj doprovázený zkratováním elektrické sítě.

Vnitřní řetězy, oproti těm venkovním, nejsou voděodolné – pozor si tedy dejte i na ozdobené stromečky v květináči, u kterých byste mohli omylem zalít i kousek elektrického kabelu.

Podle toho, kam řetěz pověsíte, se rozhodujte i při výběru napájení:

  • na baterky, pokud osvětlení využijete jen na krátké svícení přes vánoční sezónu,
  • do zásuvky, když řetězem ozdobíte byt na celý rok.

3. Délka kabelu a počet žárovek

Ještě než světýlka koupíte, promyslete, co s nimi ozdobíte a podle toho kupte správnou délku. V nabídce najdete řetězy od krátkých, které se hodí jako drobná dekorace, až po více než 50 metrové, ideální na ozdobení celého domu. 

Pokud se rozhodnete řetěz po Vánocích uklidit, smotejte ho a položte do ploché krabice – příští sezónu půjde snadněji rozmotat. • 

Čím delší řetěz, tím větší počet žárovek. Většina řetězů je v dnešní době vybavená žárovičkami s LED technologií. Díky tomu nezruinujete vánoční rozpočet příplatkem za energie a vytvoříte dostatečně silné osvětlení ke sledování pohádek nebo posezení na balkóně.

3 tipy na světelné dekorace, které po Vánocích nemusíte uklízet

V Česku obvykle platí, že vánoční dekorace vytáhneme začátkem adventu a kolem Tří králů už je zase ukládáme do krabic. Není ale škoda se slavnostní atmosféry vzdávat tak rychle? Ve Skandinávii je například běžné, že svítící řetězy zdobí interiér i zahradu celoročně.

Světýlka vypadají skvěle:

  • kolem čela postele,
  • kolem zrcadla,
  • natažená na stropě,
  • vytvarovaná do nápisu na zdi,
  • na zábradlí balkónu,
  • na pergole
  • či omotaná kolem kmene stromu.

Svítící řetězy vypadají dobře venku i uvnitř a to po celý rok. • 

Nemusíte se bát, že se vám světýlka omrzí. Na jaře a v létě dodávají prostoru kouzelný nádech a na podzim zase přidají na útulnosti a pocitu hygge.

1. Světelné koule

Hitem posledních let jsou svítící koule z drátků, bavlny, plsti nebo papíru. Dekoraci pověste do okna nebo ji položte mezi předměty na polici – rozzáříte interiér a dodáte místnosti šmrnc.

Svítící koule značky Emos ve zlaté nebo stříbrné barvě elegantně doplní interiér. • 

Řetěz s baňkami koupíte buď hotový, nebo si ho jednoduše vyrobíte doma. 

Stačí pár minut a 5 pomůcek. Řetěz ve vlastních barvách si snadno vyrobíte doma. • 

2. Svítící váza

Kdo říká, že řetěz musí jen viset? Smotejte drátky a uložte je do skleněné vázy. Za pár sekund získáte efektní dekoraci, kterou navíc dozdobíte třeba mušlemi z dovolené, šiškami nebo dekoračními peříčky.

Výroba této efektní dekorace vám zabere pár sekund a sklízet ji nemusíte ani po Vánocích. • 

3. Zářivé vzpomínky

S dlouhým řetězem vykouzlíte nástěnku, která se bude vyjímat v chodbě, obývacím nebo dětském pokoji. Na zeď natáhněte řetěz a pomocí šňůrek nebo kolíčků na něho navěste fotky, pohlednice či ručně psané vzkazy. 

Uznejte, že i obyčejná výstava fotek vypadá se světýlky o dost slavnostněji. • 

Svítící dekorace vás naladí na slavnostností atmosféru a třeba dárky na MALL.cz pak vyberete rychleji, než řeknete koleda. Pak už jen relaxujte a užívejte si pohodové a stylové Vánoce.

>>> Vykouzlete si doma vánoční atmosféru