Vánoce s úsměvem v 8 krocích, které skutečně fungují | Blog Mall.cz

Vánoce s úsměvem v 8 krocích, které skutečně fungují

Letos slavíme Vánoce v klidu. Bez zbytečných stresů a obklopeni jen lidmi, věcmi a činnostmi, které jsou pro nás opravdu důležité. Zkrátka s úsměvem. Poradíme vám jak na to.

1. S plánem jde všechno lépe

Není slastnějšího pocitu než škrtnutí hotového úkolu. V předvánočním čase to platí dvakrát. Když totiž nevíte, kde vám hlava stojí, pohled do plánu vám vrátí myšlenky na správnou kolej. Navíc nemusíte vymýšlet úkoly každý den znovu a přesně víte, co a kdy udělat, aby se do Vánoc všechno stihlo.

Můžete si udělat jeden velký vánoční plán nebo si vyrobit více menších na úklid, pečení i nákup dárků.

2. Nepřehánějte to s úklidem

Řekneme vám tajemství – Ježíšek nekontroluje šuplíky ani sklepy. Samozřejmě když na Štědrý den svítí čistotou i poslední komora, je to krásné, ale nestojí to za stres. Uvědomte si, co je pro vás opravdu důležité a pokud řadíte čas s rodinou před nablýskaný porcelán, přizpůsobte tomu svůj plán příprav.

3. Každý večer buďte za něco vděční

V předvánočním shonu máme často sklony nadávat na množství práce s úklidem, pečením nebo nákupy. Méně často už si ale uvědomujeme, že pokud máme domov, který můžeme uklízet, a rodinu, pro kterou pečeme a sháníme dárky, máme obrovské štěstí.

Zkuste v období adventu jednoduché cvičení, v podstatě obrácený adventní kalendář. Každý večer se zamyslete nad uplynulým dnem a zapište si do deníku nebo kalendáře tři věci, které vám dnes udělaly radost nebo za které jste vděční. Garantujeme, že půjdete spát s úsměvem.

Uvědomte si, co je na pozadí předvánočního sprintu. Právě to je důležité. • 

4. Nepřehánějte to s pečením

„Letos upeču fakt jen tři druhy cukroví.“ Tak zní nejčastější vánoční lež, protože to nakonec žádné hospodyňce nedá a upeče minimálně dvakrát tolik druhů. Cukroví pak ale leží na tácech a po Vánocích už na něj nikdo nemá chuť.

Co tedy raději vyhlásit rodinnou anketu, každému upéct jeho nejoblíbenější druh a hotovo?

5. Vytvořte si doma atmosféru

Když bytem voní skořice, na gauči leží hebká červeno-bílá deka a na stole hoří svíčka, jdou vánoční přípravy nebo relaxace mnohem lépe. A nepotřebujete k tomu hromady dekorací, které po zbytek roku budou ležet na půdě.

Při vytváření domácí atmosféry stačí drobnosti a inspirace skutečnými odborníky – Dány. Jejich hygge je zárukou klidného a spokojené domova i za dlouhých zimních večerů.

Atmosféru vytvoří vůně, teplé světlo svíček a pár vánočních drobností. • 

6. Udělejte si čas na rodinu...

Advent se často zvrhne na nekonečné pobíhání po obchodech, pečení, uklízení a často nakonec nemáte čas na to nejdůležitější – čas s rodinou. Pokud je to i váš případ, zkuste do svého plánu zařadit právě tyto činnosti.

Rodinné návštěvy také zkuste nevnímat jako nutné zlo, ale vytáhněte třeba staré fotky a zavzpomínejte nebo si společně zahrajte deskovou hru.

7. … i sami na sebe

Každý rok běží v televizi vaše milovaná Popelka, v poklusu mezi vařením a balením dárků ji ale nikdy nestihnete. Letos to zkuste jinak a vyhraďte si čas jen pro sebe. Odpočineku televize nebo s novou knížkou není hřích, naopak je to jeden z pilířů pohodových Vánoc.

Vánoční svátky jsou ideální čas pro lenošení, ale musíte to sami sobě dovolit. • 

8. Nepřehánějte to s dárky

Druhá nejčastější vánoční lež se týká dárků a jejich množství. Hromada balíčků pod stromečkem sice vypadá luxusně, ale možná se vám při pohledu na ni vybaví vaše dětství a radost z jedné hračky a jedné knížky.

Opravdu každý z nás potřebuje tolik dárků? • 

Zkuste se doma letos domluvit, že si dáte dárků méně, ovšem promyšlenějších. Také můžete zkusit nastavení finančního limitu na každý dárek.

Inspiraci na dárky pro každého člena rodiny najdete v našem vánočním rádci, takže jednu položku z dnešního seznamu úkolů si můžete rovnou odškrtnout. Přejeme, ať jdou stejně hladce a s úsměvem i zbylé přípravy.