9 tipů, jak chytře zabavit děti při čekání na Ježíška | Blog Mall.cz

9 tipů, jak chytře zabavit děti při čekání na Ježíška

„Mamí, kdy už přijde Ježíšek?” Otázka, kterou od svých dětí slyšíte na Štědrý den každých pět minut. Zkraťte dětem nekonečné okamžiky při čekání na večerní nadílku. Poradíme vám, jak malé nedočkavce zabavit. 

I když jindy čas utíká jako splašený, ten jeden den v roce se neskutečně táhne. Čekání na setmění, slavnostní večeři i zazvonění Ježíška... Zatímco rodiče mají plné ruce práce s přípravami, děti se nemůžou dočkat dárků.

Jak malé nezbedy zabavit? Vždycky máte možnost vaši ratolest posadit k televizi a pouštět jí jednu pohádku za druhou. Následující triky ukáží, že to jde i jinak.

A třeba se vám budou hodit i při vánočních přípravách, až budete potřebovat klid na velký úklid nebo pečení cukroví.

1. Vystřihování vloček na okno

Andělíčci, svícny nebo papíroví sněhuláci zdobí váš byt už od začátku prosince. Možná jste ale s vánoční výzdobou zapomněli na dětský pokojíček. Využijte toho. Nechte děti, aby si zkrášlily své království třeba sněhovými vločkami z papíru, které si mohou vylepit do oken. 

Pomozte dětem složit papír nebo ubrousek. Pokud už jste od svých školních let zapomněli jak na to, mrkněte na internet. Návodů je tam spousta. Vystřihovat už zvládnou samy. A vy využijte chvilky, kterou máte jen sami pro sebe – na poslední úpravy, balení dárků nebo třeba dodělávky v kuchyni.

S vystřihováním papírových vloček si děti mohou hrát celé odpoledne. Okna vašeho bytu budou navíc zdobit originální ruční díla. • 

2. Kreslení podle koled

Chybí ještě dopéct poslední druh cukroví a Vánoce můžou začít. Jenže vaši malí nedočkavci se pořád motají v kuchyni a nenechají vás v klidu pracovat. Odlákejte je třeba koledami.

Nachystejte jim v pokojíčku papíry a pastelky a pusťte v rádiu vánoční písničky. Dejte dětem za úkol, aby podle koled kreslily obrázky. Ty pak můžou po večerní nadílce schovat pod stromeček jako poděkování Ježíškovi za všechny krásné dárky, které dostaly.

3. Hledání dárku od Ježíška

Nechte ráno za oknem dopis od Ježíška, kde dětem píše, že se už těší na večerní nadílku a že jim už předem nechal někde v pokojíčku nebo na zahradě malou drobnost. Uvidíte, že hledání předčasného vánočního překvapení děti nadchne a na nějakou dobu zabaví.

Dáreček schovejte třeba pod postel nebo do skříně mezi oblečení, ať dá hledání vaší ratolesti trošku zabrat. Může to být úplná maličkost. Třeba jablíčko, které podle tradice večer společně rozkrojíte.

Pokud potřebujete děti zabavit na delší čas, můžete jim nadělit třeba nějakou společenskou hru nebo puzzle, u kterých vydrží sedět hodiny, a vy zatím můžete nerušeně obalovat kapra nebo zdobit vánoční tabuli.

>> Dětské hry seženete i na MALL.CZ. <<

Překvapte děti na Štědrý den tajemným vzkazem a předčasným dárkem od Ježíška. Hledat ho mohou u sebe v pokojíčku nebo třeba na zahradě za domem. • 

4. Vyrábění ozdob

Nic děti nepotěší tak jako stromeček zkrášlený jejich vlastnoručně vyrobenými ozdobami. Dejte dětem důvěru a zapojte je do vánočních příprav naplno. Tvořit mohou třeba originální ozdoby z vizovického těsta.

>> Návod: vyrobte si s dětmi ozdoby z vizovického těsta. << 

Pokud jsou děti ještě malé nebo je jemné ruční práce moc nebaví, rozptylte je jednodušeji – výrobu vánočního řetězu na stromeček zvládne každý. A fantazii se meze nekladou. Použijte papírové proužky, sušené ovoce, citronovou kůru či popcorn.

Vyměňte letos kupované vánoční ozdoby za domácí. Originální řetězy na stromeček vyrobíte z papíru, ovoce nebo popcornu. • 

5. Kreslení šipek pro Ježíška

„A mamí, trefí k nám vůbec Ježíšek?“ Ujistěte děti, že se Ježíšek v mapě vyzná a trefí všude. A aby byly děti klidné, navrhněte jim, ať pro Ježíška vytvoří v bytě šipky, podle kterých se dostane až k samotnému stromečku.

Dejte jim volnou ruku. Šipky mohou vystřihovat z barevného papíru, kreslit na malé lístečky, číslovat nebo třeba nechávat v jednotlivých místnostech různé vzkazy. Zabavíte je na celé odpoledne a sami můžete dokončovat vánoční přípravy.

6. Pomáhání s přípravami

Štědrý večer se kvapem blíží a vy ještě nemáte všechny přípravy hotové. Nechte své potomky, ať přiloží ruku k dílu. Obalování řízků nebo chystání příborů na sváteční stůl zvládnout i ti nejmenší.

Děti se zabaví a vy získáte zdatné pomocníky. Vaše ratolesti pak budou mít z večeře dvojnásobnou radost, protože ji pomáhaly chystat.

Přizvěte si do kuchyně malé pomocníky. Z hraní s patlavým těstem nebo obalování řízků budou děti nadšené. • 

7. Vystřihování betlému

Víte, kolik postav se sešlo v Betlémě, aby se podívalo na malého Ježíška? Dost na to, aby vám pomohly zabavit děti na celé odpoledne a vy jste měli čas na generální vánoční úklid nebo třeba pečící maraton.

Ježíška, tři krále, zvířátka i všechny ostatní postavy mohou děti nakreslit samy. Pokud nejsou tak zručné, najděte šablony jednotlivých postav na internetu a vytiskněte je. Děti je pak vybarví a vystřihnou. Když figurky podlepíte tvrdým papírem a špejlí, můžete je zapíchnout do polystyrenu a vytvořit tak originální 3D model.

8. Zdobení stromečku

Možná jste byli zvyklí zdobit stromeček už 23. prosince. Co trochu pozměnit tradici a počkat se zdobením až na Štědrý den? Vaše dítka tak budou mít odpoledne o zábavu postaráno a vy mezitím můžete dobalit poslední dárečky.

>> Ozdoby na vánoční stromeček koupíte na MALL.CZ. <<

9. Hraní divadla

Pokud máte doma malé herecké nadšence, neváhejte zapojit do svátečního dne trochu divadelního umění. Navrhněte dětem, ať využijí Štědrý den k nacvičení originálního zimního představení, které zahrají třeba druhý den na návštěvě prarodičům.

Celý den budou ve svých pokojích pilovat dialogy, vy budete mít čas na všechny závěrečné přípravy a všichni si tak užijete klidné a pohodové Vánoce s úsměvem.

Když už se blíží velká chvíle

Děti musíte zabavit i těsně před vyvrcholením Štědrého dne, abyste mohli nenápadně vložit dárky pod stromeček. Maminka Pavla na to má svůj vlastní tip.

„Se synem jsme se chodili dívat ven na oblohu, jestli už vysvitly hvězdy a manžel mezitím naskládal dárky pod stromek. Pointa byla, že Ježíšek nadělí dárky s prvními hvězdičkami. Po pečlivém vyhlížení jsme se vrátili a syn pak měl doslova Vánoce.”

Pavla, maminka 7letého Davida

Tip navíc pro nedočkavce: Adventní kalendář trochu jinak

Máte doma takové nedočkavce, kteří se na Ježíška těší už od začátku prosince? Nezapomeňte na adventní kalendáře. Nekupujte jen ty plněné čokoládou, ale naplňte je sami. Adventní kalendáře tak poslouží klidně i ke stmelování rodiny jako ten maminky Petry:

„Čekání v čase adventu si krátíme aktivním adventním kalendářem. Děti mají 24 pytlíčků, které jim plníme vším možným – někdy něčím dobrým, jindy nějakou společnou aktivitou jako pečení cukroví, divadlo, kino, bruslení, zdobení stromku a podobně. Tyhle aktivity píšeme na papírky.”

Petra, maminka 2,5leté Aničky a 6letého Matěje

Aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.