1. Recept na vaječný koňak
Čím jiným začít než tradičním vaječňákem. Na jeho přípravu vám stačí pouhých 20 minut, mixér a pár ingrediencí.
Co do vaječného koňaku patří?
- 4 žloutky
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 l tuzemáku nebo bílého rumu
Jak připravit vaječný koňak?
- V mixéru důkladně rozmixujte cukr s kondenzovanými mléky a žloutky.
- Vzniklý krém promíchejte s rumem a proceďte.
- Vaječný koňak je na světě. Naplňte jím lahve, dobře je uzavřete a uložte do chladna a temna.
2. Recept na vánoční likér z ledových kaštanů
Dalším vynikajícím sladkým likérem je likér z ledových kaštanů. Příprava je na necelou půl hodinku a stačí vám pět ingrediencí.
Co do domácího likéru z ledových kaštanů patří?
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 čokoládové kaštany
- 4 čtverečky hořké čokolády
- 0,5 l tuzemáku
Jak připravit vánoční likér z ledových kaštanů?
- Za stálého míchání přiveďte k varu smetanu ke šlehání, čokoládové kaštany a hořkou čokoládu. Jakmile se směs začne vařit, ihned ji odstraňte z plotny.
- Vzniklou hmotu vymíchejte, aby se v ní neudělaly hrudky a škraloup.
- Do zchladlé hmoty přidejte kondenzované mléko a vymíchejte do hladka.
- Nakonec přidejte rum, důkladně zamíchejte a nalijte do lahví.
- Skladujte v temnu a chladu.
3. Recept na vánoční kokosový likér
Milovníci kokosu pozor. Po tomhle likéru se vaše chuťové buňky pominou. Jeho příprava trvá sice déle a je potřeba ho nechat zhruba týden uležet, ale za to čekání to rozhodně stojí.
Co do kokosového likéru patří?
- 200 g kokosové moučky
- 150 g cukru
- 0,5 l rumu
- 0,3 l smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
Jak připravit kokosový likér?
- Smetanu svařte spolu s vanilkovým cukrem a přidejte kokosovou moučku. Asi 3 minuty vše povařte a nechte 2 hodiny odstát.
- Směs sceďte přes jemné sítko či filtrační papír, přidejte rum a důkladně zamíchejte.
- Hotový likér přelijte do lahví a nechte nejméně týden uležet.
4. Recept na domácí medový likér
Vynikajícím likérem proti zimnímu nachlazení je domácí medový likér s citrónem a zázvorem. Pokud ho ale chcete mít na vánočním stole, začněte s přípravou včas. Aby byl totiž likér opravdu to pravé medové, je potřeba ho nechat během přípravy pár dní odležet.
Co do domácího medového likéru patří?
- 0,25 l tekutého medu
- 0,5 l rumu
- 3 citróny
- Kousek zázvoru
- Hřebíček
- Badyán
- Celá skořice
Jak připravit medový likér?
- Na kamnech či sporáku rozehřejte med, vložte do něj na plátky nakrájené citróny a zázvor a nechte aspoň dva dny odležet.
- Po odležení opět med zahřejte, přidejte koření a nechte pár hodin louhovat.
- Přeceďte medovou směs přes sítko a smíchejte s rumem.
- Do lahve na likér vložte celou skořici, plátek citrónu, kousek zázvoru a vše zalijte medovým likérem.
Láhev důkladně uzavřete a uložte do chladna a temna.
Máte svůj oblíbený recept na vánoční koňak či likér a rádi byste se o něj podělili s ostatními vánočními nadšenci? Napište nám ho do komentářů na našem Facebooku, ať ho můžeme také ochutnat. Přejeme vám krásné a sladké Vánoce.