Užijte si nezapomenutelné první Vánoce s miminkem | Blog Mall.cz

Užijte si nezapomenutelné první Vánoce s miminkem

Možná si vzpomínáte na to nadšení a pocity zvědavého očekávání na Štědrý večer, když jste byli ještě děti. S novým přírůstkem do rodiny se chvilky dětské radosti vrací. Připravte pro miminko ty nejhezčí první Vánoce a užijte si je s úsměvem. Poradíme vám, jak na to.

Pokud máte doma malé miminko, jsou možná Vánoce první oslavou, kterou si společně s novým členem rodiny užijete. Dejte si na přípravě Štědrého dne záležet. I když je miminko malé, všechno kolem sebe vnímá a všímá si, že je něco jinak.

Blikající světýlka, vůně cukroví i pichlavé jehličky na vánočním stromečku. To všechno vidí poprvé. Abyste si skutečně užili pravou rodinnou vánoční pohodu i s malým špuntem a připravili ty nejkrásnější první Vánoce, myslete hlavně na potřeby miminka a oslavy mu přizpůsobte.

Naplánujte večeři na dřívější hodinu

S narozením malého miminka se vánoční rituály změní. Jestli jste byli zvyklí pravidelně usedat ke sváteční tabuli v sedm hodin, vaše děťátko už bude dávno spát a zbytečně byste ho ochudili o slavnostní večer. Naplánujte večeři podle jeho režimu a servírujte jídlo už po čtvrté hodině odpoledne.

Rozbalování dárků si tak užijete s usměvavým a odpočatým miminkem. Je lepší tradici posunout, než mít u stromečku plačícího křiklouna. 

Přizpůsobte štědrovečerní večeři režimu vašeho miminka. Aby nebylo unavené a hladové, naplánujte jídlo i rozbalování dárků už na odpoledne. • 

Stromeček z dosahu dětských rukou

Třpytí se a svítí. Vánoční stromeček je největší lákadlo malých dětí. Vybírejte letos obzvlášť pečlivě, kam stromeček v bytě umístíte. Batolata nejradši ze všeho prozkoumávají své okolí a všechno si chtějí osahat. Jedno neopatrné chňapnutí po vánoční ozdobě ale může skončit neštěstím.

Kupte menší stromek a dejte ho na vyvýšenou poličku nebo kolem něj postavte dětskou ohrádku, aby se váš drobeček nedostal až k pichlavým větvičkám. Budete tak mít jistotu, že strom zůstane na svém místě a vy nemusíte mít pořád oči na stopkách. Pokud se rozhodnete nechat stromeček v prostoru, zvolte vánočních ozdoby, které se nerozbijí. 

Miminka všechno strkají do pusy a třpytivé ozdůbky jsou pro ně extra lákavé. Vsaďte pro letošek raději na tradice a navěste na stromeček sušená jablka, pomeranče nebo perníčky, ze kterých si malý nezbeda může klidně ukousnout.

Dbejte o Vánocích i na bezpečnost. Zvídavé děti často sahají a ochutnávají všechno, co jim přijde pod ruku. Umístěte strom z jejich dosahu a baňky vyměňte třeba za jedlé ozdoby. • 

Zaveďte nové rodinné tradice

Děti si Vánoce naplno užívají až v batolecím věku. Zamyslete se nad tradičními zvyky, které dodržujete a zkuste zavést nové, které si oblíbí i děti.

Můžete třeba společně:

  • chodit zdobit stromeček pro zvířátka do lesa,
  • sypat zobání ptáčkům do krmítek,
  • zpívat před večeří koledy,
  • chodit vypouštět vánočního kapra
  • nebo jen podnikat odpolední vánoční procházku. 

Tradice totiž vytváří to pravé kouzlo a atmosféru Vánoc, na kterou budou děti vzpomínat celý život. A až se vás jednou zeptají: „Mamí, od kdy vlastně chodíme na Štědrý den krmit ptáčky?“, můžete jim říct, že jste tenhle zvyk zavedli na oslavu jejich narození.

Možná mezi vaše tradice patří také návštěvy příbuzných. Omezte cestování po babičkách a tetičkách na minimum. Raději pozvěte příbuzné na návštěvu k vám, kde to miminko dobře zná a nebude stále měnit prostředí.

Dárky? Čím méně, tím lépe

Kdo by nerad dostával dárky. A u dětí do platí dvojnásob. Miminkům však stačí ke spokojenosti opravdu málo. Nebuďte zklamaní, pokud je víc než nová hračka zaujme šusťivý balicí papír, který mohou celý večer cupovat na malé kousky. 

Zbytečně neutrácejte za množství darů – v tomto případě totiž méně znamená více. Z hromady balíčků by byla vaše ratolest jen zmatená a neuměla by se rozhodnout, čemu věnovat pozornost. Vyberte radši promyšleně jeden nebo dva dárečky, ze kterých bude dítko paf.

Při výběru dárků buďte zdrženliví. Pro malé miminko nakupte raději méně dárků, se kterými si víc vyhrají. Zbytečné hromady balíčků by děti jen zmátly. • 

Už od prvních měsíců vidíte, co vašeho potomka zajímá a baví. Inspirujte se dárky pro miminka nebo využijte našich 5 tipů:

1. chrastítka a kousátka

Nadělte malému miminku chrastítko, se kterým si vyhraje, ale bude také trénovat jemnou motoriku. Kousátko zase ocení, až mu porostou zoubky

2. hrací deka

Darujte miminku hrací deku, na které se bude nejen válet, ale také se zabaví. Deky jsou vybavené nejrůznějšími závěsnými hračkami, zrcátkem nebo třeba kousátky.

3. pěnová skládačka

Pěnová skládačka je ideální dárek pro malé zvídavé děti. Je z lehkého materiálu, se kterým si děti můžou hrát na zemi v obýváku, ale i ve vaně v koupelně. Obrázkové puzzle učí děti poznávat třeba zvířata nebo nářadí a rozvíjí jemnou motoriku.

Kupte malým dětem jen jeden nebo dva dárky. Z většího množství jsou děti zmatené a druhý den si pak ani nevybaví, co vlastně dostali. • 

4. župánek

Dítěti jen zasvítí očka, když z balíčku vybalí svůj první župánek. K dostání jsou obyčejné froté kabátky s různými pohádkovými motivy, ale také extra kousky přes hlavu, ve kterých se vaše dítko promění třeba na krokodýla nebo králíčka.

5. odrážedlo

Pokud už máte doma prcka, který se pomalu chystá oslavit první narozeniny, můžete mu koupit odrážedlo. Moderní typy mají podobu vláčku nebo autíčka s volantem.

Užívejte si Vánoce s úsměvem

Nezapomeňte si ale vánoční přípravy hlavně užít. Nezáleží na tom, jestli budete mít dokonale uklizený byt a večeři naservírujete na minutu přesně. Tyhle maličkosti stejně miminko nevnímá. O to víc ale cítí vaše rozpoložení. Při přípravách se proto nestresujte, buďte spokojení a šťastní. Jedině pak si užijete vaše první společné svátky s miminkem na maximum.

Inspirujte se naším návodem, jak si užít bezstarostné Vánoce plné klidu, a vyhněte se předvánočnímu shonu ve městě. Dárky přece můžete vybírat pěkně z pohodlí domova. Využijte při tom našeho vánočního rádce a užijte si Vánoce s úsměvem.

Témata:
  miminko, Vánoce, tradice