Ukliďte si v garáži: 6 kroků, jak to zvládnete jednou provždy | Blog Mall.cz

Ukliďte si v garáži: 6 kroků, jak to zvládnete jednou provždy

Náhradní díly, vysloužilé spotřebiče nebo sezónní sportovní vybavení v garáži často zabírají cenný prostor. A když pak něco hledáte, ve skrumáži užitečných věcí a harampádí se nevyznáte. Využijte jaro, v garáži si ukliďte a vneste do ní systém. Čtěte, jak na to.

Luxus nadbytečného prostoru si většina lidí nemůže dovolit a platit si sklad poblíž domova není nic levného. Logicky pak vše, co v domácnosti nepotřebujete nebo se pokazilo, odkládáte třeba do garáže. Až v nich není k hnutí.

1. Všechno vynoste a roztřiďte

Začněte tím, že si uvolníte „bitevní pole“. Jakmile bude předpověď slibovat oblohu bez mráčků, přeparkujte auto na příjezdovou cestu nebo ulici a z garáže úplně všechno vynoste. Včetně nábytku. Jistě objevíte poklady, o kterých už jste ani netušili, že jste si je ukryli pro budoucnost.

Dalším krokem je třídění. Minimalisté radí, abyste každou věc vzali do ruky jen jednou a hned se rozhodli, co s ní. Jako pomocné měřítko pak navrhují zbavit se všeho, na co jste za posledních 12 měsíců nesáhli.

Dejte vysloužilým věcem nový život, někomu dalšímu můžou ještě roky dobře sloužit.

Věci z podobné oblasti dejte k sobě. Třeba akuvrtačku položte na hromadu s ostatním nářadím.

Jiné věci předejte dál. Například dětskou helmu na kolo, které už obě děti odrostly. Pokud je nepoškozená, hned ji nafoťte a nabídněte druhým. Je jen na vás, jestli je prodáte, vydražíte, darujete, nebo uspořádáte sousedský bazar.

A zbytek prostě vyhoďte. Jako třeba kytaru s nalomeným krkem, na kterou jste hrávali u táboráků, když jste ještě chodili do školy. 

V ideálním případě pak nezůstane v garáži vůbec nic.

2. Umyjte nábytek i podlahu

Jakmile bude vaše garáž prázdná, důkladně ji vymeťte a umyjte. I kdybyste ji nepoužívali jako dílnu, čas od času z auta ukápne olej nebo jiná kapalina. Po zimě v ní najdete i zbytky stěrku a posypové soli. Pryč s tím. Dobře poslouží například tlakové myčky. Některé umějí používat i saponáty a tryskající vodu ohřát, což úklid značně zjednoduší.

Totéž platí pro nábytek, ale i sportovní náčiní, které jste vynosili ven. Odmastěte a umyjte maximum z nich, abyste do čisté garáže hned nevnášeli špínu.

>> Tlakové myčky oceníte v domě, v garáži i na zahradě <<

3. Rozkreslete si novou podobu své garáže

Jakmile vytřídíte přebytečné lapače prachu, vezměte do ruky metr, papír a tužku a rozkreslete si, jak si představujete nové rozmístění uloženého vybavení. A mějte přitom na paměti, že v garáži vedle podlahy využijete i stěny a strop.

Garáž slouží v první řadě po vaše auto. Jeho parkovacímu místu tedy věnujte hlavní pozornost. Vzpomeňte si, jak se vám parkovalo doteď, zda se vám do garáže dobře zajíždělo a kde tedy potřebujete volný prostor.

S novým rozvržením garáže vám pomůže metr, tužka, pravítko a papír.

Jakmile má váš plechový miláček vymezen svůj plac, prohlédněte si zbývající místo. Do něj rozmístěte všechno, co jste si rozhodli ponechat.

Pokud garáž používáte zároveď jako dílnu, odpíchněte se od umístění pracovního stolu či ponku. Patří mu dobře osvětlené a větrané místo. Nezapomeňte ani na dobrou lampu a ventilátor, který pomůže rozptýlit případně nebezpečné výpary. K ponku si naplánujte záchytné systémy, poličky, šuplíky nebo skříňky na nářadí, součástky či náhradní díly a vůbec vše, s čím u stolu pracujete.

>> Pomozte si při úklidu garáže metodou KonMari <<

4. Nářadí od klíčů po krumpáče umístěte na zeď, zbytek do regálů

Každý, kdo se někdy pohyboval v dílně, ví, že v nářadí potřebuje mít pořádek a přehled. Vyberte si z moderních policových systémů s prolisy a otvory, na které umístíte poličky a háčky k zavěšení čehokoli od šroubováků přes boxy se součástkami po zahradní kolečko. Skvěle ale poslouží i obyčejné pletivo –⁠ na háčky zavěsíte netušený sortiment garážových pokladů.

Dejte svému nářadí řád: získáte o něm přehled a ještě ušetříte místo.

Na řadě je sportovní náčiní –⁠ kola, lyže, sáňky nebo vaky s golfovým a rybářským vybavením najdou své místo opět na hácích na stěnách, případně pod stropem. Vy tak ušetříte cenné místo na podlaze.

To využijte kvalitními regály. Myslete na to, aby měly dostatečnou nosnost a mohli jste v nich poličky rozmístit podle svých potřeb. Vhodné jsou kovové konstrukce, kterým nevadí vlhkost a nerozklíží se jako dřevěné skříně.

Do regálů patří všechny ostatní věci, které vám před garáží zůstaly: obuv, hračky, žárovky, prací prostředky, kabely a cokoliv dalšího. Ani regály ale nejsou samospásné. Drobnější předměty seskupte do boxů podle jejich účelu a sezóny. Nafukovačky do bazénu nebo k rybníku oddělte od zimního vybavení, vánoční ozdoby a sbírka časopisů si také zaslouží samostatné nádoby. Vždy si je označte štítkem s jasnou informací, co jste si v boxu schovali.

Do nejnižších pater doporučujeme nasoukat objemná a těžká břemena: pytle se zeminou, mulčem, cementem a podobně. Vytvoří stabilní základnu a navíc se s nimi nemusíte tahat.

Do vyšších pater seskupujte boxy podle sezóny a zkušenosti, jak často po jejich obsahu saháte.

5. Zajistěte bezpečnost

Bezpečnost domova je důležitá nejen pro děti. A v garáži na nebezpečí narazíte na každém kroku. Jak předejdete riziku?

  • Regály přišroubujte ke stěnám, nenechejte je stát volně, ani pokud mají stabilní základnu.
  • Veškerou chemii umístěte mimo dosah dětí a na agresivní prostředky jako kyseliny, louhy, ředidla či barvy si pořiďte uzamykatelnou a odvětrávanou skříňku.
  • Pokud se obáváte, že byste v nově uspořádané garáži mohli do něčeho narazit, vyznačte si barevnými páskami ideální pozici kol a středu auta při parkování.
  • Lidem se osvědčil i tenisový míček na šňůře zavěšený ke stropu, který se dotkne čelního skla ve chvíli, kdy máte zastavit.

6. Nezapomeňte na garážová vrata

Údržbu si zaslouží i vaše garážová vrata. Zkontrolujte plynulé otevírání a vyčistěte místa, na kterých by nánosy prachu komplikovaly otevírání a zavírání –⁠ okolo zárubní, ve vodicích lištách i u podlahového dorazu. A zevnitř i zvenčí je umyjte. I tady poslouží vysokotlaký čistič.

Ať garážová vrata otevíráte ručně, nebo používáte dálkové ovládání, promažte panty či pohyblivé části. Doporučujeme také zkontrolovat a vyměnit baterku v dálkovém ovladači garážových vrat.

Díky tlakové myčce a troše minerálního oleje budou vaše garážová vrata jako nová.

>> Úklid v garáži spojte i s jarním čištěním a údržbou okapů <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.