Troubu čistěte pravidelně
I když si dáváte sebevětší pozor, občas při pečení do trouby ukápne trocha těsta nebo vyprskne olej. Člověk si řekne, že drobné nečistoty přece tak moc nevadí. S každým pečením ale mastných cákanců i připálených zbytků přibývá a hůř se čistí.
Snažte se proto troubu čistit nejlépe po každém pečení. Jakmile vytáhnete upečenou dobrotu, nechte troubu zchladnout tak, aby byla vlažná, a vytřete ji namočeným hadříkem.
Vyzkoušejte pomocníky z kuchyně
Možná už jste slyšeli, že jedlá soda, citronová šťáva nebo ocet jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. A výjimkou není ani čištění trouby. Na připálené zbytky a mastnotu uvnitř trouby použijte osvědčené duo sody a octa. Před úklidem si připravte:
- půl hrnku jedlé sody,
- teplou vodu,
- starý zubní kartáček s měkkými štětinami,
- úklidové rukavice a rozprašovač s octem.
A pusťte se do toho:
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Sodu smíchejte s vodou tak, aby měla výsledná hmota konzistenci pasty.
- Pomocí kartáčku rozetřete pastu po stěnách trouby a nechte působit minimálně přes noc.
- Druhý den troubu vystříkejte octem – pasta z jedlé sody a ocet začnou reagovat a vznikne pěna, která uvolní připečené zbytky.
- Pěnu setřete mokrou houbičkou, a nebojte se i trochu přitlačit.
>> Zjistěte, jaké čisticí prostředky si snadno vyrobíte doma. <<
Na mastnotu použijte citron
Čerstvých mastných fleků nebo cákanců se nejlépe zbavíte citronovou šťávou. Připravte si pekáč, horkou vodu a jeden citron.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Do pekáče nalejte horkou vodu, vymačkejte šťávu z citronu a přihoďte i zbylou citronovou dužinu.
- Pekáč vložte do trouby a nechte vodu s citronem odpařovat.
- Po 15 minutách troubu vypněte a nechte zavřená dvířka. Vlažnou troubu vytřete mokrou houbičkou.
Nezapomínejte na dvířka trouby
Mastnota a nečistoty se usazují také na skle dvířek. Při jeho čištění si vystačíte jen s octem, jedlou sodou a solí. Pokud nemáte sodu, dobře poslouží i prášek do pečiva. A vrhněte se na pulírování:
- Smíchejte decilitr octa, sáček sody či prášku do pečiva a špetku soli.
- Složky začnou reagovat – počkejte, až směs přestane šumět.
- Vzniklou směs rozetřete na sklo a nechte aspoň hodinu působit.
- Dvířka otřete houbičkou a omyjte vodou.
Moderní trouba se vyčistí sama
Trouba, která se umí sama vyčistit? V dnešní době už žádný problém. Například pyrolytická trouba Mora VTPS 547 BX s funkcí páry je vybavená samočisticím programem PYRO CLEAN. Po dopečení ho jen spustíte a trouba pomocí vysoké teploty až do 500 °C spálí všechny nečistoty, které na závěr snadno vymetete.
Trouba je během tohoto programu uzamčena, takže je bezpečná i v případě, že se v kuchyni pohybují děti. Navíc má čtyřdílné sklo s tepelným deflektorem, díky čemuž zůstanou dvířka zvenčí chladná a nehrozí popálení.
Mora VTPS 547 BX je vybavená také čisticí funkcí EcoClean, se kterou se snadno zbavíte připečených nečistot i mastnot. Stačí, když do trouby vložíte pekáč s vodou a spustíte čisticí program. Voda se začne odpařovat a pára rozpustí usazené nečistoty. Troubu nakonec jednoduše vytřete hadříkem a můžete se vrhnout na další pečení v dokonale čisté troubě. Ta mimochodem umí i pečení s funkcí páry, se kterým bude třeba takové pečivo ideálně křupavé.
>> Pořiďte si troubu Mora VTPS 547 BX na MALL.CZ. <<
<p>A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu a Youtube.