Perfektně čistá trouba: pomůže ocet i pravidelné čištění | Blog Mall.cz
Perfektně čistá trouba: pomůže ocet i pravidelné čištění

Perfektně čistá trouba: pomůže ocet i pravidelné čištění

Odstranit z trouby mastnotu a připálené zbytky jídla je někdy skoro nadlidský úkol. Naštěstí existuje několik fíglů, se kterými půjde čištění mnohem snáz. K perfektně čisté troubě vám pomůže například jedlá soda, ocet nebo citronová šťáva. 

Troubu čistěte pravidelně

I když si dáváte sebevětší pozor, občas při pečení do trouby ukápne trocha těsta nebo vyprskne olej. Člověk si řekne, že drobné nečistoty přece tak moc nevadí. S každým pečením ale mastných cákanců i připálených zbytků přibývá a hůř se čistí. 

Snažte se proto troubu čistit nejlépe po každém pečení. Jakmile vytáhnete upečenou dobrotu, nechte troubu zchladnout tak, aby byla vlažná, a vytřete ji namočeným hadříkem. 

Vyzkoušejte pomocníky z kuchyně

Možná už jste slyšeli, že jedlá soda, citronová šťáva nebo ocet jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. A výjimkou není ani čištění trouby. Na připálené zbytky a mastnotu uvnitř trouby použijte osvědčené duo sody a octa. Před úklidem si připravte

  • půl hrnku jedlé sody,
  • teplou vodu,
  • starý zubní kartáček s měkkými štětinami,
  • úklidové rukavice a rozprašovač s octem. 

A pusťte se do toho

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Sodu smíchejte s vodou tak, aby měla výsledná hmota konzistenci pasty.
  3. Pomocí kartáčku rozetřete pastu po stěnách trouby a nechte působit minimálně přes noc.
  4. Druhý den troubu vystříkejte octem – pasta z jedlé sody a ocet začnou reagovat a vznikne pěna, která uvolní připečené zbytky.
  5. Pěnu setřete mokrou houbičkou, a nebojte se i trochu přitlačit. 

>> Zjistěte, jaké čisticí prostředky si snadno vyrobíte doma. <<

Na mastnotu použijte citron

Čerstvých mastných fleků nebo cákanců se nejlépe zbavíte citronovou šťávou. Připravte si pekáč, horkou vodu a jeden citron. 

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Do pekáče nalejte horkou vodu, vymačkejte šťávu z citronu a přihoďte i zbylou citronovou dužinu.
  3. Pekáč vložte do trouby a nechte vodu s citronem odpařovat.
  4. Po 15 minutách troubu vypněte a nechte zavřená dvířka. Vlažnou troubu vytřete mokrou houbičkou. 

Nezapomínejte na dvířka trouby 

Mastnota a nečistoty se usazují také na skle dvířek. Při jeho čištění si vystačíte jen s octem, jedlou sodou a solí. Pokud nemáte sodu, dobře poslouží i prášek do pečiva. A vrhněte se na pulírování:

  1. Smíchejte decilitr octa, sáček sody či prášku do pečiva a špetku soli.
  2. Složky začnou reagovat – počkejte, až směs přestane šumět.
  3. Vzniklou směs rozetřete na sklo a nechte aspoň hodinu působit.
  4. Dvířka otřete houbičkou a omyjte vodou.   

Moderní trouba se vyčistí sama

Trouba, která se umí sama vyčistit? V dnešní době už žádný problém. Například pyrolytická trouba Mora VTPS 547 BX s funkcí páry je vybavená samočisticím programem PYRO CLEAN. Po dopečení ho jen spustíte a trouba pomocí vysoké teploty až do 500 °C spálí všechny nečistoty, které na závěr snadno vymetete. 

Trouba je během tohoto programu uzamčena, takže je bezpečná i v případě, že se v kuchyni pohybují děti. Navíc má čtyřdílné sklo s tepelným deflektorem, díky čemuž zůstanou dvířka zvenčí chladná a nehrozí popálení.

Mora VTPS 547 BX je vybavená také čisticí funkcí EcoClean, se kterou se snadno zbavíte připečených nečistot i mastnot. Stačí, když do trouby vložíte pekáč s vodou a spustíte čisticí program. Voda se začne odpařovat a pára rozpustí usazené nečistoty. Troubu nakonec jednoduše vytřete hadříkem a můžete se vrhnout na další pečení v dokonale čisté troubě. Ta mimochodem umí i pečení s funkcí páry, se kterým bude třeba takové pečivo ideálně křupavé.  

>> Pořiďte si troubu Mora VTPS 547 BX na MALL.CZ. <<

<p>A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu a Youtube