Jak na renovaci starého nábytku? | Blog Mall.cz

Renovace starého nábytku: jak mu rychle vrátíte zašlou slávu?

Starý nábytek je nejčastěji vyrobený z masivního dřeva nebo poctivé dřevotřísky s dýhou na povrchu. Je proto škoda takový nábytek vyhazovat, protože za nový (podobně kvalitní) dnes dáte klidně přes deset tisíc korun. Raději proto nábytek zrenovujte – zabere vám to pár hodin a za prostředky dáte maximálně pár stovek. Jak na to?

Začněte odstraněním starého nátěru

Ze všeho nejdříve starý nábytek poctivě vyčistěte. Stačí hadřík s vodou, případně do vody kápněte trošku octa nebo mýdla. Následně nechte nábytek vyschnout.

Jakmile je dřevo suché, odstraňte ze starého nábytku původní nátěry a laky. Nejprve zkuste mechanickou cestu a použijte

Nezapomeňte dřevo brousit vždy po směru vláken (letokruhů), abyste jej nepoškodili.

Jestliže původní nátěr nechce pustit, musíte sáhnout po některé z chemikálií, například po organickém rozpouštědle nebo louhu. S těmito přípravky pracujte opatrně, hodně větrejte (nebo ještě lépe pracujte venku) a používejte ochranné rukavice.

Až se zbavíte starého nátěru, nechte dřevo opět pořádně vyschnout a následně jej otřete molitanovou houbičkou a ofoukněte pistolí, abyste odstranili všechny nečistoty a chloupky.

Původní vrstva laku nebo nátěru musí pryč. • 

Zarovnejte a ošetřete povrch

Pokud jsou na povrchu prohlubně a nerovnosti, kupte si tmel na dřevo a vše vyrovnejte. Hledejte takový tmel, který co nejvíce odpovídá barvě dřeva – to platí zejména pro případy, kdy budete nábytek později ošetřovat olejem, voskem či transparentním lakem. Naopak při lakování barevnými laky na barvě tmelu tolik nesejde.

Dále dřevo ošetřete roztokem proti plísním nebo kazům, aby vám nábytek vydržel co nejdéle. Pokud z povrchu hmatatelně vystupují léta, rovnoměrně dřevo navlhčete hadříkem, což nerovnosti srovná. Nakonec nábytek opět očistěte molitanovou houbičkou.

>> Chcete mít moderní domácnost? Vybavte ji ve stylu retro! <<

Moření a voskování nebo lakování

Nyní jste ve fázi, kdy ošetřenému dřevu dáváte nový kabát. A musíte se rozhodnout, zda půjdete „měkkou“ nebo „tvrdou“ cestou.

Měkkou cestu doporučujeme pro nábytek, který slouží spíše jako dekorace a příliš často ho nepoužíváte. V takovém případě dřevo namořte do libovolné barvy a následně ošetřete šelakem, olejem nebo voskem. Tento způsob povrchové úpravy nechává vyniknout krásu a původní strukturu dřeva, na druhou stranu je však citlivý. Když na stůl například položíte mokrou skleničku, zůstane vám na povrchu kolečko a musíte jej znovu převoskovat nebo přeolejovat.

Tvrdou cestu použijte pro často zatěžovaný nábytek – typicky konferenční a jídelní stoly nebo šatní skříně. Dřevo nemusíte mořit ani voskovat, ale rovnou jej natřete syntetickým nebo polyuretanovým lakem v libovolné barvě, případně bezbarvým. Sice tím částečně překryjete strukturu dřeva, takže povrch není tolik surový a přírodní, nicméně laky jsou zase velmi odolné.

Nábytek v retro stylu stojí desetitisíce, přitom si ho klidně vytvoříte sami. • 

Dnes je v kurzu také retro nábytek s viditelnou patinou. Pro tyto účely využijete speciální patinovací barvu, kterou očištěné dřevo natřete a následně brusnou houbičkou vydřete některá místa, případně použijte více odstínů patinovací barvy. Nábytek tím získá originální retro vzhled.

Chybí vám k renovaci nábytku nářadí nebo materiál? Vše seženete v sekci Dům a zahrada na MALL.CZ.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.