Jak na velký úklid domácnosti podle Marie Kondo | Blog Mall.cz

Velký úklid podle Marie Kondo: proměňte domácnost ve 4 krocích

Podle japonské odbornice na úklid Marie Kondo začíná život teprve tehdy, když si dáte do pořádku domácnost. Stačí přitom vědět, které věci vám dělají radost nebo přinášejí užitek, a s ostatními se rozloučit. Vrhněte se na velký podzimní úklid podle metody KonMari. Tady je návod, jak na to.

Při úklidu nejčastěji chybujeme v tom, že dům či byt procházíme po místnostech a uklízíme pokoj po pokoji. Pak se ale snadno stane, že věci jen přesouváme z jednoho místo na druhé, nevíme, kde co máme ani kolik věcí vlastníme. Metoda KonMari proto pracuje s uklízením podle kategorií. Těmi hlavními jsou:

  • oblečení,
  • knihy,
  • papíry a dokumenty,
  • nezařazené věci (zvané komono) a vzpomínkové předměty.

Hledejte radost: jak funguje KonMari v praxi

Místo toho, abyste si uklidili zvlášť skříň v ložnici a zvlášť v předsíni, doneste si všechno oblečení z celého bytu na jedno místo a třiďte ho dohromady jako jednu kategorii. To stejné platí i pro knihy nebo třeba dokumenty.

Každou věc přitom vezměte zvlášť do ruky, prohlédněte si ji, osahejte a zamyslete se, jestli vám přináší radost. Cílem je, aby vám doma zůstaly jen takové věci, které vás skutečně těší. Poznáte to třeba tak, že se při prohlížení usmějete nebo máte motýlky v břiše. Zkrátka se řiďte intuicí.

Pokud si nejste jistí, ptejte se:

  • zda je pro vás daná věc užitečná,
  • jak často ji používáte
  • nebo jestli ji vidíte ve své budoucnosti.

Někdy pomůže, když daný předmět srovnáte s jiným. A ještě jeden tip – začněte těmi kousky, u kterých si jste jistí. Jakmile dáte na hromádku „nechat” i „vyhodit” první věci, půjde to snadněji.

Než se do úklidu pustíte, představte si, jak má domácnost po dokončení úklidu vypadat. Díky tomu si ujasníte, proč vlastně uklízíte a co je váš cíl. • 

4 kroky k úklidu domácnosti

Zapomeňte na to, že celý byt uklidíte za dvě hodiny. Kompletní očista domácnosti vám zabere klidně několik dní, ale stojí to za to. Vždy, než se vrhnete na další kategorii, vyhraďte si na ni dostatek času.

1. Oblečení

Tahle kategorie většinou trvá nejdéle, ale je nejjednodušší. Proto jí začněte. Projděte celý byt, posbírejte ze všech koutů veškeré oblečení, které máte, a doneste ho na jedno místo. Budete překvapení, jak velkou hromadu vytvoříte. A třídění začíná:

  • Každý kousek oděvu vezměte do rukou a zvažte, zda vám dělá radost.
  • Pokud ano, nechte si ho.
  • Pokud ne, dejte ho do pytlů a později odneste na charitu, do second handu nebo darujte kamarádkám, kterým ještě udělá radost.

Jakmile máte oblečení vytříděné, poskládejte ho. Ale ne jakkoliv. Nejlepší je skládání do malého obdélníčku nebo ruličky, díky kterým můžete oblečení uspořádat v poličkách a šuplících nastojato. Jen tak všechny kousky vidíte na první pohled a při vyndavání nezmačkáte ty ostatní. Podívejte se na náš návod, jak si s tříděním a skládáním oblečení poradíte.

Drobnější oblečení nebo doplňky, jako jsou kravaty a pásky, uložte do organizérů nebo krabiček. • 

Náš tip: Aby byl šatník praktický i vzdušný, ukládejte do vrchních zásuvek horní kusy oděvu, oblečení z lehčích látek nebo pokrývky hlavy. Do spodních šuplíků pak patří dolní kusy oblečení jako kalhoty, věci z těžkých látek a svetry. Když navíc skříň seřadíte podle velikosti a barev, dovedete metodu KonMari k dokonalosti.

>> Pořádek ve skříni vytvoříte s látkovými organizéry do skříně z MALL.CZ. <<

2. Knihy

Postupujte stejně jako u oblečení – všechno patří na jednu hromadu. Pokud jste knihomolové a knih máte hodně, roztřiďte je nejprve do hromádek podle druhů: například na romány, příručky a kuchařky, obrazové encyklopedie či časopisy. Třídění bude přehlednější a půjde vám spíš od ruky.

Podle Marie Kondo by měl každý vlastnit jen asi 30 knih. Důležitější než přesný počet je ale to, abyste si nechali jen díla, která vás těší. Zbavte se každé knihy, která vám nedělá radost, kterou jste nedočetli nebo se vám nelíbila. Darujte je známým, prodejte do antikvariátu, věnujte knihovně nebo odneste do takzvané knihobudky.

3. Papíry a dokumenty

Tahle kategorie bývá tou nejděsivější. Papír nic neváží, takže je o to snazší jich doma nahromadit spoustu – staré bankovní výpisy, složenky, záruční listy nebo účtenky, které už vybledly. Metoda KonMari má pro třídění papírů jednoduché pravidlo: vyhoďte všechno, co nepotřebujete.

Zkrátka myslete na to, abyste si nechali papíry, které mají jasný účel. Projděte každou složku i obálku a papír po papíru si prohlédněte. Na závěr myslete na to, že každá věc musí mít své místo, jinak hrozí znovu nepořádek.

Založte speciální šanon či pořadač na papíry, které musíte uchovávat napořád (například rodné listy), a jiný šanon na nevyřízené záležitosti (jako nezaplacené složenky). Klidně také zřiďte zvláštní složku pro každého člena domácnosti.

Náš tip: Myslete na to, že většinu návodů ke spotřebičům dnes najdete volně dostupné na internetu. A když ne, vždy si je můžete vyžádat přímo u výrobce. Nemá proto cenu je skladovat.

>> Všechno pro přehlednou archivaci dokumentů najdete na MALL.CZ. <<

Marie Kondo přišla s myšlenkou minimalismu a úklidu KonMari už před lety. Od té doby se lavina uklízení šíří po celém světě. A nedávno dokonce vydala seriál Velký úklid s Marií Kondo, kde pomáhá lidem, aby se zbavili haraburdí a udělali si pořádek doma i v životě. • 

4. Nezařazené věci a sentimentální předměty

Nejobtížnější kategorii označuje Marie Kondo jako komono. Jedná se o nezařazené věci. V podstatě je to vše, co nepatří do předchozích kategorií, jako třeba:

  • kancelářské potřeby,
  • kosmetika,
  • elektronické kabely a CDčka,
  • čisticí prostředky,
  • potraviny,
  • bižuterie
  • a další.

Protože je komono velmi pestré, je důležité, abyste si ho rozdělili podle podkategorií. U každé z nich pak postupujte, jak jste zvyklí: vše seskupte na jedno místo, rozmyslete si, co vám dělá radost, a věci uložte. Ideálně si na to pořiďte průhledné zavírací boxy, přes které uvidíte, co v které krabici je. Na drobnosti využijte menší krabičky, kterými vyskládáte šuplíky a vytvoříte přehledné přihrádky.

Náš tip: Úplně na konec nechte vzpomínkové (sentimentální) předměty, jako jsou fotografie, dopisy nebo přání. U nich je totiž loučení nejtěžší.

>> Úložné boxy na čisticí prostředky i fotografie máme na MALL.CZ. <<

Úklidem ke spokojenému životu

Pořadí kategorií při úklidu neměňte a dodržujte postup: oblečení, knihy, papíry, nezařazené věci a vzpomínkové předměty. Marie Kondo pořadí nastavila záměrně tak, abyste se zdokonalili v poznávání toho, co vám přináší radost. U oblečení či knih si to snadno osvojíte a vyklízení rodinných fotografií nebo osobních dárků vám pak půjde snáz.

Marie Kondo tvrdí, že správným úklidem a zavedením řádu v domácnosti:

  • získáte sebedůvěru,
  • v bytě se vám bude příjemněji bydlet,
  • každou věc rychle najdete,
  • a dokonce si začnete život víc užívat.

Tak se pusťte do úklidu!

>> Přečtěte si návod, jak podle Marie Kondo uklidíte dětský pokoj. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.