Před letním horkem vás zachrání klimatizace | Blog Mall.cz

Před letním horkem vás zachrání klimatizace

Těžko najdete lepší obranu proti letním vedrům, než je pořádná klimatizace. Přečtěte si, jaké druhy klimatizací existují, co všechno dokážou a jak náročná je jejich instalace.

Nástěnná, nebo mobilní?

V dnešní době existují dva druhy interiérových klimatizací, a to nástěnná a mobilní klimatizace. Každá se přitom hodí jinam:

  • Nástěnné klimatizace se používají nejčastěji v kancelářích a rodinných domech, ale pokud chcete, nainstalujete je i do bytu. Jsou výkonnější, ale náročnější na instalaci. Skládají se z vnější a vnitřní kondenzační jednotky, které jsou propojené izolační trubicí. Pokud potřebujete ochladit víc místností, pořiďte si takzvanou split klimatizaci. Ta se skládá z jedné vnější a několika vnitřních jednotek.
  • Mobilní klimatizace jsou ideální do bytů. Jejich výhodou je, že jsou přenosné, takže je libovolně přesouváte z místnosti do místnosti. Ale pamatujte, že jejich součástí je také trubice na odvod tepla, kterou byste měli vysunout z okna.

Mobilní klimatizaci snadno přesunete tam, kde ji zrovna potřebujete. • 

Jak nainstalovat klimatizaci

Do instalace nástěnné klimatizace se raději sami nepouštějte a pro jistotu se vždy obraťte na odborníka. Ujistěte se však, že pro ni máte na stěně vhodné místo. Aby se nikdo z přítomných nenachladil, umístěte klimatizaci tak, aby nefoukala přímo na přítomné osoby.

Před instalací proberte umístění venkovní jednotky s majitelem nebo provozovatelem budovy. Aby jednotka nenarušovala její vzhled. Počítejte také s tím, že nástěnná klimatizace vyžaduje protažení trubice přes zeď. Připravte se proto na větší zásahy montážníků, kteří budou muset do zdi udělat díru.

Pokud si pořídíte mobilní klimatizaci, s instalací nebudete mít žádný problém. Ochladí vás klidně hned po rozbalení. Jedinou nevýhodou je, že ze zadní části povede k vašemu oknu nepříliš estetická trubice.

>> Klimatizace i s příslušenstvím pro montáž seženete na MALL.CZ. <<

Instalace nástěnné klimatizace je technicky náročná, a proto ji přenechejte odborníkovi. • 

>> Čtěte další tipy, jak v létě ochladíte byt. <<

Co všechno klimatizace umí?

Především rychle a účinně ochladí celou místnost – a to na teplotu, kterou si na klimatizaci sami zvolíte. Pamatujte ale, že vnitřní teplota se nesmí od venkovní příliš lišit, nastavte ji maximálně o 6 stupňů nižší. Jinak by všem v místnosti hrozilo nachlazení a angína.

Náš tip: Abyste se vyhnuli teplotnímu šoku při přechodu z horka do klimatizované místnosti, noste u sebe šátek a případně i další vrstvy oblečení, které si natáhnete, pokud vám z klimatizace bude zima. Doporučujeme také pořádně pít a používat hydratační krémy na pleť.

Klimatizace také snižuje vlhkost vzduchu, a proto zabraňuje vzniku bakterií a plísní. Díky filtrům navíc odstraňuje ze vzduchu nečistoty, prach a pylové částice.

Při výběru klimatizace buďte pečliví a pozorně si přečtěte, které funkce nabízí. Některé moderní klimatizace umí kromě chlazení také topit, takže je využijete po celý rok. A během zimy dokonce i jako hlavní zdroj tepla

>> Klimatizace s topením najdete na MALL.CZ. <<

Při používání klimatizace pamatujte na tato důležitá pravidla. • 

Jak na čištění klimatizace

Když je klimatizace zanesená prachem, neochladí vás na 100 %, šíří do vzduchu alergeny a navíc spotřebovává více energie. Myslete proto na pravidelné čištění a alespoň jednou za rok udělejte důkladnou údržbu. Pokud máte klimatizaci v místnosti, kde se hodně práší, uklízejte ji častěji.

  • Ať už máte mobilní nebo nástěnnou klimatizaci, nejdůležitější je čištění filtrů. Vyndejte je, opláchněte ve vlažné mýdlové vodě a nechte uschnout, teprve pak vraťte filtry zpět dovnitř. U nástěnné klimatizace navíc vysajte celý vnitřek přístroje a omyjte plastovou předfiltraci.
  • Zaměřte se také na výparník, který najdete za filtry. Zbavte ho nánosů nečistot pomocí speciálního dezinfekčního spreje. Tím z klimatizace odstraníte bakterie, viry i plísně.

Pokud nemáte s čištěním zkušenost, zavolejte raději odborníka.

>> Jací další pomocníci vám pomohou zkrotit vedro? <<

A nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.