6 tipů, jak efektivně mýt podlahu | Blog Mall.cz

Myjte podlahu efektivně, 6 tipů, které vás zbaví šmouh

Drhnete a leštíte jako o život, ale na podlaze stejně zůstávají šmouhy a nečistoty, které pák stíráte ponožkami? Nevyčítejte si to, s podobnou situací se potkal snad každý, kdo někdy držel v ruce mop. Přečtěte si, jak proces mytí zefektivníte, aby byla podlaha nakonec krásně čistá.

1. Úklid si správně rozvrhněte: podlahy až nakonec 

V případě, že plánujete velký úklid celého bytu či domu, nejdříve si celou akci rozvrhněte. Začněte tam, kde je nejméně věci.

V každé místnosti se držte pravidla odshora dolů – začněte s pavučinami u stropu až se postupně dopracujete přes poličky a skříňky k podlaze. Ušetříte si tak spoustu práce, protože pokud byste nejdříve vytírali a až pak utírali prach, mohli byste si jít zase pro mop a dát si druhé kolečko.

Ať už vás čeká velký úklid nebo jen pravidelné mytí podlahy, před umýváním vždycky pečlivě zameťte nebo vysajte, jinak se vám při vytírání budou všude lepit chuchvalce prachu nebo drobky. Zaměřte se hlavně na méně dostupná místa, jako je prostor pod gaučem nebo kolem nábytku. Jakmile máte hotovo, pusťte se do vytírání.

>> Přečtěte si, jak se v 7 krocích zbavíte prachu. <<

2. Použijte správný saponát: prostředek na nádobí patří do dřezu

Dřív to sice bývala běžná praxe, ale dnes už je jasné, že prostředek na nádobí se k mytí podlah prostě nehodí. Každý povrch má totiž specifické vlastnosti, a proto také potřebuje určitou péči. Pořiďte si prostředek přímo určené na druh podlahy, kterou máte doma. Obsahuje pečující složky, takže podlaha bude čistá, a navíc déle vydrží jako nová. 

3. Dodržujte doporučené dávkování: saponátu tak akorát

Pořekadlo, že více je někdy méně, sice nejspíš nevzniklo kvůli mytí podlahy, ale platí i v tomto případě. Pokud přidáte do vody zbytečně moc saponátu, na podlaze zůstanou šmouhy nebo bude lepit. Když přidáte naopak málo, podlaha nejspíš nebude tak čistá, jak byste si představovali.

Nezapomínejte také často měnit vodu. Ideálně používejte v každé místnosti novou, se špinavou byste toho totiž moc neumyli. 

4. Zaměřte se na nejšpinavější místa: hadr do ruky

Hodně zašpiněná místa se čistí těžko, i když na mop tlačíte jako o život. Nejjednodušší je udělat to postaru – vezměte do ruky hadr a vydrhněte je ručně. Stejný způsob použijte i u hůř dostupných míst, jako jsou prostory pod gaučem nebo kolem nábytku.

Odolné fleky vyčistěte ručně.

5. Nezapomeňte na rohožku: čistý práh, čistá podlaha 

Aby vydržela podlaha čistá co nejdéle, zaměřte se při úklidu také na rohožku. Při vstupu do bytu či domu zachytává nečistoty zvenčí, ale i ona má jen omezenou moc. Po určité době bez čištění se v ní nahromadí tolik špíny, že se efekt obrátí a vy si z ní naopak nosíte dovnitř špínu.

Rohožku vyčistíte velice jednoduše

  1. Posypte ji klasickou jedlou sodou.
  2. Nechte 4 až 8 hodin působit.
  3. Vysajte.

>> Vyrobte si doma čisticí prostředky podle osvědčených návodů. <<

6. Pořiďte si pomocníka: umývání podlahy s robotickým vysavačem

Vědomí, že jste za měsíc ušetřili na úklidu hodiny času, je kolikrát lepší než pocit z dobře vykonané práce. Nestyďte se proto přizvat si domů pomocníka. V dnešní době už jsou robotické vysavače tak chytré, že bez problému vysají i vytřou, zatímco jste v práci. A ani se u toho nezaseknou pod gaučem nebo nespadnou ze schodů.

Například 360 Robot Vacuum S7 má zabudovaný senzor, který zmapuje místnost a podle toho vybere nejefektivnější způsob čištění. Díky snímačům ve spodní části také rozpozná schody nebo rozdíly v podlaze a zvládne pulírovat až 100 minut na jedno nabití, takže se hodí i do velkých bytů.

Pro vysavač 360 Robot Vacuum S7 nejsou schody žádný problém.

Vysavač S7 za vás podlahu vysaje i vytře, aniž by za sebou nechával mokré skvrny. Vy jen musíte být po skončení úklidu nablízku, abyste vyndali nádobu s vodou. Všechny funkce a nastavení ovládáte prostřednictvím aplikace. Například si vyberete, kterou místnost má vysavač vytřít, nebo kterým místům se má naopak vyhnout.

Pokud si na chytré pomocníky v domácnosti potrpíte, zaujme vás i vysavač 360 Robot Vacuum S9. Zapamatuje si patra v domě, takže i když ho přenesete, rychle se zorientuje a začne s úklidem. Díky výdrži až 180 minut se hodí i do opravdu velkých prostor.

>> Pořiďte si robotický vysavač 360 Robot Vacuum na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.