Jak zařídíte dětský pokojíček podle Montessori | Blog Mall.cz

Jak zařídíte dětský pokojíček podle Montessori

Děti se nejvíc naučí v prvních šesti letech svého života. A přispívá k tomu i správně uspořádaný dětský pokojíček. Chcete mít doma samostatného šikulu? Vrhněte se na přeměnu dětského království v duchu Montessori filozofie. Čtěte, jak na to.

Maria Montessori byla italská pedagožka, která se zabývala rozvojem poznatků a dovedností u dětí. Podle ní je hlavní dbát na to, co děti potřebují, a přizpůsobovat učebny i domácnost jejich touze objevovat, zkoumat a zkoušet. Díky tomu posílíte dětské sebevědomí a samostatnost a rozvinete jejich myšlení i osobnost.

Krokem číslo jedna je správně uspořádaný dětský pokojíček. Na co myslet?

Oddělte zóny na spaní i zábavu

Než se pustíte do budování dětského království, rozvrhněte si uspořádání místnosti. Vytvořte oddělené zóny na:

  • spaní,
  • hraní
  • a oblékání.

Pokojíček zbytečně nepřeplácejte, zařiďte ho jednoduše a promyšleně – díky tomu nebudou stát prckovi v cestě žádné překážky a bude se moct pohybovat volně po pokoji. Zároveň ale dejte vaší ratolesti dostatek podnětů na objevování.

Podle doporučení Montessori filozofie pak klidně dítku položte matraci přímo na zem – může kdykoli z „postýlky” vylézt a hrát si, aniž byste ho museli vyndávat z ohrádky.

Uspořádejte pokojíček do oddělených částí na spaní, oblékání i hraní. A myslete na to, ať je pokoj pro děti bezpečný – vybírejte nábytek s oblými hranami, se kterým si neublíží, případně pořiďte šikovné chrániče na rohy nábytku. • 

Zařizujte pokoj z dětského úhlu pohledu

Děti se učí prostřednictvím všeho, co kolem sebe vidí a na co si mohou sáhnout. Při navrhování pokojíčku proto berte v úvahu hlavně výšku dítěte – nábytek, hračky i dekorace umístěte tak, ať na ně prcek sám dosáhne. Díky tomu se naučí samostatnosti a nebude vás potřebovat vždy, když si bude chtít číst oblíbenou knihu nebo obléknout ponožky.

Toto pravidlo platí i pro umístění poliček nebo třeba obrázků – když je pověsíte do výšky svých očí, děti na ně vůbec neuvidí. Dokud jsou malé, dávejte všechno zhruba do výšky 1–1,5 metru.

Náš tip: Nejste-li si jistí, zda jste věci v pokojíčku rozmístili správně, zahrajte si na chvíli na své ratolesti a zkuste se vcítit do jejich pozice. Dřepněte si nebo lehněte na zem. Dosáhnete na všechny poličky? Vidíte na každý obrázek? Z dětské perspektivy nejlépe odhalíte všechny nedokonalosti.

>> Pořiďte dětský nábytek do pokojíčku na MALL.cz. <<

Základním pravidlem Montessori filozofie je, aby mělo dítě všechny věci v dosahu. Myslete na to i při vrtání poliček nebo obrázků – dejte je do výšky očí dítěte. • 

Vybavte děti správnými hračkami

Hrou děti trénují jemnou a hrubou motoriku, ale učí se i trpělivosti a samostatnosti. Dejte si proto záležet na vybavení herního koutku. Kromě klasických hraček nebo skládaček tam dejte dětem i pár Montessori pomůcek, které rozvíjí jejich myšlení.

>> Najděte Montessori hračky na MALL.cz. <<

Náš tip: Aby dětem hračky nezevšedněly, pravidelně je obměňujte. Neznamená to, že musíte každý měsíc pořizovat zbrusu novou herní výbavu. Stačí když některé hračky schováte a znovu je vyndáte třeba za měsíc nebo dva. Dítko na ně mezitím zapomene a pak pro něj budou znovu přitažlivé.

Hračky ukládejte do otevřených skříněk nebo polic, odkud si je mohou vaši potomci libovolně brát a zase je tam vracet. • 

Nepodceňujte ani hmat – i ten je pro vývoj vašich nejmenších důležitý. V pokojíčku proto prostřídejte různé materiály. Nechte děti, ať si osahají povrch:

  • dřevěného nábytku,
  • ovčí kůže,
  • háčkované deky
  • či chlupatého koberce.

Další pravidla Montessori pokojíčku

Chcete-li dotáhnout dětský pokojíček k dokonalosti, pomohou vám ještě tyto 2 tipy:

  1. Vybudujte v pokojíčku tvořící koutek – kreativní prostor, kde se mohou děti vyřádit s barvami a pastelkami. Jeho součástí je tabule na křídu, stoleček s archy papíru, barvičky a další pomůcky na tvoření. 
  2. Zrcadlo malé děti milují. Zkoumají svůj odraz, nakrucují se a sledují odlesky. Pořiďte proto jedno i pro vašeho prcka a umístěte ho v pokojíčku nízko k zemi, kde se dítě uvidí.

>> Prozkoumejte další doplňky do dětského pokoje na MALL.cz. <<

Zrcadlo je pro děti nekonečným zdrojem zábavy – zkoumají pomocí něj své pohyby i výrazy. Jak vaše ratolest poroste, pomůže jí i při oblékání. • 

Rozvíjejte dítě i za hranicí dětského pokoje

Nezapomeňte, že dětským pokojíčkem práce zdaleka nekončí. Chcete-li svému dítku vytvořit prostor, ve kterém se může naplno rozvíjet, myslete na zásady Montessori i ve zbytku domu. Nemusíte přitom předělávat všechny místnosti od základů. I drobnosti pomohou:

  • k botníku umístěte dětskou stoličku, na kterou se dítě může posadit a samo se obout,
  • do koupelny přidělejte háček na ručník zhruba do úrovně dětských očí,
  • v obýváku využijte spodní poličky knihovny k umístění dětských knížek.

Dbáte na pravidla Montessori v dětském pokojíčku? Napište nám do komentářů, jak se vám tato filozofie líbí.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.