Udělejte z jarního úklidu zábavu pro děti | Blog Mall.cz

Udělejte z jarního úklidu zábavu pro děti

S jarem přichází důkladné gruntování. Po dlouhé zimě je čas umýt okna, vyprat záclony, vyčistit koberce, zbavit se starých krámů a najít stálé místo věcem novým. Poradíme vám, jak do velkého úklidu zapojit také děti, aby je gruntování bavilo.

Smysl pro pořádek se u dětí vyvíjí už od prvního roku

Podle Marie Montessori, italské pedagožky, známé především pro její revoluční výukové metody, vzniká smysl pro pořádek v prvním roce života – už takhle malé děti mají radost, když vidí známé věci na svém místě.

Mezi prvním a třetím rokem života děti vnímají umístění hraček a jiných předmětů. Každá hračka má své místo a jakmile ji přesunete, děti jsou rozmrzelé a zmatené. Všimněte si také toho, jak se u dětí začíná objevovat obliba rutinních činností:

  • Dítě chce každý večer číst pohádku,
  • rádo si před jídlem myje ruce,
  • když si hraje na schovávanou, ukryje se vždy na stejné místo
  • nebo si ráno uklízí pyžamkopod polštář, jak jste jej naučili.

Co se v mládí naučí, ve stáří jako když najdou. Učte děti pořádnosti už od útlého věku, aby chápaly, že úklid je běžná součást každodenního života. • 

Uklízejte s dětmi, baví je to

Děti fascinuje skládání prádla, zkoumají, jak funguje vysavač, a chtějí si všechno vyzkoušet. Promyslete, jaké činnosti vaše ratolest zvládne a zapojte ji do úklidu:

  • Vysvětlete dítěti postup,
  • ukažte mu, jak na to,
  • chvalte ho za každý malý pokrok
  • a neopravujte jej.

Pokud budete po dítku všechno opravovat s dovětky „takhle se to nedělá, já to radši udělám sama“, brzy ho od uklízení odradíte. Pamatujte, že vaším cílem je udělat z úklidu pro dítě zábavu, aby k němu nemělo odpor, až povyroste. Vymyslete pro něj třeba odměnu, na kterou se může těšit, až s úklidem skončí.

Berte úklid jako příležitost strávit čas společně. • 

Vysvětlete dětem, proč uklízíte

Nezpomeňte před jarním úklidem dětem vysvětlit, proč se dělá. Děti totiž ochotně plní úkoly, pokud chápou, jaký mají smysl.

Zkuste některá z těchto odůvodnění úklidu:

  • Když uklidíme dům pořádně teď, můžeme si pak hrát déle venku.
  • Okna myjeme proto, abychom měli doma více sluníčka a mohlo nás hřát.
  • Kdybychom na hračku šlápli, mohla by se rozbít a zničit. Proto ji uklidíme na své místo.
  • Boty srovnáme do botníku, aby je Ben nemohl rozkousat. Pak bys neměl v čem chodit na hřiště.

Vysvětlujte dětem, proč je úklid důležitý, a motivujte je. Jen tak je nebude uklízení otravovat a pochopí, že je to běžná součást života, nikoliv trest. • 

3 hry pro jarní úklid s dětmi

Při úklidu dítko učíte povinnostem a vštěpujete mu základní návyky. Berte ho i jako příležitost strávit společný čas s dítětem.

Až bude starší a nebudete se s ním muset hádat o úklid pokojíčku nebo pomoc v kuchyni, budete rádi, že jste si dali tu práci a naučili ratolest uklízet už v raném věku. Činnosti vybírejte přiměřeně věku dítěte a zkuste mu je zpříjemnit jednou ze tří her:

1. Hon na broučka

Díky této hře nebude v bytě po prachu ani památky. Dejte dítěti utěrku z mikrovlákna nebo prachovku a vyberte místnost v domě, kterou má uklidit. Na zaprášený povrch skříněk namalujte prstem malé broučky. Cílem vašeho malého broukologa bude všechny broučky v místnosti pochytat do hadříku a utřít všechny vodorovné plochy na nábytku, aby se na nich další prachoví broučci nemohli zabydlet.

2. Podle velikosti, podle barvy…

Tato hra se hodí při uklízení kuchyně, šatní skříně nebo knihovny. Vyndejte třeba všechny knihy z poliček (setřete pod nimi prach) a nechte je své dítko narovnat zpět například podle velikosti. Ve skříni může třídit oblečení podle barvy, ve skříňce s nádobím zase srovnat misky od největší po nejmenší.

3. Na Jeníčka a Mařenku

Hlavní roli v této hře hraje děrovačka a vysavač. Vysypte si do ruky kolečka z děrovačky a rozsypejte je po koberci (můžete udělat cestičky z jedné místnosti do druhé nebo posypat koberec celý). Pak už stačí dát dítěti do ruky vysavač – díky mizícím papírovým kolečkům v luxu dítě uvidí na vlastní oči, že má jeho práce smysl, a bude ho o to víc bavit.

Úklid s dítětem vám sice zabere víc času, ale užijete si kupu srandy a naučíte ho spoustu nových věcí. Napište nám do komentářů, jak uklízíte se svými dětmi vy.