Ukliďte dětský pokoj s Marií Kondo | Blog Mall.cz

Ukliďte dětský pokoj s Marií Kondo

Marie Kondo je japonská úklidová expertka, která inspirovala mnoho domácností i za hranicemi své domoviny. Vyhazuje hromady nepoužívaných věcí a zbavuje lidi stresu.

Začátek jara nebo blížící se nový školní rok. Tyto události mají jedno společné – větší úklid i v dětském pokojíčku. Jak dítě přimět, aby si pořádek udrželo po celý rok a vaše práce nepřišla vniveč? Zkuste to letos podle minimalistické filozofie KonMari.

Před tím, než se s dítětem do čehokoli pustíte, vyjasněte si, že každá věc musí mít své místo.

Pusťte se nejprve do oblečení

Známe to všichni. Každou chvíli nakupujeme nové a nové oblečení a hledáme pro něj další místo ve skříni. Podle Marie Kondo však zapomínáme na zásadní krok – nezbavujeme se nepoužívaných svršků.

Celá filozofie snadného úklidu spočívá v myšlence obklopovat se pouze těmi věcmi, které v nás vyvolávají radost. Při organizaci dětského pokoje postupujte podle těchto kroků:

  • Všechno dětské oblečení vyházejte na jednu hromadu.
  • Společně berte každý kousek oblečení do rukou a nechte dítě rozhodnout, zda mu ještě sedí a pokud ano, jestli ho nosí rádo.
  • Vyřazené oblečení prodejte, darujte nebo vyhoďte. Tuto část vyřešte co nejdříve, rozhodně věci neházejte na půdu nebo do garáže, už se jich nikdy nezbavíte.
  • Zbylé oblečení rozdělte do jednotlivých kategorií podle typu a najděte každé kategorii místo ve skříni.

Všechno dětské oblečení vyházejte na hromadu a rozhodněte se, zda vám přinášejí radost. • 

Každý člen rodiny by měl mít své oblečení jen na jednom místě. Pokud je rozdělené ve více skříních, nemáme o něm takový přehled.

Zbavováním se oblečení to nekončí. Aby metoda KonMari fungovala, naučte se oblečení správně skládat. Zapomeňte na komínky, které jsou nepřehledné, boří se a na oblečení vespod lehce zapomenete.

Kousky oblečení skládejte vedle sebe nikoli na sebe do výšky. Ušetříte spoustu místa a dítě bude mít přehled o všech věcech v zásuvce. Více o správném skládání se dozvíte v knize Zázračný úklid.

Zapomeňte na komínky a vyzkoušejte přehlednější způsob ukládání oblečení. • 

Úklid hraček během pár minut

Stejný proces třídění zopakujte u hraček. Neexistuje žádné doporučené množství, které byste měli vyřadit. S dítětem se však dohodněte na jednom místě v domě, kde bude mít svoje poklady k dispozici a musí je tam pokaždé vracet.

Naučte dítě, že každá věc musí mít svoje místo. • 

Neciťte se provinile z vyhození uměleckých děl

Kreslí vaše ratolest každý den nové a nové obrázky a na nástěnku ani na lednici se už nevejdou? Nebojte se umělecká díla průběžně vyhazovat. Nechte dítě vybrat svoje nejoblíbenější výtvory a ty vystavujte měsíc nebo pár týdnů. Protože budou neustále přibývat nové, postupně je redukujte a vyměňujte za „hezčí”. Pokud si chcete vybraná díla zachovat, nějaká zarámujte, zbytek srolujte a uskladněte v tubě.

Neciťte vinu a čas od času udělejte v dětských výtvorech pořádek. • 

Rada na závěr: Do úklidu se pusťte po hlavě a nepřestávejte, dokud všechny kategorie (oblečení, hračky, knihy, školní pomůcky, obrázky, …) nevytřídíte. Rozdělaná práce trvající několik dní je stresující.

Berte KonMari s rezervou. Doporučujeme nevyházet kompletně všechno staré dětské oblečení, aby se vám pak nestalo, že budete muset na nákupy kvůli táboráku nebo škole v přírodě.

Jak děti do úklidu zapojujete vy? Zkoušeli jste na některé části domu metodu KonMari? Komentujte a sdílejte na Facebooku