Hračky, díky kterým budou vaše děti chytřejší | Blog Mall.cz

Hračky, díky kterým budou vaše děti chytřejší

První roky života jsou nejdůležitější pro utváření základních schopností dětí. Děti se učí soustředit, vytrvat, jednat samostatně i dobře vycházet s ostatními. Správný typ hraček je pro rozvoj dovedností a inteligence naprostý základ.

Děti, které v útlém věku dostávají správný druh podpory při formování osobnosti, dospějí v jedince, kteří mají vnitřní motivaci se sami vzdělávat, umí myslet tvořivě a flexibilně, a kteří si jsou vědomi potřeb druhých lidí a snaží se o život v harmonii. K rozvoji těchto schopností dětem pomáhají i vzdělávací hračky.

Skupinové hry učí děti spolupracovat s ostatními. • 

Montessori hračky

Největší důraz na vzdělání dětí by měl být kladen v prvních šesti letech jejich života, kdy se učí naprosto snadno a nenásilně vše, co kolem sebe vidí. Jsou lačné po poznávání a zkoumají věci okolo sebe. Používají ruce a pusu ke zjišťování, k čemu co je a musí se maximálně soustředit, aby se zdokonalily ve všem, co dělají. Rodičům pak stačí tyto přirozené hnací síly využít, motivovat děti k rozvoji a podpořit vývoj jejich inteligence. Skvělým prostředkem k tomu jsou Montessori pomůcky.

Růžová věž

Růžová věž je symbolem všech Montessori pomůcek. Skládá se z 10 různě velkých dřevěných kostek od nejmenší centimetrové po největší deseticentimetrovou. Jedná se o smyslovou pomůcku. Jakmile s ní děti začnou pracovat, velmi rychle zjistí, že každá kostka má jinou délku strany a liší se také hmotností, což vede postupně k abstraktnímu chápání velikostí a následnému vědomému sledování velikostí v prostředí okolo sebe. Rozvíjí soustředění, koordinaci pohybů a samostatnost dítěte. Vede k pochopení vnímání posloupností. Růžová věž je perfektní mnohostrannou pomůckou pro rozvoj dítěte od 2,5 let do 5 let. Rádi si s ní ale hrají i starší děti. 

Růžovou věž je možné stavět horizontálně i vertikálně. • 

Barevné destičky

V sadě je 22 různobarevných destiček s 11 barvami. Každá barva tedy tvoří pár. Cílem je najít stejné barvy a poskládat je vedle sebe do krabičky. Začíná se základními barvami a další se přidávají. Dítě se tak naučí rozeznávat více druhů barev a skládat je od nejsvětlejší po nejtmavší a naopak. Barevné destičky jsou doporučené pro děti od 3 do 4 let.

Barevné destičky jsou zasazené do dřevěných rámečků, které dítěti umožňují snazší manipulaci. • 

Didaktické hračky

Všechny hračky, které děti baví, je zároveň motivují. Do této skupiny patří také didaktické hračky, které děti učí poznávat svět kolem sebe. Jejich cílem je rozvíjet dětskou motoriku, rozpoznávat barvy a tvary, zlepšovat soustředění a logické uvažování, rozvíjet koordinaci oko-ruka, učí děti psát, počítat a mnoho dalších dovedností, které je připraví na školu i na skutečný život.

Magnetická písmenka

Skvělá hra, která nejen zabaví, ale zároveň naučí děti, jak skládat slova. Magnet umožní přichytit písmenko na jakýkoliv kovový předmět, proto je perfektní například pro učení v kuchyni, kde jako magnetická tabule poslouží lednička. Vy se tak můžete v klidu věnovat vaření, zatímco vám vaše dítě z magnetických písmenek seskládá nákupní seznam nebo vzkaz pro tatínka.

Magnetická písmenka jsou vyrobena z odolného materiálu, který děti jen tak nezničí. • 

Pexeso pro uši

Určitě znáte hru pexeso. Cílem hry je najít dva stejné obrázky ve změti papírových čtverečků, otočených lícem k podložce. Dětem perfektně procvičuje pamatováka. A znáte pexeso pro uši? Místo očí nastražte slechy, protože hru vyhrává ten, kdo najde nevíce párů stejných zvuků. Tím si děti procvičí sluchovou paměť a naučí se rozlišovat i drobné zvukové rozdíly.

Pomozte dětem s učením improvizace a zahrajte si s nimi na parfumérii. Staňte se zákazníkem a navštivte jejich voňavý obchod. • 

Pokusy a experimenty

Snad každý dospělý si nějakým tím dětským pokusem nebo experimentem prošel. A tak ví, že je to nejen zábava, ale že se tím i naučil hodně užitečných věcí. Ať už to bylo míchání bláta s kamínky, pozorování brouka v krabičce nebo odlévání stop zvířat. Doba pokročila a našim dětem můžeme nabídnout mnohem víc, než bylo za nás. Experimentální sady rozvíjí dětskou fantazii a vynalézavost.

Parfémová laboratoř

Mladé dámy potěší domácí výrobna voňavých parfémů. Během přípravy si celá rodina užije spoustu zábavy. Parfémová laboratoř rozvíjí dětskou fantazii a kreativitu. Je vhodná pro děti od 8 let.

Pomozte dětem s učením improvizace a zahrajte si s nimi na parfumérii. Staňte se zákazníkem a navštivte jejich voňavý obchod. • 

 

Výroba krystalů

Experimentální sada na výrobu krystalů a geod, se kterou se děti naučí vytvářet hotová umělecká díla a „drahokamy“, rozvíjí dětskou fantazii a kreativitu. Je vhodná pro děti od 8 let.

Barvu krystalů si děti mohou namíchat podle své fantazie. • 

Jaké hračky jsou nejoblíbenější u vás doma? Podělte se s námi v komentářích na našem Facebooku, s jakými hračkami se vzdělává vaše dítě.