Největší chyby při psaní domácích úkolů s dětmi. Děláte je i vy? | Blog Mall.cz

Tohle jsou nejčastější chyby při psaní domácích úkolů s dětmi. Děláte je i vy?

Škola je v plném proudu a to pro školáky znamená i pravidelnou dávku domácích úkolů. Domácí procvičování je ale někdy pořádný zápřah i pro rodiče. Čtěte, jaké jsou nejčastější chyby při psaní domácích úkolů s dětmi.

1. Úkol vyřešíte za dítě

I když úkoly dítko nebaví nebo zrovna pospícháte na odpolední směnu, vyhraďte si na procvičování učiva dostatek času a nechte školáka, ať cvičení vyřeší sám. Tím, že mu řeknete, jak úkol vyřeší nebo mu dokonce rovnou nadiktujete správný výsledek, ničemu nepomůžete.

Vy buďte jen vždy při ruce, abyste dítku vysvětlili případné nejasnosti, a nakonec zkontrolujte, zda nemá třeba ve výpočtu chyby.

Náš tip: Pomozte vašemu potomkovi se správnou organizací domácích úkolů – poraďte mu, ať začne vždy těmi obtížnějšími, dokud ještě není unavený. Teprve pak se může pustit do jednodušších zadání, které zvládne jedna dvě.

Nedělejte školní povinnosti za vašeho prcka. Naučte ho samostatnosti tím, že ho necháte, ať si sám napíše domácí úkoly i nachystá aktovku na další den. Vy jen zkontrolujte, zda něco nezanedbal. • 

2. Necháte v tom dítko pořádně vykoupat

Ani druhý extrém dítěti nepomůže. Pokud si školák neví se zadáním rady, zbytečně byste ho nechávali třeba hodinu sedět nad sešitem a přemýšlet:

  • Dejte vaší ratolesti chvíli, ať se nad řešením zamyslí.
  • Vyslechněte si, jak chce úkol zpracovat nebo čemu nerozumí.
  • Pak ho otázkami naveďte na správnou cestu – ptejte se třeba, proč zvolil tento postup, zda mu nechybí nějaké údaje nebo jestli jiný způsob nebude lepší.

3. Nevyhradíte na psaní úkolů dost času

I když se vám ani školákovi odpoledne do povinností nechce, přistupte k úkolům aktivně a nenechávejte je až na ráno. Ve spěchu dítě udělá víc chyb a zbytečně bude ve stresu.

Raději si stanovte pevný denní řád a vyhraďte v něm konkrétní čas i na procvičování učiva – zeptejte se školáka, kdy mu učení vyhovuje: může to být hned po příchodu ze školy nebo později odpoledne, až si odpočine. Jakmile dáte domácím úkolům režim, dítě si na ně zvykne a nebudete ho muset každý den do učení nutit.

Náš tip: Vyhněte se dělání úkolů těsně před spaním, kdy je dítě unavené a klíží se mu oči. Dobře také uděláte, když víkendové úkoly zvládnete už v pátek – dítě si je odbude a nestane se mu, že přese všechnu zábavu pak na nějaké cvičení zapomene. 

Dodržujte nastavená pravidla a čas na učení nechte dítku výhradně na školní povinnosti. Nevyrušujte ho od domácích úkolů třeba s vynesením odpadkového koše nebo utíráním nádobí. To může udělat později. • 

4. Odbíháte od tématu

Ať už vám dítko vysvětluje, jaký má domácí úkol, nebo tiše sedí a počítá matematické cvičení, soustřeďte se na něj naplno a neodbíhejte k jiným činnostem. Dopsat pracovní e-mail nebo namazat chleba ke svačině můžete potom.

Když budete u psaní úkolů pobíhat po bytě a řešit jiné věci, ztratíte přehled o tom, co školák zrovna dělá, a nebudete mu moct poradit. A navíc dítě zbytečně rozptýlíte.

5. Srovnáváte dítě s ostatními

Tvoje sestra tohle učivo zvládala levou zadní. My v tvém věku jsme měli samé jedničky. A co Jaruška z vedlejší třídy? Ta zvládá úkoly úplně sama.

Na podobné srovnávání raději zapomeňte – dítě jen znervózníte a psaní úkolu pro něj bude ještě složitější. Raději si v klidu sedněte a pokuste se společnými silami dobrat správného řešení. A nezapomeňte chválit. Jestli vašemu dítku dělá problém malá násobilka a dnes spočítalo všechno na první dobrou, dejte mu najevo, že se zlepšuje a jste na něj pyšní.

6. Používáte vlastní metody

Možná jste si všimli, že vaše ratolest používá jiné postupy pro výpočet příkladů než vy. Je to v pořádku – respektujte, že ve škole vysvětlují učivo jinak, než kdysi učili vás. Dítko v žádném případě nepřeučujte, ve škole by pak mělo zbytečné problémy.

Náš tip: Pokud výpočtu nerozumíte nebo se nevyznáte v probírané látce, nechte školáka, ať vám učivo vysvětlí. Vy tak alespoň porozumíte postupu a můžete úkol zkontrolovat a dítě si tím zase látku zopakuje. Případně se nestyďte a obraťte se přímo na učitele, který vám poradí.

Chcete-li dítě přezkoušet z probírané látky, nenuťte ho, aby umělo zápisky slovo od slova. Většinou stačí, když porozumí hlavnímu sdělení a vysvětlí vám vše vlastními slovy. • 

Na co dál myslet?

Aby se dítko cítilo u psaní domácích úkolů v pohodě, myslete i na pracovní prostředí a atmosféru, kterou u procvičování nastolíte. Co ještě pomůže:

  • Nechte dítě, ať se soustředí. Někteří školáci se u psaní úkolů různě vrtí, cvakají propiskou nebo třeba podupávají nohou. Pokud to prckovi pomáhá v soustředění, nezakazujte mu to.
  • Využijte moderní technologie. Snažte se, aby dítě škola bavila. Jestli se s určitou látkou trápí, zpříjemněte mu učení co nejvíc – vymyslete pro něj zábavný kvíz na probírané téma, vytvořte obrázkové kartičky nebo využijte aplikace na mobilu či tabletu.
  • Vytvořte ideální pracovní prostředí. Na učení potřebují děti klid a vhodné pracovní místo. Pokud jste nestihli vybavit pokojíček před začátkem školy, napravte to a pořiďte dítěti rostoucí pracovní stůl i výškově nastavitelnou židli. Myslete i na dostatek světla a ticho – při psaní úkolů vypněte televizi.

>> Pořiďte dítěti rostoucí pracovní stůl na MALL.cz. <<

Když dítěti pořídíte rostoucí psací stůl, nemusíte každý rok kupovat nový – výšku vždy upravíte školákovi na míru. A k dostání jsou stoly v provedení pro kluky i holky. • 

Děláte s dětmi domácí úkoly? Napište nám do komentářů, jak to zvládáte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.