Příručka malého knihomola: 7 osvědčených tipů, jak děti přimět ke čtení | Blog Mall.cz

Příručka malého knihomola: 7 osvědčených tipů, jak děti přimět ke čtení

Každý ostřílený čtenář ví, že knihy podporují naše znalosti, psychický růst i jazykové schopnosti. Z toho důvodu by neměly chybět v pokojíčku žádného dospívajícího dítka. Jak je ale v dnešním světě plném videoher, tabletů a filmů ke čtení přimět? Máme pro vás 7 osvědčených tipů.

1. Nechte je, ať si knížku vyberou

Aby si dítko ke knihám vybudovalo vztah, musí přijít na to, jaký druh příběhů ho nejvíc baví. Proto zaveďte svého prcka do knihkupectví a nechte výběr na něm. Knížky mu jednu po druhé vytahujte z poliček a představujte, aby se mu lépe rozhodovalo. Zároveň jeho výběr respektujte a nesmějte se mu, pokud si vybere knihu, která vám připadá hloupá.

S dětmi, které už mají pár knih za sebou, zkuste zajít do knihovny. Nejen že je v ní výběr širší, ale knihovny také pravidelně pořádají představení, hry, čtenářské soutěže a další aktivity, které podporují děti v četbě.

>> Posaďte si prcka na klín a vyberte mu společně knížky přímo z našeho e-shopu. <<

2. Představte jim čtení jako hru

Nepovídejte dětem, že díky čtení budou chytré, vzdělané a získají široký přehled. To pro ně nejsou příliš lákavé argumenty. Raději jim představte čtení jako zábavu a čtěte si s nimi hravou formou.

Pokud jim stále předčítáte vy, napodobujte hlasy postav a v průběhu vyprávění pokládejte otázky jako: „Tý jo, to vyřešili mazaně, co? Co myslíš, že se bude dít dál?” Pokud už prcek čte sám, čtěte knížku souběžně s ním a povídejte si o ní.

Pokud vaše dítko číst teprve začíná, čtěte si společně s ním. Sblížíte se a prcek si ke čtení rychleji vybuduje vztah. • 

3. Zahrajte si scénku

Budete-li mít volné odpoledne, zkuste si část knížky s dětmi zdramatizovat. Domluvte si, že každý z vás bude číst jinou postavu, a sehrajte si scénku. Když děti uvidí pasáže svých oblíbených příběhů přímo před očima, ještě víc si je zamilují.

4. Nechte je číst na tabletu nebo čtečce knih

Ne každému čtenáři vyhovují tištěné knihy a platí to nejen o dospělých, ale i o dětech. Čtení na tabletu nebo čtečce je mnohdy pohodlnější a děti při něm bez nutnosti otáčet strany lépe udrží pozornost.

Na tablety navíc existují užitečné aplikace, které dětem se čtením pomohou – například Booko. V této aplikaci najdou děti desítky klasických i moderních knížek v češtině, které doplňují ručně malované obrázky, animace, zvuky a interaktivní hry.

>> Vyberte dětem jejich první čtečku knih. <<

Čtečka knih vašemu dítku ušetří místo na poličce. Vejdou se do ní tisíce knih. • 

5. Cestujte s audioknihami

Ať už s dětmi jedete na výlet nebo jenom na nákup, pusťte jim v autě audioknihy s pohádkami. Děti na vlastní uši uslyší, kolik zábavných příběhů se v knihách skrývá, a budou si je chtít přečíst samy.

6. Sáhněte po komiksech a časopisech

Začínající čtenář se velkých špalků textu v klasických knihách často zalekne. Proto zkuste pro začátek zvolit něco méně náročného. Nemusí to být leporela a velké pohádkové knížky, ze kterých už odrostly.

Pořiďte jim například komiks, který se snadno čte, ale příběhy má pořád dostatečně zajímavé a dobrodružné. Alternativou jsou také dětské časopisy jako například Čtyřlístek nebo Mateřídouška, ve kterých rovněž najdete krátké texty a příběhy s obrázky.

Přestože komiksy neobsahují tolik textu jako běžné knihy, stále jde o hodnotnou literaturu s komplexními příběhy. • 

7. Jděte jim příkladem

Děti jsou zvídaví tvorové a často napodobují to, co dělají jejich rodiče. Pokud vás ratolesti budou pravidelně vídat s knížkou ruce, budou si to chtít také zkusit. Můžete si doma například uspořádat takový malý čtenářský klub a pravidelně si s dětmi povídat o tom, co zajímavého se za poslední dobu stalo v knížkách, které čtete.

Tyto knížky zbožňují spousty našich malých čtenářů. • 

>> Zařáděte si s dětmi a notesem Tuhle knihu znič ve jménu vědy. <<

>> Ponořte se do toho nejlepšího za 100 let s encyklopedií Dobrých 100. <<

>> Radosti party z Třeskoprsk prožijete s Dobrodružnými příběhy Čtyřlístku. <<

>> Vypravte se do drsného světa hraničářů Hraničářovým učněm. <<

Jak jste své děti přivedli ke čtení vy? Napište nám své příběhy do komentářů.