Jak se dobře vyspat i v letních vedrech | Blog Mall.cz

Jak se dobře vyspat i během tropických nocí

Tropické noci nejsou pro kvalitní spánek zrovna ideální, o to hůř, když člověk bydlí v podkrovním bytě bez klimatizace. Vytipovali jsme pro vás několik vychytávek, díky kterým se vám během veder bude spát aspoň o trochu lépe.

Udržujte teplotu v bytě během celého dne

V létě se doporučuje větrat místo ve dne především v noci, zároveň byste měli mít zatemněná okna žaluziemi či závěsy, nebo v ideálním případě kombinujte obojí. Skvělou službu vám udělají také zatemňovací rolety. Do bytu se tak nedostane tolik slunečních paprsků a teplého vzduchu. Večer, když klesnou teploty, pak pořádně vyvětrejte.

Ochlaďte a zvlhčete vzduch

Bez klimatizace je to sice těžší, ale ne nemožné. Pokud máte doma klasický větrák, postavte před něj misku s ledem a na noc ho zapněte. Odpařenou vodu větrák rozptýlí po místnosti, a tak ochladí i zvlhčí vzduch. Podobně bude fungovat i otevřené okno a závěsy namočené do studené vody, díky kterým se vzduch proudící dovnitř ochladí.

V tomto ohledu vám pomůže také ochlazovač vzduchu. Ten vzduch v místnosti ochladí a zároveň vyčistí i zvlhčí.

>> Prohlédněte si nabídku klimatizací a ventilátorů na MALL.CZ. <<

Péřovku vyměňte za přikrývku z dutého vlákna

Na léto teplé péřové přikrývky ukliďte a vyměňte je za lehké a chladivé přikrývky z dutého vlákna. Ložní prádlo zvolte ideálně z materiálů, které příliš nezahřívají, tedy povlečení hedvábné, lněné, saténové nebo bavlněné s nízkou gramáží, které dobře saje pot.

Na léto je nejlepší bavlněné, hedvábné, lněné nebo saténové povlečení.

Pyžamo určitě neodkládejte

Možná vás už napadlo, že bude během letních veder spaní bez pyžama mnohem příjemnější, ve skutečnosti je to ale přesně naopak. Sáhněte nejlépe po lehkém pyžamu z bavlny. To nasaje pot a vám se bude spát mnohem pohodlněji než s orosenými zády. Pot se navíc nevsákne do prostěradla, takže budete mít pohodlnou noc v suchu. Propocené pyžamo případně jenom převléknete.

>> Zjistěte, které potraviny vás v létě nejlépe zchladí. <<

Dejte prádlo do mrazáku

Ano, čtete správně. Abyste se během horkých nocí ochladili, dejte povlečení nebo pyžamo na chvíli do mrazáku. Prádlo sice postupně zteplá, ale usínat budete pohodlně v chládku.

Vyzkoušejte mokrý ručník

Namočte ručník do studené vody, vyždímejte ho a na noc přiložte na zápěstí, krk, hlavu nebo kotníky. Na těchto místech jsou totiž cévy blízko kůži, takže dojde nejrychleji ke zchlazení krevního oběhu, a tedy i celého těla. Podobně budou fungovat třeba i namočené ponožky.

>> Přečtěte si, jak v létě nejlépe ochladíte celý byt. <<

Dejte si před spaním sprchu

Před spaním vás efektivně zchladí také sprcha. Na otužilce v ledové vodě si ale nehrajte, tělo by se pak totiž snažilo ohřát, takže byste si spíš uškodili. Vlažná voda bude pro tento účel nejlepší.

Odpojte zdroje tepla 

I když se to možná nezdá, elektronické přístroje vydávají velké množství tepla. Proto se pokuste jich na noc co nejvíce vypnout, včetně WiFi routeru. V létě omezte také umělé světlo, žárovky totiž byt zbytečně oteplují. 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.