Jak ochladit byt aneb vyhrajte boj s vedrem | Blog Mall.cz

Jak ochladit byt aneb vyhrajte boj s vedrem

Letošní letní horka jsou úmorná. Denní teploty se po několik dní v řadě drží vysoko nad hranicí 30 °C a ty noční se nezdají být o moc nižší. Pokud nepatříte mezi ty šťastné, v jejichž bytě je instalována nástěnná klimatizace, jistě vás počasí posledních dnů donutilo se minimálně zamyslet nad pořízením mobilní klimatizace, ochlazovače vzduchu nebo alespoň ventilátoru. Jaký je mezi jednotlivými řešeními rozdíl, jak účinně pracují a na kolik vyjde jejich pořízení? To vám přiblížíme v našem článku.

Ventilátory

Ventilátor vás ochladí jen pocitově, přesto se v horkých letních dnech stane potřebným pomocníkem. • 

Ventilátory jsou cenově nejdostupnějším řešením, jak se ochladit. Teplotu v místnosti pomohou snížit především v noci, kdy je venkovní klima snesitelnější. Pokud po setmění ventilátor natočíte směrem k oknu, pomůže s cirkulací vzduchu a ten horký vyžene z místnosti ven. Horko v bytě jde obvykle ruku v ruce se suchým vzduchem. Přes den tak můžete před ventilátor zavěsit mokrou utěrku či ručník a tím vzduch v bytě zvlhčit, nebo se vířený vzduch aspoň trochu ochladí.

Výhody a nevýhody ventilátoru

Nejlevnější řešení
V noci pomůže vyhnat horký vzduch z bytu

 - Vyšší hlučnost
 - Chladí pouze pocitově vířením vzduchu

S výběrem vhodného ventilátoru vám pomůže náš průvodce Jak vybrat ventilátor.

Ochlazovače vzduchu

Ochlazovač vzduchu můžete používat i ve venkovních prostorech. • 

Ochlazovače vzduchu se hodí coby nárazové řešení občasných tropických teplot. Pracují na podobném principu jako mobilní klimatizace, jsou však finančně dostupnější než klimatizace, a navíc u nich nemusíte řešit vývodní hadici.

Na rozdíl klimatizací ale zvlhčují prostředí – odpařenou vodu vyfukují společně s ochlazeným vzduchem zpět do místnosti. To má za následek zvýšení vlhkosti uvnitř místnosti a brzké zastavení přístroje. Ochlazovač totiž není schopen z filtru dostat další vodu, proto po několika desítkách minut sám přestane pracovat a je nutné počkat, až klesne vlhkost vzduchu. V prašném a nepříliš vlhkém prostředí může být zvlhčování užitečné.

Výhody a nevýhody ochlazovače vzduchu

Levnější než klimatizace
Bez nutnosti vedení vzduchu ven z domu
Nižší hlučnost, menší spotřeba energie

 - Omezená účinnost kvůli zvlhčování
 - Nedostačující pro dlouhodobé používání

Mobilní klimatizace

Mobilní klimatizaci je potřeba umístit blízko okna kvůli odvodní hadici. • 

Ačkoliv pořízení mobilní klimatizace vyžaduje největší počáteční investici, jedná se o nejefektivnější způsob, jak ochladit byt. V ideálních podmínkách dokáže stáhnout vnitřní teplotu až k 15 °C. Mobilní klimatizace nasává vzduch z místnosti, jeho část potom ochladí, vyfoukne zpátky do místnosti a zbytek putuje odvodní hadicí ven. Jako chladivo slouží nejčastěji plyn uzavřený v kovových trubkách.

K dostání jsou modely v cenovém rozmezí 7–26 tisíc korun, které se navzájem liší výkonem a rozměry místnosti, kterou zvládnou ochladit. Všímejte si proto označení BTU (jednotka pro chladicí výkon), případně udávaného výkonu v kilowattech (1 kW odpovídá cca 3 500 BTU). K dostání jsou mobilní klimatizace s výkonem v rozmezí 7 000 až 12 000 BTU.

Jak výkonnou mobilní klimatizaci potřebujete?

Pro rychlý výpočet potřebného chladicího výkonu mobilní klimatizace můžete použít jednoduché pravidlo: každý 1 metr krychlový potřebuje chladicí výkon 30 wattů.

Příklad:

Chceme ochladit místnost 7×5 m s výškou stropu 2,5 m. Nejdříve vypočítáme objem mítnosti, poté toto číslo vynásobíme třiceti, čímž získáme potřebný výkon ve Wattech:

6 × 5 × 2,5 m = 87,5 m3

30 W × 87,5 m3 = 2 625 W (2,63 kW)

Pro místnost o objemu 87,5 m3 se tedy doporučuje chladicí výkon 2,63 kW (cca 9 205 BTU/h). Obecně ale platí, že pro spolehlivější ochlazení lepší zvolit výkon vyšší, funkčnost klimatizace totiž většina uživatelů snižuje častými chybami při používání.

Mobilní klimatizace jsou často vybaveny displejem a dálkovým ovládáním pro snadnější a rychlejší nastavení správné teploty. • 

Jak maximalizovat výkon klimatizace?

Pokud zároveň s mobilní klimatizací použijete stropní ventilátor, dosáhnete příjemného klimatu po celé místnosti. Stropní ventilátor rozdmýchává teplotní vrstvy, např. pomocí zpětného chodu. Pomáhá chladnému vzduchu stoupat vzhůru od země a pocitově zlepšuje klima v místnosti. Zároveň udržuje ochlazený vzduch chladným po delší dobu.

Zásadní a velmi častou chybou je vystrčení odvodní hadice z okna nebo dveří. Díky jejímu průměru 12 až 15 cm musí okna či dveře zůstat do značné míry otevřené, což způsobuje únik chladného vzduchu ven, a naopak vnik odvedeného tepla zpět do místnosti. Efektivnost zařízení je tím výrazně snížena. Ideálním řešením je vyvrtání otvoru do zdi či skla. Pokud ale takový zásah dělat nechcete, mohou vám pomoci těsnění a nejrůznější sady, které ztrátu efektivity pomáhají snížit.

Výhody a nevýhody mobilní klimatizace

Velká efektivita chlazení
Odvlhčování
Vhodná pro dlouhodobé používání

Vyšší pořizovací cena
Vyšší spotřeba energie
Větší hlučnost
Nutnost umístění vývodní hadice

Dalších 10 užitečných tipů, jak ochladit byt:

Velmi důležité je dodržování pitného režimu a dostatečný přísun čisté vody, kterou si můžete ochutit například citronem. • 

  1. Přes den neotvírejte okna a nesnažte se větrat. Vpustíte tím do místnosti horký vzduch z venku.

  2. Nejvíce tepla se do bytů dostává skrze sluneční paprsky, tedy okny. Zatemněte proto okna záclonami, závěsy, žaluziemi či roletami. Záclony namočte nebo je zvlhčete rozprašovačem.

  3. Vyvarujte se vaření, pečení či smažení, tyto činnosti totiž vytvářejí další horký vzduch. V tropických letních teplotách sáhněte spíše po svěžích, studených pokrmech, jakými jsou např. zeleninové saláty, čerstvé pečivo nebo rychle uvařená jídla – těstoviny s mozzarellou, rajčaty a bazalkou.

  4. Na pár desítek minut vložte oblečení do mrazáku a poté se do něj oblékněte. Vašemu tělu se zaručeně uleví.

  5. Rozmístěte po obvodu stěn místnosti nádoby s kostkami ledu. Do vany a dřezu napusťte pár centimetrů ledové vody. Ta se v horku začne odpařovat, a tím ochlazovat vzduch.

    V horkých letních dnech se osvěžíte i lehkým zeleninovým salátem, který je navíc připravený za pár minut. • 

  6. Omezte používání počítače, televize, žehličky a dalších spotřebičů na minimum. Produkují totiž teplo, a mohou tak bránit vaší snaze o ochlazení místnosti. Nechte zapnuté pouze ty spotřebiče, které právě používáte (samozřejmě i chladničku a mrazničku).

  7. Používejte saténové či mikrovláknové ložní prádlo nebo se přikryjte jen prostěradlem. Pokud ho ještě před spaním dáte na hodinu do mrazničky, máte o chladivý pocit stoprocentně postaráno.

  8. Nenechte se zlákat ledovou sprchou, která má tendenci uzavírat póry. Déle trvající pocit úlevy vám dodá vlažná sprcha. Zároveň se zkuste po sprchování neutírat a nechte pokožku uschnout přirozeně, i to totiž ochlazuje.

  9. Mokrým hadrem v průběhu dne vytírejte podlahu - zvlhčíte tím vzduch a místnost se díky tomu ochladí.

  10. Dbejte na pitný režim. Vyhněte se slazeným minerálkám, šťávám a limonádám. Dopřejte si čistou vodu, ideálně ochucenou plátky citrónu, okurkou, čerstvou mátou nebo bezovými květy. Nic nezkazíte ani čajem, který necháte vychladnout a poté do něj vsypete kostky ledu.