Vybíráme bazén: kdy zvolit nadzemní a kdy zapuštěný? | Blog Mall.cz

Nadzemní nebo zapuštěný? Vyberte ideální bazén na zahradu

Před pořízením bazénu vás čeká zásadní rozhodnutí – nadzemní nebo zapuštěný? Oba mají své výhody i nevýhody. Především ale záleží na tom, kolik na bazén máte místa a jaký je váš rozpočet. Zjistěte, který bazén se lépe hodí na vaši zahradu.

Nadzemní bazény

Pod pojmem nadzemní bazén se vám možná jako první vybaví ten malý nafukovací, který se tak akorát vejde na menší dvorek. Tyto bazény většinou stojí do pár tisíc a hodí se na rychlé zchlazení hlavně pro děti, případně jako varianta na chatu či chalupu, kde jednou za čas strávíte víkend. Jako dospělý si v něm ale moc nezaplavete. Navíc ho musíte čistit ručně, protože vysavač by mohl stěny nafukovacího bazénu poškodit.

>> Vyberte si nafukovací bazén na MALL.CZ. <<

Nafukovací bazén je dobrý na rychlé osvěžení, ale většinou si v něm moc nezaplavete.

O dost zajímavější jsou fóliové nadzemní bazény s kovovými vzpruhami. V porovnání s nafukovacími bazény jsou větší a hlubší, takže si v nich zaplavou i dospělí. 

Fóliové bazény s kovovou konstrukcí jsou také stabilnější a díky pevným rovným stěnám je pohodlně vysajete bazénovým vysavačem. Výrobci navíc k bazénům často prodávají i filtrační jednotky, takže máte pořád čistou vodu, aniž byste ji museli vypouštět. Na menší zahradu nebo víkendovou chalupu ideální volba.

Počítejte ale s tím, že na ukotvení fóliového bazénu s kovovými vzpruhami potřebujete dokonale rovný podklad, protože tlak vody v bazéně musí být rovnoměrný.

Fóliové bazény s pevnou kovovou konstrukcí nabízí dostatek místa i pro dospěláky.

Zapuštěné bazény

Velká zahrada s dostatkem prostoru přímo vybízí k volbě zapuštěného neboli podzemního bazénu. Je sice nejdražší a musíte pro něj připravit a vykopat základy, ale ten výsledek za to stojí.

Zapuštěný bazén vybavíte třeba protiproudem a už nemusíte ani do aquaparku. Nebo ho zastřešíte a koupete se v něm klidně celý rok bez ohledu na počasí.

Podzemní bazény ani nenarušují vzhled zahrady, jsou elegantně zapuštěné do země a působí spíše jako přirozená vodní plocha. Kvalitní bazén vám navíc vydrží desítky let.

>> Léto na zahradě? Na MALL.CZ pořídíte vše potřebné. <<

Zastřešený podzemní bazén s protiproudem se skoro vyrovná návštěvě aquaparku.

Jaký tedy vybrat?

Pokud máte jen omezený prostor nebo pořizujete bazén na chalupu, kam jezdíte párkrát za rok, vystačíte si s malým nafukovacím bazénkem. Děti se v něm vyřádí a vy se v případě potřeby aspoň zchladíte. Bazén navíc kdykoliv vypustíte, smotáte a schováte na další sezónu.

Na menší zahradu, kde máte volnou rovnou plochu, pořiďte fóliový bazén s kovovými vzpruhami. Nabídne vám mnohem vyšší komfort, zaplavou si v něm děti i dospělí a navíc není o tolik dražší. Tyto bazény jsou díky skvělému poměru cena/výkon v Česku nejoblíbenější.

>> Fóliové bazény pořídíte na MALL.CZ. <<

Jestliže jste vodní živel, máte na zahradě dostatek místa a nebojíte se investovat, zvolte zapuštěný bazén. Je sice dražší a na začátku vás čeká více práce, ale máte vystaráno možná i na celý život. V kombinaci se zastřešením a protiproudem vám zapuštěné bazény téměř nahradí plavecké bazény či aquaparky.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.