Vyhazujete plevel? Ochuzujete se o cenný zdroj vitamínů

Vzít motyčku, kleknout vedle záhonu a plít až do úmoru. Plevel, zlý sen všech zahrádkářů, se jako každý rok roztahuje na zahradě. Jenže letos ho konečně využijete ve svůj prospěch – a rovnou v kuchyni.

Přečtěte si náš článek, prohlédněte obrázky a pak vyrazte na průzkum zahrady, parku nebo louky. S prázdnou se určitě nevrátíte.

1. Popenec

Když se řekne popenec, dělá se milovníkům dokonalých anglických trávníků rudo před očima. Tahle rostlina s fialovými kvítky se totiž ráda usidluje v trávě, kde ji úspěšně zastiňuje a vytlačuje. 

Popenec přitom udělá dobrou službu v kuchyni. Zkuste ho promnout mezi prsty – připomíná vám ta vůně něco? Možná se vám vybaví jiné bylinky jako šalvěj, máta či mateřídouška. Stejně jako ony totiž patří popenec do čeledi hluchavkovitých.

Popenec je špatný pán na trávníku, ale skvělý sluha v kuchyni.Popenec je špatný pán na trávníku, ale skvělý sluha v kuchyni.

Popenec sbírejte v době, kdy kvete – tedy přibližně od dubna do července. Využijete ho čerstvý i usušený. Perfektně se hodí do:

  • karbanátků,
  • zeleninových polévek,
  • pesta,
  • bylinkového másla,
  • smoothie
  • nebo bylinkového čaje.

Pomáhá při odkašlávání a udělá dobře také vašemu zažívání. Zkuste třeba popencový sirup proti kašli:

  • 200 gramů čerstvé popencové nati zalijte litrem vody a přidejte 3 oloupané a na plátky nakrájené pomeranče.
  • Nechte 24 hodin louhovat. Pozor – bylinky a pomeranče musí být celé ponořené ve vodě.
  • Druhý den vše povařte asi po dobu 5 minut.
  • Přeceďte a přidejte 1 kilo cukru.
  • Mírně vařte, dokud se objem nezredukuje a sirup nezhoustne.

2. Česnáček lékařský

Na stinných a vlhkých místech ale i na záhoncích narazíte na rostlinu s malými bílými květy. Ještě než ji nemilosrdně vyhodíte, aby nepřekážela rajčatům, ověřte si, že je to česnáček lékařský. Stačí promnout lístek mezi prsty a bezpečně ho poznáte podle výrazné vůně po česneku.

Po celou dobu, kdy česnáček roste, sbírejte vrchní lístky rostliny. Posekané je přidejte do:

  • salátu,
  • pesta,
  • bramboráků,
  • pomazánek,
  • mletého masa.

Česnáček při práci na zahradě určitě nepřehlédnete. Může totiž vyrůst až do výšky jednoho metru.Česnáček při práci na zahradě určitě nepřehlédnete. Může totiž vyrůst až do výšky jednoho metru.

Česnáček má antiseptické a hojivé účinky. Lístky se žvýkají při zánětech ústní dutiny, čaj má desinfekční účinky a působí příznivě na močové ústrojí.

Vyzkoušejte bylinkové máslo z čerstvého česnáčku.

  • Posekejte na jemno listy česnáčku, petržele a jarní cibulky.
  • Utřete je s pepřem, solí a změklým máslem.
  • Kus másla si nechejte v misce na okamžitou spotřebu, zbytkem naplňte tvořítka na ledové kostky. Tvořítka můžete pro jistotu vystlat igelitovým sáčkem, aby šly kostky pěkně ven.
  • Po ztuhnutí v lednici kostky přendejte do igelitového sáčku a zamrazte na později.

3. Ptačinec žabinec

Nenápadně schovaný pod jahodami, bramborami nebo paprikami se vine ptačinec žabinec. Vyhovují mu hnojené půdy a vždycky se drží při zemi. Poznáte ho podle drobných lístků a bílých květů.

Ptačinec můžete sbírat od dubna až do začátku zimy. Je opravdu vytrvalý – vydrží růst až do mrazu.

Listy s květy se hodí do:

  • polévek,
  • špenátu
  • nebo na chleba s máslem.

Kromě toho se z ptačince lisuje také šťáva, která se používá při léčbě tuberkulózy nebo ekzémů, čištění pleti a například také k úpravě metabolismu.

Ptačinec poznáte podle drobných bílých květů. Kromě lidí ho milují také zvířata – chovatelé ptáků by o tom mohli vyprávět.Ptačinec poznáte podle drobných bílých květů. Kromě lidí ho milují také zvířata – chovatelé ptáků by o tom mohli vyprávět.

Při zpracování myslete na to, že ptačinci nevyhovuje dlouhá tepelná úprava. Proto ho třeba do polévky přidejte těsně před dokončením.

Ideální je ptačinec i do salátu, kam se dává bez květů. Smíchejte ho s jakýmkoliv listovým salátem, třeba:

  • polníčkem,
  • rukolou
  • nebo ledovým salátem.

K tomu přidejte ředkvičky, nastrouhanou mrkev a listy česnáčku a vše zalijte francouzskou zálivkou.

Jak rychle a jednoduše oživit salát? Francouzskou zálivku zvládnete za chvilku.Jak rychle a jednoduše oživit salát? Francouzskou zálivku zvládnete za chvilku.

4. Vlčí mák

Zemědělci nemají na polích radost ze záplavy červené, děti ji zbožňují – protože jsou to přece sukýnky Makové panenky. Řeč je o krásně barevném vlčím máku. I když je planý a považovaný za plevel, nebojte se ho vzít do kuchyně.

Z vlčího máku využijete květy. Sbírají se od května do července, ale pozor – jsou velmi choulostivé na vlhko, takže je trhejte vždy za slunečného počasí. Jinak totiž hrozí, že zfialoví.

Květy vlčího máku se používají při problémech s dýchacími cestami. Poradí si s kašlem i s chrapotem. Zároveň působí proti nespavosti.

Z květů vlčího máku vyrobíte:

  • čaj,
  • sirup
  • ozdobu dezertu
  • nebo ozdobné ledové kostky do pití.

Vlčí mák raději nechte po dešti vyschnout a až pak se vydejte na květy.Vlčí mák raději nechte po dešti vyschnout a až pak se vydejte na květy.

Při kašli, zahlenění nebo chřipce je nejlepší vlčí mák kloktat. Díky tomu, že odvar nepolykáte, můžete si kloktadlo připravit i několikrát denně.

Stačí jen hodit do konvičky 10 gramů květů a přelít půl litrem horké vody. Nechte pár minut louhovat, přeceďte a je to.

Přečtěte si také o pěstování léčivých bylinek a nezapomeňte na rýmovník, který je čím dál tím oblíbenější.

Které kytky jsou podle vás neprávem označované jako plevel? Napište nám pod článek do komentáře, co používáte v kuchyni vy.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025