Všemocná kopřiva na scéně: léčí, chutná a roste úplně všude | Blog Mall.cz

Všemocná kopřiva na scéně: léčí, chutná a roste úplně všude

Kopřivu dobře zná každé malé dítě – nenápadně čeká v koutě zahrady, aby mohla popálit. Přesto má ale kopřiva své tradiční místo v léčení i v kuchyni.

Škoda, že moc lidí neví, jak velké bohatství v sobě kopřiva skrývá. Obsahuje například:

  • Železo – ke správné funkci ho potřebují všechny tělesné orgány, váže a přenáší kyslík v krvi.
  • Chlorofyl – podporuje přenos kyslíku v těle a díky tomu pomáhá s regenerací a bojem proti únavě.
  • Hořčík – působí proti křečím a podporuje nervy a svaly.
  • Karotenoidy – mají antioxidační účinky a pomáhají tělu bránit se před volnými radikály.
  • Kyselinu pantothenovou – zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů, podílí se na metabolismu.
  • Vitamín B2 – má vliv na funkci očí a pomáhá s tvorbou nových buněk.
  • Histamin – rozšiřuje cévy a zvyšuje jejich prostupnost.

Kopřivy mají schopnost rozpouštět v těle škodlivé látky – třeba kyselinu močovou. Čistí krev a pleť, posilují vlasy, pomáhají s alergiemi a snižují hladinu cukru v krvi. Kromě toho jsou i perfektním pomocníkem v boji proti únavě a zánětům močových cest.

Venku je krásně, ale vám se nic nechce? Zkuste kopřivovou kúru – každý den si udělejte kopřivový čaj nebo výluh. Kúru dodržujte maximálně týden. • 

Kdy a kam na kopřivy?

Největší pozornost si zaslouží zjara, kdy se objevují první mladé lístky – nejlepší k jídlu.

Postupem času kopřiva roste, stárne a obsahuje víc dusičnanů. Ty jsou pro člověka nevhodné a zhoršují stravitelnost a chuť kopřiv.

Kopřivy trhejte na prosluněných místech, ne v temných koutech, kam se málokdy dostanou sluneční paprsky. Kopřivy rostoucí ve tmě totiž obsahují mnohem více dusičnanů.

Kopřivy od silnice nebo nedaleko továren také nejsou to pravé ořechové. Zajděte třeba do lesa nebo na louku. Pozor i na místa, kde se venčí psi – kopřivám takové hnojivo vyhovuje a jsou krásné a bujné, ale na váš talíř se nehodí.

Na kopřivy si nezapomeňte vzít rukavice – i mladé jarní lístečky dovedou pořádně popálit. • 

S kopřivami rovnou do kuchyně

Kopřivová polévka

Základem je dobrý hovězí vývar třeba z morkových kostí a žeber. K tomu opláchněte tři hrsti kopřiv, spařte vroucí vodou a až to půjde, nasekejte je a povařte v polévce. Vynikající je v polévce rozmíchat vejce a přidat rozlisovaný česnek.

Kopřivy à la špenát

5 hrstí kopřiv operte, spařte vroucí vodou a nechte pár minut odležet. Na sádle nebo másle osmahněte 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli, zasypte lžící hladké mouky a přidejte nasekané kopřivy. Osolte, opepřete, přistrouhejte trochu muškátového oříšku a podlijte vodou. Povařte a na závěr přidejte 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce smetany a vmíchejte 2 vejce. Kopřivy à la špenát mají mraky vitamínů!

Rychlá omeleta

Hrst a půl kopřiv omyjte a spařte vroucí vodou. Na pánev nalijte olej a osmažte jarní cibulku. Přidejte kopřivy a ještě osmahněte. Vyšlehejte 3 vejce se strouhaným parmazánem nebo mozzarellou a zalijte cibulku s kopřivami.

Omeletu propečte podle chuti – může být nahoře trochu nedodělaná. • 

Léčivá šťáva

Mladé kopřivy umyjte, rozmixujte a přeceďte. Denně si dejte 1 lžičku do sklenice vody – ideálně půl hodiny před jídlem.

Čaj nebo výluh

Hrst mladých kopřiv omyjte, nasekejte a zalijte studenou vodou. Nechte přes noc louhovat, ráno přeceďte a vypijte.

Pokud máte chuť spíš na čaj, hoďte 5 lístků do hrnku a zalijte horkou vodou.

Kopřivy se hodí skoro kamkoliv

Použití v kuchyni je opravdu pestré – kopřivy přidejte třeba do šunkofleků nebo zapečených francouzských brambor. Pokud přemýšlíte o experimentu se slaným koláčem, pusťte se do něj právě v době, kdy máte připravené kopřivy. Využijete je i do nádivky, salátu nebo játrových knedlíčků.

Slaný koláč se šunkou a vrstvou kopřiv? Překvapte doma novinkou. • 

Nezapomeňte: kopřiva je týmový hráč. Jídlem jen z kopřiv neoslníte, ale když kopřivy doplníte chuťově výraznějšími surovinami, máte na stole dobrý a zároveň zdravý oběd nebo večeři.

Už jste letos byli na kopřivách? Napište nám na Facebooku, jaký je váš nejoblíbenější recept. A přečtěte si i o dalším hitu českých kuchynírýmovníku.

Témata:
  recepty, únava, kopřivy