V mnoha domácnostech se nádivka peče hlavně na Velikonoce. Ale až si najdete svůj srdeční recept, uvidíte, že rodina se bude nádivky dožadovat častěji – možná hned další víkend po Velikonocích.
Připravili jsme pro vás tři oblíbené recepty. V každém z nich se držte základních pouček:
- Zelenými ingrediencemi nešetřete.
- Pečivo použijte alespoň jeden den staré.
- Pečivo v mléce nerozmáčejte.
- Každé nádivce dodá šmrnc špetka rozlisovaného česneku nebo cibule.
- Nádivky se pečou v samostatném pekáčku, v roládě nebo i uvnitř kuřete či králíka.
Rohlíky, bagety nebo housky – je to na vás. Pečivo ale musí být suché, proto se používá alespoň jeden den staré. Můžete si ho nakrájet na kostičky třeba už večer a nechat do dalšího dne proschnout. • MALL.cz
1. Nádivka s uzeným masem a petrželí
Ingredience:
- 400 gramů uvařeného uzeného masa,
- 8 rohlíků,
- 5 bílků,
- 3 žloutky,
- 3 hrsti nasekané petrželky,
- 2 lžíce másla,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 200 ml mléka,
- strouhanka,
- pepř, muškátový oříšek, sůl.
Postup:
- V mléce rozšlehejte žloutky a trochu soli. Směsí zalijte rohlíky nakrájené na kolečka. Pečivo bude vlhké, ale ne rozmočené.
- Vymažte formu máslem a vysypte strouhankou. K rohlíkům v míse přidejte nasekanou petrželku, kostičky uzeného, prolisované stroužky česneku a prolisovanou cibuli (nakrájejte ji na velké kostky a protlačte lisem na česnek), pepř, sůl a muškátový oříšek. Vše zamíchejte.
- Ušlehejte pevný sníh z bílků a opatrně ho smíchejte se směsí v míse. Přendejte do formy a zbylé máslo, které jste nespotřebovali na vymazání, nakrájejte na tenké plátky a klaďte na nádivku.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Hotová nádivka je na povrchu zlatá, ale nemusí být úplně tuhá – tuhne totiž ještě při vychladnutí. Výborná je teplá s masem nebo i studená třeba se salátem.
Tip: Kopřivy jsou sice až v následujícím receptu, ale klidně můžete už v první nádivce nahradit jednu až dvě hrsti petržele stejným množstvím kopřiv
Petrželová nádivka se výborně hodí také do kuřecí rolády. Tam ale budete potřebovat přibližně poloviční množství nádivky oproti receptu. • MALL.cz
2. Kopřivová nádivka
Ingredience:
- 10 plátků veky,
- 4 vejce,
- 200 ml mléka,
- 2 lžíce másla,
- 1,5 hrsti kopřivových lístků,
- 100 ml smetany (stačí 12%),
- strouhanka,
- pepř, muškátový oříšek, sůl.
Zdravé kopřivy se hodí nejen do nádivky. • MALL.cz
Postup:
- Veku nakrájejte na kostky a namočte do mléka s rozšlehanými žloutky a jednou lžící rozpuštěného másla. Veka by neměla být úplně promočená – do nádivky ještě přidáte smetanu. Bílky si zatím odložte.
- Lístky kopřiv na dvě minuty povařte v osolené vodě. Propláchněte je studenou vodou a nakrájejte na asi 1 centimetr široké nudličky. Kopřivy přidejte k vece s mlékem, přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Bílky lehce osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Opatrně ho promíchejte s nádivkou.
- Zbylou lžíci másla využijte na vymazání formy, kterou zároveň vysypte strouhankou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl až tři čtvrtě hodiny.
Konzistence nádivky záleží na vaší chuti. Čím víc bílků a mléka přidáte, tím bude tekutější a po dopečení se bude více rozpadat. • MALL.cz
3. Nádivka s medvědím česnekem a kuřecím masem
Medvědí česnek koupíte na farmářských trzích a narazíte na něj i v přírodě – ve vlhkých a stinných lesích už od začátku března. V místech, kde se mu daří, roste ve velkých trsech a vytváří velké koberce. Při sběru buďte opatrní, ať si česnek nespletete s jedovatou konvalinkou a ať ho nepošlapete – aby zbylo i na ostatní.
Ingredience:
- 6 rohlíků,
- 4 vejce,
- 200 g kuřecího masa,
- 200 g uvařeného uzeného masa,
- 100 g medvědího česneku,
- 100 g másla + 1 lžíce na vymazání formy,
- strouhanka,
- pepř, muškátový oříšek, sůl.
Postup:
- Uvařte si kuřecí i uzené maso a schovejte si jeden z vývarů. Uzené maso bez kůže i kuřecí nakrájejte na kostky, rohlíky na kolečka. Nasekejte medvědí česnek a pažitku.
- Máslo si rozpusťte na pánvi a opečte na něm rohlíky. Nechte je vychladnout. Pak už stačí jen rohlíky pokapat vývarem (pozor na rozmočení) a smíchat je s bylinkami, masem, žloutky, solí, muškátovým oříškem a pepřem.
- Vyšlehejte bílky a sníh opatrně přidejte do směsi.
- Nádivku ve vymazané zapékací míse pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.
Podlouhlé listy a drobné bílé květy – to je medvědí česnek. Podporuje trávení, uklidňuje křeče a ničí střevní parazity. Nejlepší čas na sklizeň je před květem – v době kvetení už totiž listy nemají takovou sílu. • MALL.cz
Každý recept je jedinečný. Pochlubte se nám na Facebooku se svou nádivkou nebo s ingediencí, na kterou nedáte dopustit.