Zahrajte si videohry s rodinou: 4 nejjednodušší způsoby, jak na to | Blog Mall.cz

Zahrajte si videohry s rodinou: 4 nejjednodušší způsoby, jak na to

Chcete si doma společně s rodinou zahrát videohry, ale nevíte, jak na to? Možností je spousta – popíšeme vám ty nejjednodušší včetně výbavy, kterou k nim potřebujete.

1. Zahrajete si on-line přes Wi-Fi

Pokud máte doma více počítačů nebo notebooků, můžete ke každému usadit jednoho člena domácnosti a zahrát si stejným způsobem, jako byste hráli on-line s lidmi z druhého konce světa. On-line hraní dnes podporuje 99 % všech her, které lze hrát ve více hráčích, takže si tímto způsobem zahrajete prakticky cokoliv.

Typicky stačí, když jeden z hráčů spustí hru, založí virtuální místnost a rozešle ostatním pozvánky k připojení (například přes službu Steam). Jakmile se všichni hráči připojí, hra může začít. Samozřejmě platí, že pokud chcete hrát tímto způsobem, musí mít všichni hráči hru legálně koupenou a nainstalovanou na svém počítači.

Nevýhodou je, tento způsob je vhodný spíše pro hraní na dálku. Pokud si chcete zahrát doma, musíte buď přemístit počítače do jedné místnosti nebo se smířit s tím, že bude například Tonda hrát na notebooku v obýváku a Maruška na stolním počítači v ložnici. Na druhou stranu k hraní snadno přizvete například sourozence, který bydlí na druhém konci Česka.

Další nevýhodou je, že pokud chcete hrát nové, graficky náročné hry, pravděpodobně je neutáhnou všechny počítače, které doma máte (zejména pak pracovní notebooky). Jestli máte doma méně výkonné stroje, sáhněte spíš po starších hrách.

Pokud hrajete každý v jiné místnosti, připojte se společně na skupinový hovor například přes Skype, ať spolu můžete mluvit přes mikrofony.

2. Horké křeslo

Takzvaný hot seat byl oblíbeným způsobem hraní v dobách před rozšířením internetu a dodnes je oblíbený například u strategických her nebo párty her. Hráči sedí u jednoho počítače a předávají si ovladač nebo klávesnici. Jakmile jeden hráč odehraje své kolo, předá ovladač druhému a tak stále dokola.

Výhodou je, že vám k hraní stačí jen jedna kopie hry, jeden počítač a jeden ovladač. Velkou nevýhodou bohužel je, že tímto způsobem lze hrát pouze tahové hry, kterých není příliš mnoho. U stříleček nebo závodních her si takto nezahrajete. Pokud ale máte rádi strategie jako Heroes of Might and Magic nebo počítačové verze deskových her, horké křeslo vyzkoušejte.

3. Jeden počítač a více ovladačů

Dalším jednoduchým způsobem hraní na počítači ve více lidech je takzvaný lokální multiplayer. Všichni hrajete na jednom počítači, ke kterému máte přes USB porty připojeno více ovládacích zařízení. V praxi například jeden hráč hraje na klávesnici a myši, druhý na gamepadu (herním ovladači) a třetí na dalším gamepadu.

Pokud se nechcete mačkat u monitoru, propojte si počítač (nebo klidně i notebook) HDMI kabelem s televizí a hrajte klidně na gauči v obýváku. Akorát si pohlídejte, zda mají herní ovladače dostatečně dlouhé USB kabely.

Nevýhodou tohoto způsobu hraní je opět to, že ne všechny hry lokální multiplayer podporují. Rozhodně je jich ale víc než u horkého křesla. Tímto způsobem si například zahrajete také závodní hry – když hrajete ve 4 lidech, obrazovka se rozdělí do 4 částí, aby každý hráč sledoval svého závodníka. 

>> Pořiďte si na MALL.CZ herní ovladače, které připojíte k PC, herní konzoli Xbox i smartphonu. <<

Při hraní u jednoho počítače nebo notebooku doporučujeme bezdrátové herní ovladače, aby vám nepřekáželi kabely.

4. Herní konzole

Úplně nejsnazším a nejpohodlnějším způsobem rodinného hraní videoher je hraní na konzoli. Tu připojíte v obýváku k televizi, usadíte se na gauč a každý hráč si vezme do ruky ovladač. Nemusíte řešit, zda máte na hry dostatečně silnou grafickou kartu nebo zda máte dostatek počítačů. K rodinnému hraní v pohodě stačí jedna konzole a jedna televize.

Rodinné hraní na konzoli je nejjednodušší, protože nevyžaduje žádnou technickou přípravu. Prostě sednete a hrajete.

Pro rodinné hraní nejvíce doporučujeme herní konzoli Xbox Series S, která:

  • díky minimalistickému designu a menším rozměrům dobře zapadne do obývací stěny či stolku,
  • funguje jako multifunkční hub, takže kromě hraní na ní můžete přehrávat videa z YouTube, hudbu ze Spotify nebo filmy z Netflixu,
  • má bezdrátové ovladače, takže vám při hraní ve více lidech nebudou překážet kabely,
  • a oproti jiným modelům Xboxu má příznivější cenu.

>> Pořiďte si herní konzoli Xbox Series S na MALL.CZ. <<

Ke konzoli si navíc nemusíte kupovat další a další hry, ale můžete si předplatit Xbox Game Pass Ultimate. Ten stojí 999 Kč na 3 měsíce a získáte díky němu přístup k více než stovce oblíbených her, včetně rodinných her pro více hráčů. Zahrajete si například:

  • vtipnou párty hru Moving Out, kde pomáháte postavičkám se stěhováním,
  • fotbalovou klasiku FIFA 20,
  • legrační kooperativní hru s neohrabanými postavičkami Human Fall Flat,
  • elektronickou verzi oblíbené deskovky Pandemic,
  • nebo třeba Minecraft, jednu z nejoblíbenějších her v historii.

S licencí Game Pass Ultimate navíc ke hře snadno přizvete také kamarády a příbuzné, kteří herní konzoli nemají a bydlí od vás daleko. Licence podporuje multiplatformové hraní, takže stačí, když mají konkrétní hru koupenou třeba na počítači nebo na mobilu a stejně si spolu zahrajete.

>> Licenci Xbox Games Pass Ultimate si také pořídíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.