5 základních bezpečnostních rad pro uživatele internetu | Blog Mall.cz
Pozor na kyberzločince: 5 rad, díky kterým zůstanete na internetu v bezpečí

Pozor na kyberzločince: 5 rad, díky kterým zůstanete na internetu v bezpečí

Internetové hrozby není radno podceňovat – můžete kvůli nim skončit se zavirovaným počítačem, nulou na účtě nebo zveřejněnými soukromými zprávami. Jako obrana přitom stačí základy bezpečného chování na internetu. Přečtěte si 5 pravidel, díky kterým budete vy i vaši blízcí v bezpečí.

1. Nepřihlašujte se k účtům z veřejných počítačů a sítí

Do svých internetových účtů (zejména do banky, e-mailu nebo na sociální sítě) se nikdy nepřihlašujte z veřejných počítačů například v knihovně ani z veřejných Wi-Fi sítí například v kavárně. Pokud se přihlásíte třeba z počítače u kamaráda, vždy to proveďte v anonymním režimu a po skončení se ze sociální sítě odhlaste.

Veřejné počítače a Wi-Fi sítě představují riziko – zločinci mohou snadno odposlouchávat data, která v nich uživatelé vyplňují. Například vaše tajné heslo jednoduše odhalí i méně zkušený hacker, který je v kavárně s vámi, nebo provozovatel sítě.

2. Vymyslete si silné heslo

Častou chybou neznalých uživatelů internetu je, že si k účtům volí příliš jednoduchá hesla, například „anička”, „1234” nebo „Bruntál”. Takové heslo prolomí i nezkušený zločinec za pár sekund. A jakmile se mu to povede, má na talíři všechny vaše e-maily nebo soukromé zprávy na Facebooku.

Proto si ke každému účtu vytvořte silné heslo. Bezpečnostní experti doporučují tento postup:

  • vymyslete si krátkou větu, například: „V konvici se vaří voda.”
  • odstraňte ve větě mezery,
  • výslednou větu bez mezer použijte jako své heslo, například „Vkonvicisevařívoda.”

Ideálně si vytvořte několik silných hesel a u různých účtů je obměňujte. Ideální je mít ke každé službě jiné heslo. Pokud si svá hesla nezapamatujete, klidně si je napište a uložte na bezpečné místo (nenechávejte je ležet u počítače) nebo si stáhněte samostatnou aplikaci správce hesel, který si je zapamatuje za vás.

3. Pořiďte si antivirový program

Bezpečnost počítačů už desítky let ohrožují škodlivé programy (nazývané také malware nebo viry). Abyste se jim ubránili, musíte si pořídit antivirový program. Ten škodlivé programy včas zachytí a odstraní je dřív, než stihnou napáchat škody.

Jako vhodné řešení pro celou domácnost doporučujeme ESET Family Security Pack. Ten před škodlivými programy kompletně ochrání až 3 notebooky nebo stolní počítače a až 3 smartphony nebo tablety, takže v bezpečí bude i váš syn nebo babička.

ESET Family Security Pack jde navíc o krok dál než volně dostupné antiviry, a to tím, že:

  • kontroluje připojení ve vaší domácnosti. To znamená, že odhalí nezabezpečená místa ve vaší síti jako slabá hesla nebo zastaralé programy. Také vás upozorní, když se do domácí sítě připojí někdo cizí.
  • Jeho součástí je i výše zmíněný správce hesel, který vám k účtům vytvoří neprolomitelná hesla a zapamatuje si je za vás.
  • Včas odhalí internetové stránky, které chtějí zneužít vaše citlivé údaje, rozpozná převzetí kontroly nad vaší webovou kamerou nebo zašifruje komunikaci mezi klávesnicí a webovým prohlížečem, aby nikdo nemohl špehovat, co píšete.
  • Poskytuje rodičovskou kontrolu, díky které uvidíte, zda vaše děti nenavštěvují nevhodné stránky.
  • Pokud ztratíte nebo vám někdo ukradne zařízení, na kterém máte ESET nainstalovaný, pomůže vám najít jeho pozici.

>> ESET Family Security Pack pořídíte na MALL.CZ. <<

4. Dejte si pozor na cizí e-maily a SMS

Nejoblíbenější zbraní internetových zločinců je manipulace. Jejím prostřednictvím usilují o to, aby z vás vylákali citlivé informace jako čísla platebních karet, přihlašovací údaje k účtům nebo třeba rodné číslo.

Lidem hromadně odesílají e-maily či SMS zprávy, ve kterých se vydávají za úřady, banky nebo příbuzné. Například vám přijde e-mail od finančního úřadu, který vás vyzývá k urychlenému zaplacení nedoplatku na dani. Vy kliknete na odkaz v e-mailu, vyplníte osobní údaje a číslo karty a ty se hned odešlou podvodníkům, kteří je mohou zneužít ke krádeži vašich úspor nebo dokonce ke krádeži vaší identity.

Proto vždy, když se vám v e-mailu, mobilu nebo internetovém prohlížeči objeví výzva k urgentní akci nebo prosba o pomoc, pochybujte. Žádná citlivá data cizím lidem nesdělujte a raději zavolejte dané instituci (alespoň jde-li o banku či úřad) a ověřte si pravost e-mailu či SMS zprávy.

Ve střehu buďte především, když vám cizí člověk píše:

  • text psaný podivnou lámanou češtinou,
  • že musíte rychle někam kliknout nebo vyplnit formulář,
  • že jste vyhráli v soutěži.

Kyberzločinci zároveň prostřednictvím e-mailů šíří škodlivé programy. Vyzývají vás, ať kliknete na odkaz v textu nebo otevřete přílohu. A právě otevření přílohy nebo kliknutí na odkaz stačí k tomu, aby se váš počítač virem nakazil.

Proto nikdy neotvírejte přílohy a neklikejte na odkazy v e-mailech od cizích lidí.

5. Chraňte své soukromí na sociálních sítích

Pokud pravidelně používáte Facebook nebo Instagram, řiďte se těmito základními pravidly:

  1. Nevkládejte na sociální sítě nic, co byste neukázali cizím lidem na ulici. Například fotky vašeho bydliště, fotky dětí a známých v nelichotivých situacích nebo intimní fotografie cizí lidé snadno zneužijí.
  2. U všech svých příspěvků si nastavte soukromí. Na Facebooku vše sdílejte pouze pro své přátele a na Instagramu si zamkněte profil (uvidí ho jen lidé ve vašich kontaktech).
  3. Nepřidávejte si do přátel lidi, které neznáte. Mohou to být nebezpeční stalkeři či podvodníci, kteří slídí po informacích, které by mohli zneužít.
  4. Citlivé údaje jako čísla platebních karet nebo rodná čísla neposílejte ani svým přátelům do zpráv. Pokud například kamarád ztratí telefon, dostane se k citlivým údajům ve zprávách kdokoliv. Z toho důvodu také soukromé konverzace pravidelně mažte.
  5. V nastavení si aktivuje dvoufázové ověření. Jde o bezpečný způsob přihlašování, který znáte například z internetového bankovnictví. Při přihlašování vyplníte jméno a heslo a následně vám přijde na mobil jednorázový kód, který rovněž vyplníte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.