Jak funguje bezdrátové nabíjení a proč ho vyzkoušet | Blog Mall.cz

Bezdrátové nabíjení mobilů: jak funguje a jak s ním nejlépe začít

Bezdrátové nabíjení se v posledních letech stalo velkým hitem hlavně kvůli pohodlí. Nemusíte hledat správný kabel ani se s ním trefovat do konektoru – prostě jen mobil přiložíte a nabijete, a to klidně doma i v autě. Laici se často bezdrátovému nabíjení vyhýbají, protože neví, jak začít. Přitom je to snadné.

Jak funguje bezdrátové nabíjení

Bezdrátové nabíjení funguje na principu elektromagnetické indukce, která je známá už od 19. století. Možná jste slyšeli o vynálezci Nikolovi Teslovi, který pomocí elektromagnetické indukce rozsvítil žárovku bez použití drátů.

Elektromagnetická indukce vzniká mezi dvěma plošnými cívkami. Jedna je v nabíjecí podložce zapojené do elektřiny a druhá je součástí chytrého telefonu. Jakmile je k sobě přiblížíte, rozproudí se mezi nimi energie. Na stejném principu fungují například indukční vařiče, u kterých se proud přenáší z cívky v desce vařiče do dna hrnce z vodivého materiálu.

Bezdrátové nabíjení elektroniky pak funguje na standardu Qi z roku 2008. Ten elektromagnetickou indukci doplňuje o chytré dovednosti, díky kterým například na displeji vidíte stav nabíjení. Nabíjecí podložka vybavená Qi pozná, když je v dosahu (obvykle zhruba 1 cm) vhodné zařízení a začne ho sama nabíjet. A pokud v okolí žádné zařízení není, sníží svůj výkon na minimum, aby neplýtvala energií.

Pomocí bezdrátového nabíjení dnes doplníte energii nejen mobilům, ale také chytrým hodinkám, sluchátkům nebo myším. Bezdrátové nabíječky pořídíte v různých podobách, nejčastěji jsou to ale podložky a stojánky. Bezdrátové nabíječky využívají i někteří výrobci nábytku, takže je najdete vestavěné v nočním stolku nebo v pohovce.

Bezdrátové nabíječky ve tvaru stojánků jsou ideální na pracovní stůl. Mobil máte po ruce a dobře vidíte na displej.

Výhody bezdrátového nabíjení

Největší výhodou bezdrátového nabíjení je pohodlí. Nehledáte kabel, netrefujete se s ním do portu, ale prostě jen mobil přiložíte k nabíječce. Nabíječku si můžete umístit k pracovnímu stolu, do auta nebo kamkoliv, kde trávíte hodně času. Velkou výhodou také je, že jsou bezdrátové nabíječky většinou univerzální, takže nemusíte řešit, která nabíječka se k vašemu mobilu hodí.

Další výhodou je funkce takzvaného reverzního nabíjení. V praxi to znamená, že nabitý smartphone se sám stává nabíječkou. To přijde vhod například u bezdrátových sluchátek. Pokud vám v nich dochází baterka, přiložíte je na chvíli ke smartphonu a můžete poslouchat dál. Nebo pokud vašemu kamarádovi dochází baterie v mobilu, můžete mu poskytnout trochu šťávy z toho svého.

Bezdrátové nabíjení má ale i pár nevýhod, o kterých je dobré vědět:

  • během nabíjení nemůžete používat zadní fotoaparát
  • a během bezdrátového nabíjení unikne více energie než s kabelem.

Díky bezdrátové nabíječce můžete na mobilu pohodlně sledovat videa, aniž byste ho drželi v rukách.

Náš tip: Bezdrátové nabíječky EPICO

Chcete-li začít s bezdrátovým nabíjením, doporučujeme vyzkoušet nabíječky od výrobce EPICO, které mají několik vychytávek navíc.

Zaprvé jsou kompatibilní s technologií MagSafe, kterou používají iPhony řady 12. Jde o magnety rozmístěné do prstence pod sklem nabíječky. Díky nim se iPhone k nabíječce doslova přicucne a nevyklouzne. To přijde vhod zejména u stojánkových nabíječek do auta. Pokud máte speciální kryt podporující MagSafe, nemusíte ho z iPhonu před nabíjením sundávat. K nabíječkám EPICO ale jednoduše připevníte i kterýkoliv jiný smartphone.

Výrobci si dali záležet také na designu, který je na jednu stranu minimalistický a hezký na pohled, ale u stojánkových nabíječek má i praktické využití. Například mobil kdykoli natočíte do vodorovné polohy a můžete pohodlně sledovat filmy či videa, zatímco se nabíjí.

Takto vypadá bezdrátová nabíječka EPICO v akci.

Vyzkoušejte například nabíječku ve tvaru podložky, bílou nebo černou nabíječku do auta či stojánkovu nabíječku na stůl.

>> Nebo si vyberte z kompletní nabídky nabíječek EPICO na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.