7 rad, jak skvěle fotit mobilem | Blog Mall.cz

Vymazlené snímky bez drahého foťáku: 7 tipů, jak skvěle fotit mobilem

Kvalitě zrcadlovek se sice mobilní foťáky nemohou rovnat, ale když víte jak na to, vykouzlíte i s telefonem snímky, které ozdobí každý rámeček nad krbovou římsou. Přečtěte si osvědčené tipy, jak s mobilem fotit jako profík.

1. Základem je správný úchop

Mobil většinu času držíte v jedné ruce, ale při focení přivolejte na pomoc i druhou. Chytněte telefon oběma rukama a pokrčte je tak, aby vaše lokty směřovaly k chodidlům. Největší stability dosáhnete, když si lokty opřete o břicho.

A jak mačkat spoušť? Pokud fotíte na výšku, vystačíte si s ťuknutím na displej. Při focení na šířku ale raději využijte tlačítko na boční straně telefonu – u většiny současných smartphonů pořídíte fotky tlačítkem pro ovládání hlasitosti. Bude se vám fotit pohodlněji a vyhnete se nepřirozenému kroucení prstu. Chcete-li dosáhnout maximální stability, pořiďte si stativ pro smartphony.

Než spoušť zmáčknete, nezapomeňte na displeji jemně ťuknout na objekt, který fotíte. Čočka na něj zaostří.

2. Přejděte blíž k tomu, co fotíte

Častou chybou amatérských fotografů je, že svůj terč fotí příliš z dálky. Návštěvy pak mají sto chutí vytáhnout lupu, aby z fotky něco měly. Pokud k fotografovanému objektu přijdete blíž, zachytíte zajímavé detaily, které by vám z dálky unikly – fotka bude působit živě.

Náš tip: Vyzkoušejte si tuto radu třeba při focení svých dětí v přírodě. Z dálky sotva uvidíte, co děti na fotce dělají, zatímco zblízka zachytíte jejich výrazy.

Pokud objekt fotíte zblízka, strhne veškerou pozornost na sebe. • 

3. Nejhezčí fotky pořídíte za světla

Smartphony mají malé čočky, a proto ve tmě nefotí kvalitně. Chcete-li pořídit snímky, kterými se budete moct pochlubit rodině, kamarádům i publiku na Instagramu, foťte je za denního světla. A blesk nepoužívejte vůbec, fotkám z mobilu ještě víc uškodí.

4. Nastavte si HDR a ISO

Koukněte, zda můžete na svém mobilním foťáku zapnout HDR. Tato funkce vyfotí rychle za sebou dvě až tři různě tmavé snímky a spojí je do jednoho. Výsledkem je krásně barevná fotka s jemným kontrastem tmavých a světlých míst. Proto zapínejte HDR například při focení odpolední krajiny, ve které se mísí světlo a stíny, a v dalších exteriérech.

ISO vám naopak pomůže s momentkami. Fotíte-li hrající si děti, zvířata nebo jiný objekt, který se rychle hýbe, zvedněte si v nastavení ISO. Foťák pak pořídí snímek v co nejkratším čase – jinými slovy snímek zachytí dřív, než se stihne rozmazat. Maximální hodnotu ISO ale raději nenastavujte, jinak se na fotce objeví šum.

Aby z vašich dětí nebyly rozmazané šmouhy, zvedněte v nastavení foťáku ISO. • 

5. Nepoužívejte digitální zoom

Stejně jako kompakty a zrcadlovky, i mobilní fotoaparáty mají zoom, kterým záběr přiblížíte. Raději ho ale vůbec nepoužívejte. Zoom výrazně snižuje kvalitu fotografie a zhoršuje stabilitu, takže je větší riziko, že bude snímek rozmazaný. Místo přibližování fotku pořiďte ve vysokém rozlišení a požadovanou část vyřízněte.

6. Dodržujte správnou kompozici

Ať už fotíte na mobilu, zrcadlovce nebo kompaktu, pravidla pro správnou kompozici platí stejná:

  • Dominantní objekt umístěte zhruba do třetiny snímku na levé nebo pravé straně, nikdy doprostřed. Vynikne tak objekt i pozadí.
  • Horizont umístěte zhruba do třetiny snímku v horní nebo spodní polovině, nikdy doprostřed.
  • Fotíte-li samostatnou budovu, musí být v záběru celá.
  • Pokud fotíte člověka před budovou, vyfoťte ho tak, aby zabíral větší část fotky. Na rozdíl od budovy nemusí být na fotce celý – stačí od pasu nahoru.

Pokud si s třetinami nevíte rady, využijte při focení mřížku. Do přesně vyznačených třetin snadno umístíte objekty i horizonty. Mřížku najdete v nastavení aplikace.

Nastavit správně horizont je díky mřížce hračka. • 

7. Hotové fotky nenechte zapadnout

Rizikem focení na mobilu je, že vám fotky mohou zapadnout ve změti stažených obrázků a fotek od kamarádů. Při ukazování návštěvám musíte fotky dlouho hledat a nešikovně je prohlížet na displeji mobilu.

Všem těmto problémům se vyhnete s mobilní mini tiskárnou, se kterou vytisknete fotky do alba rovnou z mobilu. Revoluční novinkou v oblasti tisknutí ze smartphonů je mobilní tiskárna Instax Mini Link. Přes Bluetooth ji propojíte s telefonem a stáhnete si speciální aplikaci. Rozhraní aplikace se mění podle toho, zda tiskárna leží, nebo stojí.

Mini tiskárnu v cool designu si můžete vybrat ve třech barvách. • 

Pokud tiskárna stojí, stačí, když vybranou fotku přetáhnete nahoru a okamžitě ji vytiskne. Na tiskárně také najdete tlačítko, kterým vzdáleně zmáčknete spoušť – to využijete třeba pro pohodlnější focení selfíček. Pomocí funkce Video print si pak vyberete libovolný okamžik z natočeného videa a vytisknete ho stejně jako klasickou fotku.

Pokud tiskárnu položíte, spustí se takzvaný Fun mode a v aplikaci uvidíte funkce jako úprava fotek, stříhání, rámečky nebo tvoření koláží. Pobavit se můžete i funkcí Match Test, která vyhodnotí, jak se k sobě s druhým člověkem na fotce hodíte.

Na jedno nabití vám Instax Mini Link vytiskne až 100 snímků a jedna fotka mu zabere 12 vteřin. Odnáší si tak titul nejrychlejší tiskárny ve své kategorii.

>> Vytiskněte si fotky snadno a rychle s tiskárnou Instax Mini Link. << 

Fotíte raději mobilem, nebo upřednostňujete klasické fotoaparáty? Napište nám to do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.