8 tipů, se kterými pořídíte parádní podzimní fotky | Blog Mall.cz

Zachyťte barvy podzimu: 8 tipů, se kterými pořídíte parádní podzimní fotky

Krajina hýřící všemi barvami, opadané listí i ranní mlhy – podzim je zkrátka výzvou pro fotografy. Jděte si také ulovit pár barevných fotek. Sepsali jsme pro vás tipy, se kterými pořídíte úchvatné snímky v podzimní krajině.

S nástupem podzimu se příroda zbarvuje do všech odstínů hnědé, žluté a červené. Ideální čas na focení, kdy je krajina nejbarevnější, se přitom každý rok mění. Dívejte se kolem sebe, abyste tu správnou chvíli nepropásli – většinou nastává ke konci října.

1. Hledejte správná podzimní zákoutí

Ještě než se vydáte s foťákem do terénu, naplánujte pečlivě místo focení. Vypravit se jen tak ven se nevyplácí – udělejte si nejprve průzkum a vyberte místo s různými druhy stromů. Čím víc jich bude, tím víc barev na fotku dostanete. Každý listnáč se totiž zbarvuje jinak.

Ideální jsou také odlehlá místa, kde není tolik rušno. Jen tam budete mít na focení klid a snímky vám nebudou kazit davy lidí.

Při výběru místa berte v potaz i světlo. Lesy jsou možná plné barev a nepotkáte tam živáčka, ale hustý porost brání přístupu světla. Vytipujte si raději park, kde je dostatek volného prostoru i barevných stromů a snáze odhadnete, kdy a kam bude slunce svítit.

Každý rok začnou stromy opadávat jindy, mějte foťák v pohotovosti už od konce září. Vypravte se pak na místa, kde jsou listnaté stromy – na nich je podzim vidět nejvíc. • 

2. Hrajte si s listy

Barevné listí je na podzimních fotkách to hlavní. Zachyťte ho různými způsoby, vyzkoušejte třeba:

  • pohled z rozhledny nebo vyhlídky na barevnou krajinu,
  • detail na strukturu listu
  • nebo záběry na listím pokrytá opuštěná místa, jako jsou lavičky nebo houpačky.

Fotíte-li portréty, nechte modela nebo modelku, ať si s listím hraje – vezme hromadu listí do rukou a vyhazuje je do vzduchu. Vy jen cvakejte foťákem – když se to povede, vytvoříte spoustu akčních snímků.

Náš tip: Tu správnou atmosféru můžete dokreslit i pomocí podzimních rekvizit. Třeba na rodinné focení doneste do parku dýni a posaďte malé nezbedy k ní.

3. Vychytejte kontrasty barev

Podzim je plný kontrastů: modré nebe, žluté a červené listí, tmavé kmeny nebo skály. Zkombinujte teplé barvy listí se surovou přírodou a vyfoťte třeba:

  • žlutě zbarvené břízy na pozadí zelených jehličnanů,
  • výrazně žlutý list na blátivé zemi
  • nebo červené šípky proti modré obloze.

A aby barvy na fotkách vypadaly stejně dobře jako ve skutečnosti, nebojte se snímky upravovat v editoru – dodatečně zdůrazníte sytost barev nebo třeba zesvětlíte stíny.

>> Sledujte další tipy od fotografa Petra Jana Juračky na MALL.TV. <<

Náš tip: Nezapomeňte si s sebou na podzimní focení přibalit i polarizační filtr – díky němu budou barvy listů i nebe mnohem sytější. Při focení u vody vás filtr zase zbaví nežádoucích odlesků na hladině.

>> Vybavte se na focení od hlavy až k patě na MALL.CZ. <<

4. Foťte ve zlaté hodince

Barevné snímky získáte kdykoli přes den, ale nejlepší podzimní fotky vznikají v takzvané zlaté hodině – je to čas asi 1–2 hodiny po východu a před západem slunce. V tu chvíli je slunce nízko nad horizontem a vytváří měkké a zlatavé světlo, takže pestrobarevné listy ještě víc vyniknou.

Náš tip: Zlatá hodina je čas, kdy v lese nejlépe zachytíte světelné paprsky pronikající přes stromy. Ty na fotce vytvoří hru stínů a světel.

Pokud zlatou hodinku nestihnete, počkejte si v přírodě na tu modrou – fotografové tak označují čas, kdy vznikají skvělé podvečerní fotky s modrou nebo lehce fialovou oblohou. Modrá hodina nastává zhruba hodinu po západu slunce.

5. Dostaňte do záběru vodu

Odrazy krajiny ve vodní hladině rybníka nebo pohledy na lesní vodopády jsou atraktivní v kterémkoli ročním období. Na podzim ale díky pestrým barvám vyniknou o to víc.

Vypravte se k břehům rybníků, jezer nebo potoků – v horní polovině fotky zaberte krajinu a ve spodní polovině její odraz ve vodě. Klidně se u vody na chvíli utábořte a počkejte si, až se do záběru dostane například labuť. Snímek tak získá něco navíc.

Nebojte se ani menších vodopádů nebo jezů – v létě zaniknou v hustém zeleném porostu, ale na podzim je zvýrazní barevné stromy okolo.

Náš tip: Na focení u vody si pořiďte stativ. Abyste zachytili tekoucí proud vody, nastavte na foťáku delší expoziční čas. Stativ vám pomůže, aby byly fotky i tak ostré. A pokud máte možnost, vezměte si s sebou na focení i tzv. ND filtr, který funguje pro fotoaparát podobně jako sluneční brýle. Delší expoziční čas totiž znamená i světlejší fotku a bez ND filtru byste pak vodního efektu nedosáhli.

Zakomponujte do podzimních snímků vodu. V kombinaci s podzimní přírodou zachytíte krásně barevné scenérie. • 

6. Přivstaňte si na ranní mlhu

Díky ní budou vaše fotky tajemnější. Sledujte předpověď počasí – mlha vzniká, když jsou mezi dnem a nocí velké teplotní rozdíly a teplý vlhký vzduch se ochlazuje. Jakmile zjistíte, že po teplém dnu následuje chladná a jasná noc, máte vyhráno.

Pak vstaňte brzy ráno a vypravte se na nejbližší kopec. Nejlepší záběry totiž vznikají při pohledu shora dolů. Tak zachytíte, jak se mlha valí údolím nebo mezi lesy.

Náš tip: Mlha se nejvíc tvoří v okolí rybníků nebo řek. I tam si na ni můžete počkat a fotit přímo v ní. Pak ale myslete na to, že na fotografiích budou vidět jen blízké nebo výrazné prvky.

7. Zachyťte podzimní plody v celé kráse

Podzim nejsou jen listy. Krásu barevné krajiny dotváří i plody podzimu, jako jsou šípky, kaštany, žaludy, jeřabiny nebo třeba houby. Zaměřte se na ně a vytvořte detailní záběry. A nebo zaostřete na krajinu v pozadí a barevné plody umístěte do popředí – budou rozmazané, ale vytvoří na snímku barevný efekt.

Náš tip: Pokud fotíte detaily v podzimní přírodě, nebojte se prostředí upravit k obrazu svému. Fotíte-li třeba houbu v mechu, zbytečně by vám záběr narušovaly suché větve okolo. Ukliďte je. Zkrátka si focený objekt naaranžujte, aby vypadal na fotce ještě lépe.

Podzim je jako stvořený pro focení detailů. • 

8. Zahalte fotky do jinovatky

Podzimní počasí dělá v krajině kouzla, vám stačí přenést je na fotku. Počkejte si třeba na první podzimní jinovatku. Vzniká většinou za jasné noci, kdy teploty spadnou alespoň na -5 °C. Jinovatka obalí lístečky, trávu i plody ze všech stran – jděte pak s objektivem velmi blízko a zachyťte detail ledových krystalků na podzimních plodech.

Náš tip: Chystáte-li se fotit v extrémním počasí, vybavte se záložními bateriemi – zvlášť v chladu se totiž snižuje jejich kapacita, takže nevydrží tak dlouho. Ani přechody ze zimy do tepla nedělají foťáku dobře – čočky objektivu se zamlžují. Pokud si chcete během chladného venkovního focení odskočit na teplý čaj, nevytahujte vevnitř foťák z brašny.

Správné vybavení půl úspěchu

Podzimní nádhery nafotíte, ať už máte bezzrcadlovku, digitální foťák nebo zrcadlovku. Ideální je, pokud foťák zvládá nastavení clony i expozice. S jakými pomocníky zachytíte barvy podzimu:

TIP 1: Bezzrcadlovka Olympus OM-D E-M10 Mark II Silver

Tenhle foťák má rozlišení 16,1 megapixelů a je vybavený systémem rychlého ostření. Díky stabilizátoru obrazu získáte dokonalé snímky i za pohybu nebo ve slabém světle, což se při focení podzimní přírody hodí. A navíc má Olympus zabudovanou Wi-Fi, takže si klidně všechny snímky stáhnete do mobilu ještě v terénu.

>> Bezzrcadlovku Olympus seženete na MALL.CZ. <<

TIP 2: Digitální kompakt Canon PowerShot G7 X Mark II

Hledáte-li profesionální fotoaparát, který zároveň klidně schováte do kapsy, je Canon PowerShot ten pravý. Má snímač s rozlišením 20,1 megapixelů a můžete ručně ovládat clonu, závěrku i citlivost ISO. Při focení podzimní krajiny pak oceníte i ultraširokoúhlý objektiv.

>> Digitální kompakt Canon najdete na MALL.CZ. <<

TIP 3: Zrcadlovka Nikon D5600

Pokud si libujete v detailních fotkách, využijete foťák Nikon, který má rozlišení 24,2 megapixelů – zachycení drobných krystalků jinovatky nebo struktury podzimního listí bude hračka. Velký rozsah citlivostí ISO navíc zajišťuje, že budete mít dokonalé fotky i za špatného světla, což při focení v lese přijde vhod.

>> Pořiďte si zrcadlovku Nikon na MALL.CZ. <<

Co se vám při focení barevného podzimu nejvíc osvědčilo? Napište nám do komentářů své fotografické postřehy.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.