Fotograf radí, jak fotit zvířata v ZOO | Blog Mall.cz

Fotograf radí: jak udělat krásné fotky zvířat v ZOO

Návštěva zoo je v létě ideální – zvířata se vystavují venku a vy je můžete nejen obdivovat, ale i fotit. Jenže zachytit divokého tygra nebo rychlé pštrosy na fotografii není jen tak. Čtěte, co radí zkušený fotograf Petr Jan Juračka, abyste si z výletu za zvířaty odnesli krásné snímky. 

Focení v ZOO považuje mnoho fotografů za královskou disciplínu – musíte si poradit s rychlými pohyby chlupatých tvorů, ale také horšími světelnými podmínkami nebo rušivým pozadím. Klíčové je proto správné vybavení.

Levným kompaktem profi fotky zvířat nepořídíte. Sáhněte raději po foťáku, který má víc funkcí a můžete jej manuálně nastavit. Potřebujete především vyšší citlivost (ISO) a také rychlejší ostření.

Než se vydáte fotit, nastavte na fotoaparátu:

  • co nejnižší clonu, abyste využili světla,
  • krátký (rychlý) čas expozice, který zvládne pohyby zvířat a fotky nebudou rozmazané.

„Foťte tak rychlým časem, jak jen udržíte. Zvlášť, když fotíte teleobjektivem nebo delším ohniskem, potřebujete rychlý čas, aby nebyly fotky rozmazané. Nastavte si na foťáku i sériové snímání – můžete tam nabouchat třeba 20 fotek a uvidíte, že alespoň jedna vyjde a bude ostrá.” 

Petr Jan Juračka, fotograf

>> Pořiďte si kvalitní zrcadlovku na focení zvířat na MALL.cz. <<

Pokud už patříte k pokročilejším fotografům, nenechejte doma:

>> Vyberte si na MALL.cz objektiv, který potřebujete. <<

 

Příprava je půl fotografického úspěchu

Ještě než se vydáte do ZOO, zjistěte si všechny informace. Abyste byli v ZOO mezi prvními, ověřte si, kdy zahrada otevírá. Podívejte se také, zda má na webu uveřejněné časy krmení jednotlivých zvířat. Právě tehdy máte největší šanci pořídit originální snímky.

Jak pracovat se zvířaty

Zapomeňte chvíli na techniku. Pokud je něco ještě důležitější než správný objektiv, je to práce se zvířaty. Myslete na to:

  • kdo bude v daném období aktivní,
  • koho budou chovatelé krmit,
  • kdo dělá zajímavé kousky ve výběhu.

A pokud nevíte, kde začít, jděte k plameňákům:

  1. Začněte tím, že vyfotíte hlavu, abyste si focení osahali a natrénovali.
  2. Pak hledejte zajímavé kompozice 2 nebo 3 plameňáků, kteří se hádají nebo sedí na vajíčkách.

„Prakticky každá ZOO má plameňáky. Ti jsou skvělí jako vstupní bod na focení v zoologické zahradě – je to jedna z nejjednodušších disciplín, ale zároveň nejzajímavějších.”

Petr Jan Juračka, fotograf

Nejjednodušším zvířetem na focení je podle fotografa Petra Jana Juračky plameňák. Až se vydáte do ZOO, zamiřte nejprve k jejich výběhu. • 

Co dalšího vám pomůže při focení v ZOO? Tady je pár pravidel:

1. Vyrazte hned zrána

V ZOO možná strávíte celý den, ale největší šanci na krásné snímky máte brzy ráno – zvířata jsou totiž nejaktivnější a zároveň se po zahradě ještě nepotuluje mnoho návštěvníků, kteří by vám překáželi v záběru.

Náš tip: Kromě denní doby si pohlídejte také počasí. Když je jasno, do ZOO chodí spousta lidí a bude vás trápit ostré světlo. Vydejte se tam raději tehdy, když je pod mrakem nebo třeba trošku prší.

2. Ostřete na oči

Fotkou byste měli předat emoci. Bez ostrého záběru na oči to ale nepůjde. Soustřeďte se proto na zvíře a vždy ostřete na oči. Pokud je to možné, fotografujte z podhledu – přidřepněte si, abyste se dostali na úroveň očí zvířete.

3. Nespěchejte

Zvlášť při focení v ZOO se vyplatí počkat na ten správný okamžik. Klidně si vytipujte správně osvětlený výběh se zajímavými zvířaty a počkejte, až se začne něco dít. Větší šanci máte:

  • při krmení zvířat
  • nebo u výběhu, kde jsou mláďata.

Jestli se chystáte na krmení zvířat, buďte na místě včas – zaberte si správné místo, odkud budete mít dobrý výhled a nebudou vám clonit ostatní návštěvníci. • 

4. Počítejte s překážkami

Kdo je připraven, není překvapen. Nachystejte se na to, že vás nemine focení přes sklo, ohradu nebo mříže.

  • Fotíte-li třeba opice nebo ptáky v prosklených výbězích, mějte po ruce polarizační filtr, který vás zbaví nežádoucích odlesků. Zároveň si stoupněte co nejblíže sklu.
  • V případě ohrad zkuste objektiv prostrčit mříží. Pokud to nejde, nastavte na fotoaparátu maximální zoom a co nejmenší clonové číslo a vyfoťte zvíře i s oplocením – na fotce bude rozmazané a téměř neviditelné.

S plotem, mřížemi i sklem si poradíte – stačí si šikovně stoupnout nebo využít polarizační filtr či zoom. • 

A rada na závěr – třiďte. Z celodenního výletu do ZOO si odnesete stovky fotek. Ne všechny ale stojí za to, abyste je ukázali světu. Udělejte pečlivý výběr a zvolte jen pár nejlepších, se kterými se pochlubíte.

>> Podívejte se i na další díly pořadu Ze života fotografa na MALL.tv. <<

Vyzkoušíte tipy fotografa? Napište nám do komentářů, jak se vám fotovýprava do ZOO vydařila.