Instantní fotky? Kvalitnější, než byste čekali | Blog Mall.cz

Fotky z instantního foťáku? Mnohem kvalitnější, než byste čekali

Zapnete foťák, zaostříte, zmáčknete spoušť a za minutu a půl už držíte v rukou výsledek. Instantní fotoaparáty jsou čím dál oblíbenější – a rozhodně už neplatí, že by dělaly maličké a nekvalitní fotky. Ty nejlepší z nich například detekují intenzitu světla na scéně a samy rozhodnou, zda použijí či nepoužijí blesk. Kvalita fotek tak jde rapidně nahoru.

S instantními fotoaparáty se člověk vždycky pobavil.Nikdy jste neměli úplně pod kontrolou, co přesně fotíte, fotky byly malinké a barevný výsledek často míjel realitu. Instantní foťáky ale udělaly obrovský pokrok – s těmi dnešními už nafotíte fotky, které neslouží jen ke krátkodobému pobavení, ale klidně si je založíte do svého fotoalba. A i tak si s nimi užijete dost zábavy.

Automatická detekce světla

Největším průkopníkem instantních fotoaparátů je v posledních letech japonský Fujifilm. A jeho poslední model – Instax SQUARE SQ1 – tuto pozici na trhu jenom podtrhuje. Fotoaparát má například funkci automatického nastavení scén, která při fotografování sama rozezná úroveň okolního osvětlení a při jeho nedostatku scénu přisvětlí bleskem. To je skvělé třeba při focení na večírcích nebo plesech, kdy předem nevíte, kolik světla zrovna v záběru máte.

Když už jsme u focení na akcích – Instax SQUARE SQ1 zjednodušuje také focení selfíček. Vedle objektivu má totiž malé zrcátko, takže ještě před stiskem spouště dobře vidíte, co přesně máte v záběru. Na jednu stranu tím sice odpadá onen adrenalin, který všichni zažívali, když fotka pomalu lezla z foťáku, na druhou stranu nevyhazujete peníze oknem. Přece jenom fotka z instantního foťáku vyjde asi na 30 korun, takže zpackat jich víc za sebou není dvakrát příjemné.

Nastavení selfie módu je na Instax SQUARE SQ1 velmi jednoduché – jenom dvakrát pootočíte kroužkem objektivu. • 

Velké fotky, které vydrží

Možná si ještě pamatuje doby, kdy fotky z instantního foťáku postupně bledly, až z nich po letech zbyl jen bílý papír. S dnešními instanty se vám nic takového nestane. Fotka je „skutečně fotka“ a vydrží vám nekonečně dlouho.

Instantní fotoaparáty navíc umějí větší fotky než kdy dříve. Například zmíněný Instax SQUARE SQ1 fotí oblíbené čtvercové fotky o rozměrech 62×62 mm, i s rámečkem má pak výsledek 86×72mm. Do peněženky si ji sice nedáte, ale v rodinném fotoalbu už se taková fotka rozhodně neztratí.

Výrazně se zvýšila i rychlost „vyvolání“. Zatímco u starých instantních foťáků jste na výtvor museli čekat i 15 minut, dnešní Instaxy vám fotku vytisknou přibližně za 90 sekund.

Instax SQUARE SQ1 má kompaktní tělo a prodává se ve třech barvách: křídově bílé, cihlově oranžové nebo ledovcově modré. • 

Perfektní nástroj k tvoření

Dlouhá trvanlivost, velké rozměry a solidní kvalita fotek naprosto mění účel a využití instantních foťáků. Už neslouží jen k pomíjivé zábavě někde na plese nebo na svatbě, ale mají skutečně praktické využití. Svoje kouzlo přitom neztratily.

Pro technicky méně zdatné nebo starší generace může být Instax plnohodnotnou náhradou za fotoaparát v mobilním telefonu. Nejen díky dobré kvalitě fotek, ale také díky tomu, že fotku mají okamžitě vytištěnou. Ruku na srdce – jen málokdo z takových lidí si fotku z telefonu pošle do tiskárny a skutečně vytiskne.

Pro ty hravější a zdatnější je pak Instax výborným nástrojem pro kreativní tvoření. Z fotek vytvoříte hravé fotoalbum, připravíte originální dekorace do svého domova nebo vytisknete jedinečné jmenovky na vánoční dárky.

>> Chcete vědět o foťácích Fujifilm Instax více? Přečtěte si tento článek. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.