Jak pořídit dechberoucí fotografie (nejen) z dovolené | Blog Mall.cz

Jak pořídit dechberoucí fotografie (nejen) z dovolené

Chcete si z dovolené přivézt fotky, u kterých zbytek rodiny ani jednou nezívne a na sociálních sítích se reakce jen pohrnou? Sepsali jsme pro vás osvědčené tipy od profesionálních fotografů

Základním pravidlem každého dovolenkového fotografa je nevytahovat fotoaparát na všechno, co uvidíte. Pamatujte, že kvalita má přednost před kvantitou a prohlížet si doma hromady podobných fotek uspí lépe než počítání oveček. Vnímejte proto nová místa především vlastníma očima a foťák vytáhněte jen tehdy, když to opravdu stojí zato.

Podobně zajímavá místa by ve vašem albu rozhodně neměla chybět. • 

Chcete-li objekt zachytit co nejlépe, vyfoťte ho několikrát a různými způsoby. Doma si pak v klidu projděte paměťovou kartu a nechejte si pouze verzi, která se vám líbí nejvíc. Několik stejných fotek z dovolené vám zbytečně zabere místo na disku i čas při prohlížení.

Stoupni si támhle, babi

Každá okouzlující fotka musí mít správnou kompozici. Ať už fotíte babičku nebo vtipnou ceduli, neumísťujte ji do středu snímku. Pokud je dominantní objekt uprostřed, zbytečně zanikne půvab pozadí.

Každý profesionální fotograf ví, že zlatým pravidlem je umístit objekt do zhruba třetiny snímku na levé nebo pravé straně. Vynikne tak objekt i pozadí. Tento známý trik používal na svých obrazech už Leonardo Da Vinci.

>> Přečtěte si tipy, jak pózovat, aby vám to na každé fotce slušelo. <<

Ukázka správné kompozice. Lahodný drink je v pravé třetině snímku. • 

Jistě znáte situaci, kdy při procházce po městě narazíte na zajímavou budovu a chcete se u ní vyfotit. U tohoto typu fotky pamatujte na několik pravidel:

  • Budova musí být v záběru celá.
  • Člověk nesmí být miniaturní - postavte ho dál od budovy a vyfoťte tak, aby zabíral výraznou část fotky.
  • Na rozdíl od budovy, člověk nemusí být na fotografii celý, stačí od pasu nahoru.
  • Zkuste si dřepnout a srovnat výšku člověka a budovy. Díky tomu vyniknou na fotce oba.

Vdechněte fotkám život

Když na dovolené fotíte své blízké, nezapomínejte, že nefotíte v pozoru stojící hradní stráž s kamenným výrazem. Přesvědčte je, ať udělají zábavnou pózu nebo vtipnou grimasu. Pamatujte také, že není nutné, aby se dívali do objektivu nebo aby o fotografování vůbec věděli. Přirozené momentky skvěle zachytí situaci i náladu.

Fotíte-li děti nebo zvířata, necvakejte je z dálky ani ze své perspektivy obra. Dřepněte si k nim a získejte jejich pozornost. Výsledkem bude přirozené vykreslení postavy a lepší detail.

Držte se výše zmíněných pravidel a i vám se podaří získat podobně fešnou fotku. • 

Hrajte si s úhly. Většina fotek z dovolené vypadá podobně, a tak trochu všedně, protože je fotograf pořizuje ve stoje. Obcházejte objekt nebo si před ním zkuste dřepnout či dokonce lehnout. Objevíte jedinečné úhly, díky kterým fotku ozvláštníte.

Hurá do vody 

Ve fotoalbu z dovolené by neměla chybět ani parádní fotka od moře. Smaragdová hladina i vlny dopadající na pláž vypadají ve slunečním svitu prostě dokonale. Takovou příležitost si nemůžete nechat ujít.

Pokud se vydáte lovit pod mořskou hladinu místo perel dokonalé fotky, nezapomeňte, že klasický foťák by takové dobrodružství nerozdýchal. Pořiďte si buď speciální foťák pro podvodní focení nebo vodotěsný obal

Zachyťte krásu přírody i barev 

Každé roční období je pro fotografování něčím jedinečné. V létě jsou to především barvy a přírodní scenerie. Pro dokonalou letní fotku vyrazte třeba na zlatavé obilné pole či za výrazně žlutými slunečnicemi

Nebo klidně i do ulic. Díky barevnému oblečení a zeleni má šum velkoměsta hned úplně jiné kouzlo a na fotkách je zároveň patrný větší kontrast.    

Sluníčko je kámoš

Slunce sice dokáže fotografa pořádně potrápit, ale může být i dobrým pomocníkem. Přirozené sluneční světlo vytvoří výtečné podmínky pro fotografování, ale je potřeba pamatovat na pár pravidel.

Pokud fotíte za plného slunce, dejte si pozor, aby se vám nezatoulalo do záběru. Fotografie by byla příliš kontrastní a z objektů by zbyly pouhé siluety. Vyberte takový úhel, ve kterém slunce zakryjete některým z focených objektů, například stromem nebo věžičkou. V ideálním případě zády ke slunci.

Nejkrásnější fotografie vznikají během bájné zlaté hodinky. Jde o prvních 60 minut po východu slunce a posledních 60 minut před západem. V tuto dobu jsou silné barvy, nižší kontrast a méně temné stíny. Vydejte se během zlaté hodinky třeba na pláž a pořídíte snímek s kouzelnou atmosférou.

I takto může vypadat vaše fotografie pořízená během zlaté hodinky. • 

Pěkné fotokousky vznikají nejen ve dne, ale také v noci. Chcete-li noční fotografii pořídit snadno a rychle, nastavte si na fotoaparátu či na telefonu noční režim. Se zaostřením pomůže, když foťák položíte na pevný podklad (případně na stativ).

Ty nejlepší snímky si potom můžete vytisknout z pohodlí obýváku, tisk fotek doma zvládne každý.

>>> Vyberte si na MALL.cz perfektní foťák nejen na dovolenou <<<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.