Recenze Xiaomi Mi A2 Lite: fešák s dlouhou výdrží a duálním fotoaparátem | Blog Mall.cz

Recenze Xiaomi Mi A2 Lite: fešák s dlouhou výdrží a duálním fotoaparátem

Nový smartphone od vývojářů z Xiaomi byl dlouho očekávaný především pro vynikající technické parametry v porovnání s nízkou cenou. Podívali jsme se na chrup verzi Lite, která potěší všechny milovníky stylových vykrojených displejů a baterií, které dlouho vydrží.

Jakmile nový Xiaomi dostanete do ruky, překvapí vás skromná krabička. Vejde se do ní pouze telefon, USB kabel a nabíječka. Škoda, že výrobci nepřibalili i sluchátka, vzhledem k 3,5mm jacku v horní části telefonu by přišla vhod.

Kovové tělo je IN

Co však telefonu rozhodně nechybí, je fešné tělo s kovovými prvky. I přestože má displej 5,8 palců, v Xiaomi ho dokázali napasovat do štíhlého 149mm těla. Telefon se díky tomu skvěle drží v ruce a postranní tlačítka budete mít akorát na dosah prstů. Povrch je příjemně hladký, ale ne tolik, aby vám telefon klouzal z ruky.

Po prvním spuštění vás ohromí displej s IPS panelem a rozlišením 1080 × 2280 pixelů. Poměr stran má 19:9 a barvy na něm krásně září. Velkým plusem je, že displej je vykrojený, což ještě o kus zvětšuje zobrazovací plochu a u smartphonů Xiaomi to najdete jen zřídka. 

Vykrojený displej elegantně protéká okolo přední kamery a reproduktoru. • 

Čistý Android je radost používat

Velkým plusem telefonu je čistý Android One. Je uživatelsky příjemný a svižný, má rozhraní, které si můžete uzpůsobit vlastním potřebám, a vždy má rychle dostupné nejnovější aktualizace.

V jádru telefonu se skrývá poněkud starší procesor Snapdragon 625, takže s plynulým přepínáním mezi deseti aplikacemi nepočítejte. Hravě však zvládne i středně náročné hry, všechny oblíbené aplikace a běžný multitasking. K dispozici je varianta s 3 GB RAM a 32GB úložištěm, nebo se 4 GB RAM a 64GB úložištěm.

I 3D hry, jako je například Mekorama, jedou na novém Xiaomi příjemně svižně. • 

Duální fotoaparát dá vašim snímkům šmrnc

Z hlediska výdrže je Mi A2 Lite skutečný kabrňák. Baterie s 4 000 mAh vydrží bez nabití za běžného provozu dva dny, takže pokud neradi nosíte po kapsách kabely, nastal čas slavit. Některé uživatele možná nepotěší starší napájecí konektor microUSB, novější USB-C dostala do vínku až plnokrevná verze Mi A2.

Amatérští fotografové si s novým Xiaomi přijdou na své. Vzhledem k ceně překvapí duální fotoaparát, jehož primární 12Mpx senzor doplňuje druhý s 5 Mpx. Pořídíte s ním skvělé fotky v interiéru i exteriéru a při focení v noci vás potěší přisvětlovací dioda. Chytrý přední fotoaparát s 5 Mpx je stvořený na portréty, jeho algoritmus dokáže odstranit stíny pod očima nebo pihy a dokonce umí i vyhladit odstín pleti.

Na zadním krytu najdete kromě duálního fotoaparátu také čtečku otisků prstu. • 

Verdikt: za málo peněz pořádně nadupaný koncert

Z hlediska napjatě očekávaného poměru cena/výkon Xiaomi Mi A2 Lite rozhodně nezklamal. Za cenu od 5 do 6 tisíc korun (podle RAM a velikosti interního úložiště) se může pochlubit řadou vynikajících vychytávek, ze kterých bychom vyzdvihli zejména čistý android, dvoudenní výdrž, duální fotoaparát a nádherný displej.

Plusy u Xiaomi Mi A2 Lite výrazně převažují. • 
Zalíbil se vám Xiaomi Mi A2 Lite? Dejte nám vědět do komentářů.