Dvojrecenze Xiaomi Mi 8 Pro a Black Shark: hora výkonu nejen pro hráče | Blog Mall.cz

Dvojrecenze Xiaomi Mi 8 Pro a Black Shark: hora výkonu nejen pro hráče

Xiaomi vyhlásil válku pomalým smartphonům a vypustil z bran továren dva kanóny, které svým výkonem strčí do kapsy kdejakého konkurenta. Mi 8 Pro i Black Shark hladce rozjedou nejnáročnější hry a multitasking je pro ně jednohubka. Oba kousky jsme pro vás vyzkoušeli.

Pokud bychom oběma smartphonům udělili společnou přezdívku, byli by to mistři prvního dojmu. Black Sharkovým zádům dominuje kovový střed se stylovými zelenými prvky a velkým S. Tohle písmeno není jen pro parádu, ale září během hraní her nebo při příchozích notifikacích. Lehoučký Mi 8 Pro má naopak zadní část pokrytou průhledným sklem, takže vidíte jeho „vnitřnosti”. Oba tyto odvážné designy nemají chybu.

V krabičce čeká překvapení

Co se výbavy v krabičce týče, u obou smartphonů najdete USB-C nabíječku s kabelem, redukci z USB-C na 3,5mm sluchátkový jack a kryt (u Black Sharku má díky bytelným kovovým zádům jen podobu vykrojeného rámečku). V nenápadné přihrádce u Black Sharku navíc najdete gamepad s joystickem a tlačítkem. Ten vám zpříjemní hraní her, ale pamatujte, že na všechny se nehodí. Na střílečky nebo Angry Birds je parádní, ale třeba závodní nebo jiné hry, které vyžadují rychlý dotyk na konkrétních bodech displeje, nejsou jeho specialitou.

Pokud k Black Sharku připevníte přibalený gamepad, užijete si hraní jako na klasických konzolích do ruky. • 

Oba telefony se pyšní velmi slušnými displeji. Mi 8 Pro má 6,21" displej s Full HD+ rozlišením a vykrojením v horní části. Black Sharkův displej je 6" Full HD+, pod kterým navíc najdete tlačítka a čtečku otisků. Oba displeje jsou krásně barevné, takže na hry i videa bude radost koukat.

Říkal tu někdo výkon?

Když už jsme v úvodu tak básnili o výkonu, tak se na něj podívejme zblízka. Oba smartphony dostaly do vínku nejnovější procesor Snapdragon 845, který v kombinaci s 8 GB RAM u Mi 8 Pro a 8 GB RAM u Black Shark plynule rozjede všechny současné mobilní hry. Navíc můžete rychle přeskakovat z jedné aplikace do druhé bez zbytečného čekání. Oba telefony mají vnitřní paměť 128 GB, takže na hry a filmy máte místa až až.

Displej Mi 8 Pro je dostatečný velký i na pohodlné sledování filmů. • 

Kromě her a filmů si užijete spoustu zábavy také s focením. Na Mi 8 Pro najdete duální fotoaparát s 12 + 12 MPx a na Black Sharkovi s 12 + 20 MPx. Oba fešáci mají navíc 20MPx selfie foťák. Za světla pořídí oba foťáky parádní snímky s věrnými barvami a dobrými detaily. Při horším světle jde však u obou strojů kvalita fotek dolů. Zklamáním jsou bohužel videa. Ani s jedním telefonem je nenatočíte ve více než 30 snímcích za sekundu, takže krásné klipy, které si budete s radostí přehrávat na TV, nečekejte.

Jdeme na výdrž. Mi 8 Pro dostal od výrobců baterii s 3 400 mAh a Black Shark 4 000 mAh. S Mi 8 Pro tedy jeden pracovní den bez nabití zvládnete, ale při hraní her počítejte spíš s 6 až 8 hodinami. Na Black Sharku vám budou procenta mizet pomaleji.

Pro tuto fotku jsme Mi 8 Pro nerozebrali ani nenavlékli do kupovaného krytu. Takto zezadu díky průhlednému sklu skutečně vypadá. • 

Spousta chytrých funkcí

Co se dalších vychytávek týče, Mi 8 Pro využijete díky NFC například pro bezkontaktní platby. Odemykat můžete otiskem prstu přímo na displeji nebo skenem obličeje, který je díky infračervenému rozpoznávání tváře rychlejší a bezpečnější. Mi 8 Pro je zároveň prvním telefonem na světě s duální frekvencí GPS – navigace určí vaši polohu přesněji než u jiných smartphonů.

Black Shark se sice NFC ani odemykáním obličejem pochlubit nemůže, ale zato má v rukávu několik hráčských vychytávek. Je vybavený tekutým chlazením, které funguje překvapivě výborně – ani při náročných závodních hrách se kryt telefonu nezahřál. Vhod přijde i tlačítko pro zapnutí herního módu na levé straně. Ten převrátí displej naležato, vypne notifikace a uvolní místo v RAM, aby vám zážitek ze hry nic nerušilo.

Po zapnutí herního módu se velké zelené S rozzáří. Stejně tak při příchozím hovoru nebo zprávě z Messengeru. • 

Verdikt: Výkon, který za to stojí

Ať už jste hráč nebo hledáte výkonný telefon, který vám usnadní život, s Xiaomi Mi 8 Pro a Black Sharkem si přijdete na své. Z mnoha pozitiv jmenujme třeba nejnovější procesory, skvělé fotoaparáty nebo originální design. Black Shark potěší především náruživé hráče a Mi 8 Pro každého, kdo má rád smartphony s chytrými funkcemi.

Xiaomi Black Shark je prostě herní dělo... • 

...a Xiaomi Mi 8 Pro je pecka se vším všudy. • 

Který ze smartphonů se vám líbí víc? Napište nám do komentářů.