Recenze Xiaomi Pocophone F1: špičkový smartphone nemusí stát majlant | Blog Mall.cz

Recenze Xiaomi Pocophone F1: špičkový smartphone nemusí stát majlant

Čínští výrobci z Xiaomi se nebojí dělat na trhu se smartphony odvážné piruety. V posledních letech to dokazují zejména s mobily, které stojí podstatně méně než stejně výkonné kousky od konkurence. Jak si v tomto ohledu vede nejnovější Pocophone F1?

Jakmile do ruky dostanete krabičku, bude vám jasné, že Pocophone je stylová záležitost. Krabička vypadá, jako by se v ní ukrýval parfém – malá a čistá. Naštěstí v ní skutečně najdete očekávaný telefon, adaptér a navíc i pouzdro.

Přítomnost pouzdra v balení vždy potěší. Je tmavé a lehce průhledné a po nasazení jsme párkrát zapomněli, že na mobilu vůbec nějaké pouzdro máme. Perfektně totiž s konstrukcí splývá. Silikon navíc úspěšně zamezí jakýmkoliv škrábancům.

Dvoubarevná krabička je stylová stejně jako samotný telefon. • 

Displej, který nepřehlédnete

Jakmile Pocophone vezmete do ruky, dobře pochopíte, že to není žádný střízlík. Na 6,18palcovém displeji s FullHD+ rozlišením se příjemně kouká nejen na on-line videa, ale i na celovečerní filmy. Napomáhá tomu také vykrojená část displeje a poměr stran 18,7:9, což dělá z telefonu pořádně širokou nudli – skoro jako z italské kuchyně. Videa si užijete v kterékoliv poloze – IPS panel funguje, jak má, takže obraz je ostrý ze všech úhlů.

I přes svou velikost má Pocophone slušnou ergonomii. Přestože máme menší ruce, dobře se nám držel a bez přehmatávání jsme dosáhli na všechna tlačítka, včetně čtečky otisků na zadní straně. Pokud jste zvyklí na kovové konstrukce, může vás znervóznit, že Pocophone je z plastu. Pravdou je, že zadní část konstrukce jde velmi snadno poškrábat, proto přijde přibalené pouzdro vhod.

Silikonové pouzdro je odolné a smartphone v něm vypadá přirozeně. • 

Pod plastovou skořápkou však Pocophone skrývá zakopaný poklad. Aktuálně nejnovější procesor Snapdragon 845 a 6 GB RAM je zárukou toho, že plynule poběží i náročné aplikace a s multitaskingem nebude problém. Testovali jsme přeskakování mezi pěti současně spuštěnými hrami a nenarazili jsme na žádné sekání či zpomalování systému.

Heslo netřeba, mám obličej

Úložiště má v základu slušných 64 GB, takže mobil můžete využít i jako multimediální úložiště. Pokud chcete nášup, k dispozici je i verze se 128 GB. V obou verzích najdete funkci odemykání obličejem, se kterou telefon odemknete rychleji než při zadávání gesta.

Pocophone příjemně potěší všechny lovce zážitků. Duální fotoaparát s umělou inteligencí dokáže pořídit profesionální snímky bez dlouhého nastavování. Foťák během vteřiny zaostří, upraví světelnost a vyzdvihne detaily. Ve tmě se objevuje lehký šum, ale například na fotkách z večerního koncertu bez problému zachytíte tváře muzikantů. To vše mají na svědomí zadní fotoaparáty s 12 MPx a 5 MPx. Na čelní straně najdete také 20MPx selfie fotoaparát.

Okolo přední kamery obtéká elegantní vykrojený displej. • 

Užijte si dva dny bez drátu

Během dnů strávených s Pocophonem jsme zhruba hodinu denně hráli hry, v průběhu celého dne surfovali po internetu, koukali na on-line videa, telefonovali a používali chatovací aplikace. Za tohoto provozu baterie vydržela s přehledem přes dva dny. Pyšní se 4000 mAh a nabíjet ji budete pomocí USB-C nabíječky.

Z dalších vychytávek bychom rádi vyzdvihli příjemný Android 8.1 Oreo s nástavbou MIUI, ve kterém jsme se rychle zorientovali. Telefon má také velmi kvalitní chlazení – u žádné náročnější hry jsme se nesetkali s tím, že by se kryt zahříval. Co zamrzí, je absence NFC – technologie pro bezdrátovou komunikaci, která umožňuje například používat smartphone místo platební karty.

Verdikt: mocný výkonem a něžný k peněženkám

Xiaomi Pocophone F1 nás překvapil tak, jak se to už dlouho žádnému smartphonu nepodařilo. Za 9 490 Kč směle konkuruje smartphonům se stejným výkonem, které jiní výrobci prodávají za 20 tisíc. Kromě výkonu potěší duálním fotoaparátem, skvělým displejem a dlouhou výdrží.

Xiaomi Pocophone F1 se má čím chlubit. • 

Co se na Pocophonu líbí vám? Napište nám do komentářů.